„ProEtnica”, misiune pentru pace! Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 172 Vizualizări

„ProEtnica”, misiune pentru pace!

Cetatea Medievală a Sighișoarei a găzduit, în weekendul 25-28 august, cel mai important festival intercultural din România, Festivalul ProEtnica. A XVIII-a ediție a festivalului și-a păstrat aceeași menire pe care a avut-o încă de la început, de a promova și consolida pacea interetnică. Totodată, această ediție i-a comemorat pe Carol Konig și Aurel Vainer, cei care au pus bazele primei ediții ProEtnica, în anul 2001.

Apel la înțelegere și dialog

În deschiderea evenimentului, care a avut loc joi, 25 august, în Piața Mare a Cetății Sighișoarei, Volker Reiter, preşedintele Asociaţiei Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (IBZ) a punctat: „Anul acesta vor fi patru zile, cu peste 67 de evenimente, dedicate promovării minorităţilor naţionale, precum şi dialogului intercultural în șapte secţiuni. Misiunea festivalului este una simplă şi foarte, foarte grea: promovarea şi consolidarea păcii interetice în România, în Europa, în întreaga lume. Numai prin înţelegere şi dialog putem interacţiona constructiv, numai aşa putem păstra demnitatea umană şi să contribuim la progresul societăţii”.

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a împărtășit publicului optimismul pe care-l resimte cu privire la acest eveniment și la vremurile care vor urma.

„Îmi doresc tare mult să însufleţim anumite valori şi anumite repere cu care suntem înzestraţi, să reuşim astfel să privim mai încrezători viitorul. Să ne privim cu mai multă toleranţă unii de alţii, cu mai multă îngăduinţă şi să reuşim să ne unim şi să gândim mai liber acum, în momentele în care ne încearcă vremurile acestea. Sunt, voi fi și am fost de fiecare dată acolo unde lucrurile se întâmplă pentru noi, pentru fiecare și credeți-mă că despre ProEtnica se vorbește foarte bine și se vorbește în toată țara și și în afara țării”, a afirmat prefectul județului Mureș.

Ioan Iulian Sîrbu, primarul Municipiului Sighișoara, a precizat că datorită culturii, oamenii se pot apropia, iar Sighișoara a devenit cadrul perfect pentru a face aceasta.

„În numele Primăriei Municipiului Sighișoara, vă spun „Bine ați venit!”. Mă bucur că acest eveniment a ajuns la cea de-a XVIII-a ediție, cred că este un lucru foarte important. Sighișoara a fost, este și va rămâne un oraș multicultural. Mă bucur să văd că sunt nu puțini cei care sunt mândri de portul și oboceiurile lor. Cred că toți trebuie să fim mândri de ceea ce suntem și împreună putem deveni și sunt convins că vom deveni mai puternici și vom găsi acel deziderat comun”, a punctat Ioan Iulian Sîrbu.

„Sighișoara este un oraș multicultural, multilingvistic și iată acum, ducem acest lucru la superlativ. Am convingerea că această ediție va străluci la fel ca celelalte. Nu vă pot dori decât mult succes și într-adevăr, să ne dorim să fie pace”, a specificat viceprimarul municipiului Sighișoara, Bogdan Burghelea.

Pe scena deschiderii evenimentului au mai ținut câte un discurs și Meto Nowak, ministrul Culturii din Landul Brandenburg din Germania, și criticul de artă Irina Cajal-Marin.

Anul acesta, la eveniment au fost prezenți aproximativ 600 de reprezentanți ai celor 20 de minorități naționale.

Ioana MĂRGINEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE