A început ”Vâltoarea Mureșeană”, eveniment organizat sub patronajul Președintelui Parlamentului Ungariei Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 429 Vizualizări

A început ”Vâltoarea Mureșeană”, eveniment organizat sub patronajul Președintelui Parlamentului Ungariei

Vâltoarea Mureșeană, care a devenit între timp unul dintre cele mai colorate și cuprinzătoare evenimente familiale din Ardeal, a fost creată în urmă cu nouă ani cu scopul de a trezi speranța târgumureșenilor și de a adăuga valoare comunității. Acesta a fost mesajul președintelui ”Asociației pentru Tîrgu-Mureș”, Katalin Szente, cu care s-a deschis oficial seria de evenimente a celei de a noua ediții a Vâltorii Mureșene.

Anul acesta viața și-a reluat cursul normal, iar noi ne putem bucura de viețile noastre de zi cu zi fără restricții, unde și cultura poate reveni în forță. Misiunea Vâltorii Mureșene, organizată sub patronajul Președintelui Parlamentului Ungariei, Dr. László Kövér, s-a conturat și mai clar în acest an.

„Este incontestabil faptul că a realiza ceva în mod independent și de a atinge un scop este în mod clar deja o performanță, dar a și acționa împreună și a conta unul pe celălalt într-o comunitate este o realizare uriașă. Noi, cei de la Vâltoarea Mureșeană, continuăm să lucrăm tocmai pentru ca acțiunile noastre să mute munții și vocea noastră să fie auzită de departe. Să nu ne bazăm doar unii pe alții, să nu contăm doar unii pentru alții, ci comunitatea noastră să conteze în lume” – a subliniat Katalin Szente, președintele asociației.

Ferenc Péter, președintele Consiliului Județean Mureș, a evidențiat în discursul său calitatea seriei de evenimente: „De nouă ani încoace, Vâltoarea Mureșeană nu arată doar calea de urmat, ci oferă și prilej de distacție, relaxare, odihnă. Nu doar construiește comunitatea și întărește relațiile interumane, dar nu pierde niciodată din vedere nici valorile culturale care ne unesc și care definesc existența comunității maghiare de o sută de ani în Transilvania.”

Zoltán Soós, fostul organizator principal al Vâltorii Mureșene, a spus celor prezenți la deschidere că se bucură că îi poate saluta pentru a doua oară în calitate de primar al orașului Târgu-Mureș și pentru că putem sărbători în inima orașului pentru a doua oară. „Dezvoltare. Cooperare. Clădirea comunității. Acestea sunt cele trei cuvinte care, în opinia sa, caracterizează Vâltoarea Mureșeană”, a spus liderul orașului. „Am creat Vâltoarea Mureșeană cu scopul de a ne consolida și dezvolta comunitatea (…) Sunt mândru de această comunitate, pentru că am demonstrat că suntem capabili de dezvoltare, suntem deschiși la idei noi și cooperăm pentru schimbare. Nu este o stare de acord constant, dar există posibilitatea exprimării opiniilor și argumentelor contradictorii. Trebuie să oferim în mod constant cel mai bun răspuns posibil la întrebarea cum putem fi mai buni.”

În discursul său, Lóránt Vincze, deputat în Parlamentul European, a atras atenția asupra importanței Vâltorii Mureșene. După cum a spus: „Succesul Vâltorii Mureșene din acest an și în anii care vor urma depinde de public. Prezența noastră este garanția edițiilor viitoare. Să fim curioși, deschiși și dornici! Să fim ca simbolul festivalului, morișca de vânt: colorați, jucăuși, flexibili, dar încrezători și perseverenți în același timp. În acest an, haideți să vizităm pe lângă locurile și programele îndrăgite și familiare și câteva evenimente noi sau chiar neobișnuite pentru noi.”

Dr. Péter Szilágyi, subsecretar de stat responsabil pentru politici naționale al Cancelariei Prim Ministrului Ungariei, a salutat călduros participanții în numele Secretariatului de Stat pentru Politică Națională al Cancelariei Prim Ministrului Ungariei. Deoarece anul acesta ne amintim de viața și opera lui Áron Tamási cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la nașterea sa, el și-a început discursul cu un citat de Tamási Áron: „Nu punem accent pe ceea ce ne desparte uneori în lucruri minore, ci pe ceea ce ne unește într-un mod irevocabil. Și nu ne unește numai pe noi, sau pe tinerii cu bătrânii sau bărbatul cu femeia, ci ne unește și strămoșii cu cei vii și cu urmașii. Așa se formează identitatea națională, care este singura capabilă să realizeze adevărata unitate”. Alegerea citatului nu a fost întâmplătoare, pentru că și motto-ul Vâltorii Mureșene este „Ne unește”. După cum a spus el, această unitate va fi foarte necesară în perioada dificilă care va urma. Unitatea maghiarilor este o garanție că ne putem simți în siguranță în orice împrejurare.

Dr. Péter Szilágyi le-a dorit participanților la eveniment ca pe parcursul acestei ediții a Vâltorii Mureșene să simtă că există ceva, care indiferent de spațiu și de timp, dar totuși în timpul și în locația programelor ne unește în cel mai direct mod! Să fie evenimentul și din acest an expresia culturii noastre naționale, expresia păcii și a colaborării viitoare.

Deschiderea ediției a noua a Vâltorii Mureșene s-a încheiat cu un spectacol de muzică populară și dans popular susținut de Ansamblul Folcloric de Stat din Ungaria, Ce dispare, aici se adună – Oda păsării cântătoare, după opera originală a lui Áron Tamási.

(Comunicat de presă)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE