Home / Slider / Inaugurarea Muzelui Satului la Șerbeni

Inaugurarea Muzelui Satului la Șerbeni

Distribuie

Sărbătoare mare în satul Șerbeni. Căminul Cultural a găzduit astăzi, de la ora 13.30, inaugurarea Muzeului Satului. Tăierea panglicii inaugurale a fost onorată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei și primarul comunei Beica de Jos, Maria Moldovan.

Când treci pragul Muzeului intri în bătătura din gospodăria omului, cea mai caldă casă țărănească o regăsim aici, casa bunicilor și a străbunicilor rămasă vie în amintirile acopilăriei, casa la care mulți dintre noi ne raportăm ca spațiu al culturii tradiționale românești. Motivația amenajării muzeului a fost importanța satului în cultura locului, o zonă în care, chiar și la începutul secolului XX, mult după Revoluția Industrială, cea mai mare parte a populației trăia la țară.

Obiectele au fost donate și s-a concretizat ținând seama de cele mai importante medii ale vieții rurale, casa, pământul și biserica. Costume populare tradiționale pentru femei, bărbați și copii, leagăn din lemn, fuior, război de țesut, baticuri, perne, covoare, icoane, diplome și fotografii, o fotografie veche în care apar 6 membri din Neamul Goranilor, respectiv Sâia lui Irimnie din uliță și Irimnie din uliță, Susana lui Tănase din Fund din Sâmnmihai  și Tănase din Fund, Ileana lui Mitra din Baltă din Nadășa și Mitra din Baltă.

Evenimentul este un proiect realizat în parteneriat de Consiliul Județean Mureș, Primăria și Consiliul Local Beica și Asociația pentru Integrare Socială.

Sorina Bloj președinte al Ligii Pensionarilor Mureș, filiala Reghin, a fost prezentă la eveniment alături de grupul focloric Crenguța de brad, a venit la prietenii ei, potrivit afirmațiilor făcute, deoarece de mulți ani de zile de când lucrează în cultură a construit o punte de bucurie a sufletului cu grupul Urmașele Dacilor condus de Maria Pop.

Preotul Daniel Pașcanu de la Parohia Ortodoxă Șerbeni a ținut să amintească de Corneliu Olar, deputatul moților, așa cum era cunoscut de toată lumea, care  a muncit și a luptat pentru oamenii din Țara Moților și a promovat neîncetat frumusețea locului, până în urmă cu 6 luni de zile când a trecut la Domnul. I s-a acordat o Diplomă de excelență post-mortem, înmânată fiului acestuia.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.