Home / Administrație / FOTO: Comuna Deda, în haine de sărbătoare

FOTO: Comuna Deda, în haine de sărbătoare

Distribuie

Întreaga suflare a comunei Deda și-a dat întâlnire duminică, 11 septembrie, cu prilejul Zilei Comunei Deda, eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local Deda și găzduit de Piața Duminicală de pe malul Mureșului.

Vremea înnorată nu a ținut oamenii departe de sărbătoarea comunei, locația fiind plină de participanți dornici de o după amiază de relaxare și bună dispoziție alături de cei dragi.

„Deda reprezintă un etalon al Văii Mureșului Superior și, de ce nu, al județului Mureș, atât din punct de vedere cultural, cât și din punct de vedere economic și social. Prin astfel de manifestări cum este și Ziua Comunei Deda nu ne dorim altceva decât să ducem mai departe tradițiile, portul popular, cultura noastră și spiritualitatea românească care ne este specifică nouă, celor de la Deda. Împreună cu locuitorii comunei, împreună cu Consiliul Local am pregătit această manifestare, pentru oamenii acestei comune, pentru oaspeții noștri deosebiți astfel ca împreună să ne bucurăm de o zi cu adevărat de sărbătoare”, a precizat Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.

Cuvânt de mulțumire

Binecuvântarea creștină a sărbătorii de la Deda a fost adusă de părintele Sergiu Andone, de la parohia ortodoxă Bistra Mureșului, de părintele Ioan Brici, de la parohia ortodoxă Filea și de teologul Vlad Buta.

„Fiecare sărbătoare a comunei și a noastră, a tuturor este prilej de a face un bilanț pentru tot ceea ce s-a realizat și pentru tot ceea ce trebuie să se realizeze pe mai departe. Iată că Bunul Dumnezeu a rânduit că astăzi, în această zi, comuna Deda să fie în sărbătoare. Ne bucurăm și binecuvântăm totdeauna pe cei care fac voia lui Dumnezeu și își împlinesc chemarea pe care o au. De aceea, astăzi aducem cuvânt de mulțumire primarului comunei Deda, Lucreția Cadar pentru tot ceea ce a realizat și pentru tot ce își propune să realizeze pe mai departe pentru această comună”, a spus părintele Sergiu Andon.

Premierea Cuplurilor de Aur

Nelipsită din cadrul sărbătorii comunei Deda, premierea cuplurilor care în acest an au împlinit 50 de ani de căsnicie a reprezentat un moment emoționant, 16 familii cu o jumătate de secol de conviețuire în spate fiind aplaudați la scenă deeschisă.

Au primit respectul cuvenit familiile Cota Ioan și Paraschiva, Pașcan Toader și Cătălina, Oancea Ioan și Silvia, Ceontea Toader și Valeria, Rînja Ioan și Mariana, Mircea Vasile și Cornelia, Florea Ioan și Aurelia, Demian Mihai-Vasile și Aurelia, Harpa Traian și Lucia, Ștef Dănilă și Silvia, Todoran-Mihalcu Grigore și Zoia-Volga-Elena, Ștef Toader și Aurelia, Buculeu Ioan și Floarea, Bucin Ioan și Teodora, Cengher Ilie și Maria, Mognea Teodor și Maria.

Salutul oficialităților

Sărbătoarea comunei Deda s-a bucurat de prezența oficialităților județene în frunte cu prefectul Mara Togănel, deputatul PSD Dumitrița Gliga, alături de primarii Mircea Mariș (Suseni), Emil Bendriș (Vătava), Marius Lircă (Răstolița), Alexandru Bexa (Lunca Bradului) și de viceprimarul municipiului Reghin, Dragoș Pui.

„Vin de fiecare dată cu plăcere pe Valea Mureșului, la Deda. Dincolo de frumusețea peisajelor, aici, cum spunea doamna primar Lucreția Cadar, se mai păstrează tradițiile, aici este respectat un sistem de valori autentic, așa cum a fost transmis din generație în generație de sute de ani și așa cum încercăm și noi an de an să-l promovăm la ”Balul Însuraților” la Reghin. Pentru că aceste oaze de cultură populară veritabil românească sunt tot mai puține în Țara Românească, cu atât mai valoroase devin acolo unde acestea se păstrează. Știu că toate acestea se realizează cu efort și cu implicarea unor oameni inimoși, iubitori ai tradițiilor. De aceea, doresc să-i felicit pe toți de pe Valea Mureșului care contribuie prin pasiunea și munca lor la păstrarea și transmiterea mai departe a unei moșteniri culturale de o valoare inestimabilă”, a precizat Dumitrița Gliga, președintele interimar PSD Reghin.

„În aceste vremuri, dincolo de superficialitatea cu care putem să gândim niște lucruri, trebuie să fim atenți la prezent ca să avem un viitor bun. Cred că este bine să ne gândim cu toții foarte serios că ceea ce gândim și spunem azi, vom face mâine. Dincolo de partide politice, dincolo de realizări personale sau de echipă, cred că este bine să primeze interesul nostru comun, interesul nostru național și ceea ce dorim noi să facem cu țara noastră în aceste vremuri complicate, cu ceea ce dorim să lăsăm copiilor noștri. Sunt prezentă cu mare drag de fiecare dată în mijlocul mureșenilor și mi-a fost dat să văd că acolo unde este colaborare locală, este și bunăstare. Acolo unde se înțelege primarul cu viceprimarul, cu Consiliul Local și cu oamenii, simt lucrurile acestea. Dacă noi suntem astăzi alături de doamna primar Lucreția Cadar căreia îi mulțumesc tare mult pentru invitație, înseamnă că respectăm ceea ce înseamnă o administrație bine făcută”, a spus prefectul Mara Togănel.

Program artistic pentru toate vârstele

Programul artistic al sărbătorii comunei Deda a adus pe scenă artiști de toate vârstele și culorile, de la cei de-ai locului, la invitați speciali. Primii care au încântat publicul au fost elevii Școlii Gimnaziale din Bistra Mureșului pregătiți de învățătoarele Angela Pop și Mihaela Pașcanu cu are au prezentat obiceiul de nuntă specific Văii Mureșului Superior.

Pe scenă au mai urcat soliștii Alexandra Cazan, Serena, Alexia Friciu, Miruna Chirilă, Diana Tișe, Daria Pogăcean, Sorin Gabor, Ștefania Sălăgean, Alexandra Stoica, Andreea Petruț, Andrei Romanică, Dorin Bumbu, Florin Miler, Dalia Fendrihan, Gavrilă Dunca, Bogdan Enache, Ilinca Farcas, Ionică Moroșanu.

Dansul popular a fost adus pe scena Zilei Comunei Deda de Ansamblul ”Cununa Călimanilor”, care alături de Maria Butilă, Mihaela și Ciprian Istrate, Petrică Țăran, Nelu Șopterean și Cristian Pomohaci, Lil Bebe X Dimo și Contrast Live Band din Reghin au consfințit o zi de sărbătoare a comunei Deda, încheiată cu un foc de artificii de toată cinstea.

bsh

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.