Home / Stiri din vecinatatea Romaniei / Dmitri Medvedev atacă Germania

Dmitri Medvedev atacă Germania

Distribuie

Fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a acuzat Germania că duce un ”război hibrid” împotriva Rusiei, el justificând sistarea livrărilor de gaze ruseşti către Germania prin comportamentul ”inamical” al acesteia faţă de Moscova în plin conflict cu Ucraina. Pe de altă parte, cancelarul german Olaf Scholz i-a promis premierului ucrainean Denis Şmigal că Germania ”nu va ceda în sprijinul ei faţă de Ucraina”.
”Cancelarul german Olaf Scholz spune că ”Rusia nu mai este un furnizor de energie fiabil”. În primul rând, Germania este o ţară inamicală, în al doilea rând ea a impus sancţiuni împotriva întregii economii ruseşti (…) şi ea livrează arme letale Ucrainei”, a menţionat Medvedev.
”Altfel spus, ea a declarat un război hibrid contra Rusiei. Germania se comportă ca un INAMIC al RUSIEI”, a adăugat fostul preşedinte rus. ”Iar acest unchi (cancelarul Scholz – n. red) este surprins că germanii au mici necazuri cu gazul”, a completat Medvedev, sugerând o aparentă nedumerire a sa.

Cancelarul german Olaf Scholz i-a promis premierului ucrainean Denis Şmigal, cu care s-a întâlnit la Berlin, că Germania ”nu va ceda în sprijinul ei faţă de Ucraina” pe plan militar, politic, financiar şi umanitar, în timp ce în oraşul Koln circa două mii de membri ai diasporei ruse au manifestat cerând Germaniei să nu mai susţină Ucraina în războiul cu Rusia şi să renunţe la sancţiunile împotriva Moscovei.
Scholz a mai semnalat că, în pofida războiului aflat în desfăşurare, este important ”să se planifice încă de acum reconstrucţia” şi ”să fim pregătiţi pentru această sarcină pe termen lung”, potrivit unui comunicat emis de executivul german după întâlnirea celor doi şefi de guvern.
Cancelarul german a amintit în acest sens că ţara sa va organiza, ca preşedintă în exerciţiu a G7, împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, o conferinţă la nivel de experţi pe 25 octombrie la Berlin, ”pentru a dezbate orientarea şi arhitectura necesare reconstrucţiei” Ucrainei după ce agresiunea militară rusă va fi încetat.
Cât despre statutul de ţară candidată la UE primit de Ucraina, Scholz a reafirmat că această ţară trebuie să implementeze reforme privind statul de drept şi sistemul judiciar, reforme importante pentru a putea atrage investiţii în vederea reconstrucţiei ţării.
La rândul său, premierul ucrainean a mulţumit Germaniei pentru ajutorul constând în bani şi armament, dar i-a cerut acesteia să-şi asume un ”leadership” sporit la nivelul UE pentru a impulsiona reconstrucţia Ucrainei, care speră să primească săptămâna aceasta din partea Uniunii Europene un ajutor financiar de cinci miliarde de euro, destinat susţinerii economiei şi armatei ucrainene.
Compania rusă Gazprom a anunţat suspendarea completă a livrărilor de gaze prin gazoductul Nord Stream, oficial invocând o scurgere de ulei la o turbină. Mai devreme în aceeaşi zi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmase că a sosit momentul ca UE să impună plafoane tarifare şi pentru gazul natural rusesc, după ce ţările din G7 conveniseră să impună astfel de plafoane pentru petrolul importat din Rusia, considerând că în acest fel ar putea diminua veniturile cu care Moscova îşi finanţează armata în războiul contra Ucrainei.
Statele UE, care susţin Ucraina în faţa ofensivei militare ruse, acuză Moscova de şantaj energetic, în timp ce iarna se apropie şi multe state membre se tem de penurii de gaz şi de creşterea facturilor.
Deşi este puternic dependentă de sursele de energie ruseşti, Germania ”va putea face faţă acestei ierni”, a asigurat Olaf.

(www.agerpres.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Preparat culinar interzis de Regele Charles

Distribuie Organizaţia pentru drepturile animalelor Peta a anunţat că a primit o scrisoare care confirmă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.