Home / Politic / Adrian Giurgiu: USR cere guvernului să prioritizeze bunăstarea populației, tot mai săracă din cauza inflației

Adrian Giurgiu: USR cere guvernului să prioritizeze bunăstarea populației, tot mai săracă din cauza inflației

Distribuie

Deputatul USR Adrian Giurgiu consideră că actuala guvernare PSD-PNL-UDMR nu a venit cu un set concret de soluții prin care să combată efectele crizei economice pe care românii o resimt din plin în aceste zile. 

Românii, sunt mai săraci de la o lună la alta, conform datelor oficiale publicate de Institutul Național de Statistică. Inflația scăzuse ușor în luna iulie, iar în august a ajuns din nou la maximul istoric din ultimul an, de 15,3%. Toate s-au scumpit: gazele cu 70%, cartofii cu 54%, curentul cu 36% și pâinea cu 25%. 

„Aceste creșteri de prețuri vor afecta românii cu venituri mici și foarte mici, care oricum abia se descurcau de la o lună la alta. Guvernul se pare că ignoră că în România peste 1,5 milioane din cele peste 5 milioane de angajați, câștigă salariul minim pe economie, adică 1524 lei net pe lună. Este o sumă clar insuficientă pentru un trai decent”, declară deputatul mureșan. Acesta a subliniat și faptul că veniturile românilor nu s-au mărit în același ritm galopant precum inflația și că în realitate salariul mediu a scăzut, iar pensiile nu mai cresc. 

USR are soluții, coaliția le-a ignorat 

Primele semne ale crizei au apărut încă din octombrie 2021, când tarifele la energie și gaze naturale au început să crească. Analiștii financiari au avertizat că este doar începutul. Anul acesta tarifele au continuat să crească. 

„Eu și colegii mei de partid am propus încă de anul trecut scăderea TVA la energie și gaze de la 24% la 5%. Vorbim de o reducere de 19% aplicabilă direct în factură. Ar fi fost cea mai rapidă formă pentru a putea ajuta populația, cu efect imediat”, explică Adrian Giurgiu. 

Acesta spune că partidul din care face parte a depus chiar un proiect de lege în acest sens, însă acesta a fost respins de coaliția actuală de guvernământ.

„Scăderea TVA este metoda pe care multe țări din Uniunea Europeană au aplicat-o. În România, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, l-a luat pe NU în brațe și a respins sistematic soluția USR”, a mai spus deputatul. 

Statul s-a îmbogățit din criza energetică

Statul român a câştigat peste 43 de miliarde de lei în acest an din scumpirea energiei, de la debutul crizei și până în prezent. 

Într-un comunicat de presă, transmis de Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), se menționează că această sumă de bani este reprezentată de taxele şi dividendele plătite de sectorul energetic ca urmare a creșterii tarifelor. 

„Pentru stat, explozia prețurilor a fost benefică. Statul s-a îmbogățit pe spinarea românilor. Din această cauză ministrul energiei a preferat să fie mai absent când a venit vorba de măsuri pentru populație. USR a cerut guvernului să prioritizeze bunăstarea populației, tot mai săracă din cauza inflației. Este nevoie de un set nou de măsuri care să combată criza economică care duce spre sărăcie”, a adăugat Adrian Giurgiu. 

Azomureș, direct afectat de ignoranța guvernului

Din cauza costului mare al energiei electrice şi al gazelor, combinatul Azomureș a oprit producția de îngrășăminte. Oprirea producției înseamnă trimiterea unor angajați în șomaj tehnic sau chiar concedieri, precum și scăderea cifrei de afaceri generată de scăderea vânzărilor din cauza lipsei produselor. 

„USR a propus zilele trecute modificarea legislației pentru a oferi o mână de ajutor companiilor afectate de explozia prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Astfel, companiile ar trebui să primească un credit fiscal egal cu jumătate din diferența dintre factura emisă în ianuarie 2022 și facturile curente viitoare. Acest credit urma a fi scăzut din impozitul pe salarii, din taxa pe valoare adăugată datorată sau din accizele datorate,” spune deputatul mureșan. 

În Comisia de Servicii de Industrii, prezidată de reprezentatul UDMR Sándor Bende, reprezentanții PSD, PNL și UDMR au votat împotriva propunerii legislative. 

„Consumul de gaze al combinatul mureșan reprezintă 8% din consu­mul naţional de gaze al României. Azomureș ar fi fost unul dintre miile de companii care ar fi beneficiat de această soluție de sprijin economic”, a mai spus deputatul USR Mureș, Adrian Giurgiu. 

(Advertorial)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Márk Endre (UDMR) candidează pentru un nou mandat la Reghin

Distribuie După candidaturile anunțate de Stelian Doru Cătană din partea PNL și Vasile Oprea din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.