Home / Sanatate / Caravana de screening revine în judeţul Harghita

Caravana de screening revine în judeţul Harghita

Distribuie

Invităm femeile să participe la testare gratuită Babeş Papanicolaou şi HPV.

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în perioada 08-12 septembrie 2022 în judeţul Harghita, în localităţile Corund, Praid şi Frumoasa. Femeile din grupul ţintă 24-64 de ani sunt invitate să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou şi HPV, program dedicat promovarii prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

Programul caravanei în perioada 08-12 septembrie 2022 este următorul:

–        Corund – 08.09.2022 – începând cu ora 10.00 (cabinetul medicului de familie);

–        Praid – 09.09.2022 – începând cu ora 10.00 (str. Regelui, nr. 30 – cabinetul medicului de familie);

–        Frumoasa – 12.09.2022 – începând cu ora 14.00 (cabinetul medicului de familie);

Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.

Înscrierile pentru testare se pot face la medicii de familie.

Ce este screeningul cancerului de col uterin?

Este o metodă prevenire a cancerului prin depistarea şi tratarea anomaliilor în stadiu incipient care, netratate, pot evolua către cancer de col uterin. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% la femeile care participă în mod regulat la programe organizate de screening. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cazuri de cancer de col uterin pot fi prevenite prin screening.

Ce este testul Babeş Papanicolau?

Testul Babeş Papanicolaou sau examenul citologic cervico-vaginal este testul esenţial în screening-ul cancerului de col uterin sau cervical şi constă în analiza unei probe de celule (frotiu) recoltate de pe suprafaţa colului uterin (cervix), iar scopul lui principal este să detecteze prezenţa celulelor anormale de la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să se transforme în celule canceroase.

Aceste modificări pot să dispară de la sine, fără tratament, însă unele dintre ele pot evolua şi pot determina cancerul cervical. De aceea, depistarea lor la timp este foarte importantă.

Ce este HPV?

HPV (Papilomavirusul uman) este o infecție virală care se transmite între oameni, fiind cea mai comună infecție cu transmitere sexuală. Infecţia cu HPV este foarte frecventă la majoritatea persoanelor active sexual şi nu prezintă simptome.

Prezenţa virusului HPV nu înseamnă că femeia va dezvolta cancer. Dacă este depistată o tulpină de HPV cu risc crescut, medicul va recomanda tratamente pentru a reduce riscul de cancer. Numai dacă aceste leziuni nu sunt tratate la timp şi corect, ele pot duce la cancer.

“Modificările celulelor colului uterin progresează lent şi este nevoie de mulţi ani ca să se transforme în celule canceroase. Tratamentul poate înlătura sau distruge aceste celule înainte de a deveni canceroase. Screeningul făcut cu regularitate poate detecta din timp aceste modificări celulare. Detectarea precoce a modificărilor celulare precanceroase sau a cancerului de col uterin duce, de obicei, la vindecarea completă. Doamnelor şi domnişoarelor, indiferent de vârstă, vă  invităm la testare, screeningul vă poate salva viaţa!”, a declarat Sef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, managerul proiectului.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

PROPUNERE. Consiliu Comunitar Consultativ în Ungheni

Distribuie Primarul orașului Ungheni, Victor Prodan, a inițiat, în data de 26 martie, un proiect …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.