Salvați Copiii România solicită restabilirea dreptului la educație pentru copiii vulnerabili Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 103 Vizualizări

Salvați Copiii România solicită restabilirea dreptului la educație pentru copiii vulnerabili

Ministerul Educației a eliminat, prin ordin de ministru, la finalul săptămânii trecute bursa socială de 200 de lei pentru elevii de liceu care studiază în altă localitate.

Organizația Salvați Copiii România condamnă eliminarea fără nicio justificare a bursei de merit pentru clasa a V-a și a bursei de ajutor social pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate.

O astfel de reacție vine în contextul în care inechitatea sistemului de educație și abandonul școlar au devenit cronice, în lipsa unor măsuri integrate de reducere a acestuia.

Reamintim că 𝟑𝟓.𝟐𝟓𝟗 de elevi, dintre care 𝟐𝟎.𝟖𝟕𝟖 din ciclul primar și gimnazial și 𝟏𝟒.𝟑𝟖𝟏 din învățământul liceal au abandonat școala în 𝟐𝟎𝟏𝟗/𝟐𝟎𝟐𝟎. Mai mult, România înregistrează un procent de 15,6% al tinerilor între 18-24 de ani care au finalizat doar opt clase sau mai puțin, deși ținta fixată de țara noastră, în 2010, a fost de reducere a fenomenului la 11,3%, până la sfârșitul anului 2020.

𝐏𝐫𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝ă𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐟ă𝐜𝐮𝐭𝐞 𝐜ă𝐭𝐫𝐞 𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐝𝐞 𝐒𝐚𝐥𝐯𝐚ț𝐢 𝐂𝐨𝐩𝐢𝐢𝐢 𝐬𝐞 𝐧𝐮𝐦ă𝐫ă:

• reintroducerea bursei de studiu;

• revenirea la aprobarea anuală a cuantumului minim al burselor școlare prin HG, cu obligația majorării acestora cel puțin cu rata inflației și a cuantumului și numărului burselor prin hotărârea consiliului local;

• stabilirea unitară, la nivel național, a criteriilor de acordare a burselor școlare s, prin Statutul elevului, fără posibilitatea autorităților publice locale sau a unităților de învățământ de a stabili criterii specifice;

• acordarea din oficiu a burselor de performanță (de merit);

• introducerea unor măsuri de respectare a confidențialității acordării burselor sociale, pentru a evita riscurile de stigmatizare a elevilor beneficiari;

• instituirea prin lege a unor sancțiuni, sub formă de amenzi, pentru primarii care refuză să inițieze proiect de hotărâre de consiliu local pentru aprobarea burselor elevilor și pentru directorii care furnizează către autorităților locale liste inexacte de beneficiari ori care refuză să informeze elevii asupra dreptului de a își depune dosarul de bursă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE