Home / Eveniment / FOTOREPORTAJ: Festin tradițional la Zilele Orașului Sărmașu

FOTOREPORTAJ: Festin tradițional la Zilele Orașului Sărmașu

Distribuie

Surprizele de la Zilele Orașului Sărmașu nu s-au ținut departe nici de papilele gustative! După inaugurarea Școlii Gimnaziale și spectacolul de excepție ce a avut loc la Căminul Cultural, ziua de vineri, 26 august, a adunat în centrul orașului Sărmașu reprezentanți ai satelor aparținătoare și nu numai, care „s-au întrecut” în meșteșuguri culinare care de care mai alese.

S-au servit și gustat specialități tradiționale precum: platouri reci cu diferite mezeluri brânzeturi și legume proaspete, sarmale, diverse salate, gulas sau tocănițe făcute pe foc de lemn, specifice zonelor din care erau reprezentanții, porc la rotisor, plăcinte cu tot felul de umpluturi, palanețe, prăjituri, gogoși, pancove, cozonaci, clătite și multe altele. Bineînțeles, de pe mesele încărcate nu puteau să lipsească pălinca românească, vinul și, eventual, berea.

Despre bucatele tradiționale

„Noi am venit cu tradiții de la bunica, palanețe cu brânză, cu varză, cu prune, covrigi, cozonac, sarmale, pâine, prăjitură. Cortul și lipideele pe care le-am țesut cu mâinile noastre. Rețetele sunt învățate de la bătrâni, de la mamele noastre. La palanețe punem făină, drojdie și apă, dar acum le frământăm cu lapte că stau mai mult. După ce le frământăm, le coace la cuptor. De băut avem vișinată, țuică de prună și mai veche și mai nouă”, a transmis o reprezentantă a standului Sărmășel Gară.

Șustăr Voichița, reprezentantă a standului din Balda a povestit: „Bineînțeles, ca toți ceilalți, am pregătit și eu câte ceva, așa cum m-a învățat mama mea. Scorușe, plăcinte cu urdă și cu brânză. Am mai făcut și prăjitură cu mere, dar aia s-a terminat repede”.

Reprezentanții satului Vișinelu au fost de asemenea prezenți, iar Marinel Vamoș, președintele Asociației Cultural-Tradiționale „Fiii Satului” Vișinelu alături de vicepreședintele Asociației, Ștefan Hădărean, au împărtășit câte ceva despre standul lor.

„Participăm cu un stand propriu și am adus din cămara tradițională a satului câteva bucate și am pregătit și un ceaun tradițional. Asociația noastră dorește să reînvie tradiția de odinioară, cultura, portul popular și să facă cunoscut satul nostru pe plan național și chiar internațional”, a specificat președintele asociației.

Delicii vegane sau porc la proțap?

Un stand special a fost cel al reprezentanților Bisericii Adventiste din Sărmașu, unde toate produsele puse pe masă erau pe bază de plante. Aluaș Elena a oferit câteva informații: „Avem preparate vegane, din cereale, legume și fructe. Avem pastă de linte, avem smântână de caju, de orez și de migdale, sărmăluțe, chiftele din cartofi, șnițel din linte, pastă de țelină, conopidă cu gust de popcorn, hummus, burger din grâu, prăjitură vegană. Toate sunt făcute la cuptor, nu sunt prăjite. Așa trăim noi, familia mea toată așa este. Eu așa m-am născut și copiii mei așa sunt crescuți și nepoții”.

Despre rețeta porcului la proțap a vorbit unul dintre reprezentanții din Zau de Câmpie: „Avem aici porc la rotișor. Se taie cu câteva zile înainte, se băițuiește, pe urmă, când se pune pe rotisor, se face un jar. După 10-15 minute, după ce îi dă culoare, se înfoliază , se fierbe, după se dă folia jos și se lasă să se prăjească. Ăsta e tot secretul. Baițul ce se dă pe el e din usturoi, un pic de bere, ingrediente”.

Alături de oficialități, s-au bucurat toți cei prezenți, gustând pe săturate, povestind, ducând mai departe tradițiile și povețele neamului românesc.

Ioana MĂRGINEAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.