ANIVERSARE. 21 de ani de probațiune în România Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 328 Vizualizări

ANIVERSARE. 21 de ani de probațiune în România

În data de 3 septembrie, aniversăm 21 de ani de când probațiunea contribuie la înfăptuirea actului de justiție în România. Prin acţiunile, serviciile şi oamenii care o alcătuiesc, probațiunea încearcă să  atingă obiective ca: reintegrarea socială a persoanelor care au comis o faptă penală, valorificarea potenţialului socio-economic al acestora şi creşterea gradului de siguranţă al comunităţii.

Repere istorice ale probaţiunii în România

În România, sistemul de probațiune a debutat în 1997, prin crearea unui centru experimental de probațiune la Arad. Acest experiment a presupus eforturi conjugate ale societății civile, Direcției Generale a Penitenciarelor, instanțelor locale, precum și ale autorităților locale. Au urmat o serie de demersuri legislative  la care au contribuit mai multe organisme publice și private (ONG-uri în special), al căror scop a fost construirea unui sistem de probațiune adaptat contextului politic și cultural românesc. 

După înființarea mai multor centre experimentale de probațiune din țară (Găești, Focșani, Gherla, Dej, Cluj, Iași, Pitești, Târgoviște, Timișoara, București), din 1998, asistența tehnică oferită de guvernul britanic s-a concretizat într-un proiect pe cinci ani, numit Probațiunea în România, care a avut ca scop crearea unui sistem de probațiune la nivel național.

Începând din septembrie 2000, probațiunea a intrat într-o etapă nouă de dezvoltare instituțională, de extindere la nivel național, datorită reglementării statutului serviciilor de probațiune și a activității consilierilor de probațiune.

Cu toate că au trecut mai mult de 20 de ani de la aceste etape premergătoare, sistemul de probațiune din România este încă în curs de dezvoltare, evoluție și consolidare, în proces de identificare a locului în cadrul sistemului de justiție, de formare a unei identități clare, depunându-se în continuare eforturi în scopul creşterii vizibilităţii sale ca instituţie în România.

În prezent la nivelul Serviciului de Probațiune Mureș activează un număr de 14 consilieri de probațiune în perioada următoare echipa urmând a se extinde în cazul ocupării celor șapte posturi vacante pentru care este în derulare concursul organizat de Direcția Națională de Probațiune.

”Ziua Probațiunii este un moment aniversar care îmi oferă ocazia de a-mi felicita colegii pentru toate eforturile pe care le depun în activitatea zilnică.  Este știut faptul că orice activitate presupune angrenarea mai multor resurse, însă resursa umană este cel mai mult implicată în derularea activităților specifice. Probațiunea este o componentă importantă a sistemului judiciar român, care și-a consolidat poziția în cadrul acestuia mai ales după intrarea în vigoare a Noilor Coduri – penal și de procedură penală (2014), când activitatea noastră s-a diversificat foarte mult. Așteptăm și ne dorim ca echipa noastră să se extindă prin ocuparea tuturor celor șapte posturi vacante deoarece ne confruntăm cu un volum mare de activitate, iar munca de probațiune presupune îndreptarea atenției și implicit a timpului către fiecare beneficiar în vederea reintegrării sociale”, a menționat Camelia Stăncescu, șeful Serviciului de Probațiune Mureș.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE