Partidul Verde sau Verzii 2.0. Inițiative pentru reușita „tranziției verzi” Politic
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 329 Vizualizări

Partidul Verde sau Verzii 2.0. Inițiative pentru reușita „tranziției verzi”

Lavinia Cosma și Marius Lazăr, au fost gazdele primei conferințe de presă a noilor lideri ai Partidului Verde, joi, 15 septembrie de la ora 12:00. 

Noua conducere a Partidului Verde formată din co-președinții Lavinia Cosma și Marius Lazăr, împreună cu Adrian Dohotaru, președintele executiv al partidului, au adoptat un nou program politic, în urma unui congres desfășurat în data de 3 septembrie, ce subliniază un nou început și un nou slogan: „Verzii 2.0”

„La congresul din 3 septembrie Partidul Verde a adoptat un nou program politic. De asta ne și numim Verzii 2.0, din acel moment partidul este de centru-stânga, stânga, asumând astfel un profil identic cu cel al Verzilor Europeni. De asemenea, am adoptat un nou statut, mult mai simplu, mai democratic, mai eficient, credem noi din perspectiva bunei funcționări a instituțiilor partidului, a organizațiilor partidului. Suntem primul partid din România care avem această formulă de co-președinte „bărbat-femeie și suntem primul partid din România care vom pune în centrul agendei noastre politice combaterea schimbărilor climatice”,  a declarat în cadrul conferinței, Marius Lazăr. 

Acord pentru reușita „tranziției verzi

Unul dintre subiectele conferinței de presă a fost propunerea înaintată de către membrii Partidului Verde către clasa politică din România a unui acord pentru reușita tranziției verzi. 

„Noi credem că noul obiectiv de țară strategic trebuie să fie reușita tranziției verzi în România, cu punct terminus, dacă vreți, atingerea neutralității climatice în 2050. Din această perspectivă, noi vom înainta un document către toți parlamentarii, către toate partidele politice, către Guvern, către Administrația Prezidențială, prin care vom preciza foarte clar ce ar trebui să cuprindă acest acord pentru reușita tranziției verzi și invocăm, dacă vreți, ca bază de documentare Acordul de la Snagov din 1995 care a stabilit de fapt criteriile și road map-ul pentru integrarea României în Uniunea Europeană”, a mai transmis Marius Lazăr.

Din perspectiva acestui acord, liderii Partidului Verde sunt de părere că partidele politice nu ar trebui să întârzie în a dezbate cu societatea civilă, și a dezbate politic în interiorul Parlamentului o lege privind atingerea neutralității climatice în 2050 cel mai târziu. 

„Credem, este foarte important să abordăm și prin consens să adoptăm un asemenea acord. Sunt prea multe strategii în România, de la strategia de carbonizare până la strategia privind combaterea sărăciei, inclusiv a sărăciei energetice. Nu avem o viziune unitară, nu avem un plan unitar, nu știm să gestionăm nici fonduri bugetare pentru combaterea schimbărilor climatice, nu știm nici să atragem la acest moment suficienți bani din PNRR, din Mecanismul pentru Tranziție Justă pentru a combate schimbările climatice. Suntem astăzi aici, la Mureș, și probabil cunoașteți că județul Mureș, alături de alte 5 județe Prahova, Galați, Dolj, Hunedoara și Gorj, sunt cele care sunt responsabile pentru circa 65 % din emisiile cu efect de seră. De aceea, banii din Mecanismul pentru Tranziție Justă vor fi focalizați în special către aceste județe. Vrem să-i vedem în realitate. Vrem să-i vedem în reconversie profesională, în creare de noi locuri de muncă și, mai cu seamă, investiți inteligent în dezvoltarea economiei circulare, care de fapt, este singurul drum spre un viitor trăibil în România”, a mai adăugat Marius Lazăr. 

Co-președintele Partidului Verde a declarat că spre deosebire de celelalte județe, locurile de muncă la nivelul județului Mureș ce vor fi pierdute, circa 1500-200 minim, ar putea fi absorbite, conform unor studii, de către alte sectoare ale economiei locale.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE