Rezervația Naturală de bujori din Zau de Câmpie – unică în Europa Gala Presei Mureșene
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 779 Vizualizări

Rezervația Naturală de bujori din Zau de Câmpie – unică în Europa

 Rezervația naturală de bujori din județul Mureș, este un tărâm magic, unde, de la începutul lunii mai, soarele trimite razele sale blânde pentru a readuce la viață aceste comorii ale naturii.

Aria naturală se află în extremitatea vestică a județului Mureș (aproape de limita de graniță cu județul Cluj, în bazinul hidrografic al Pârâului de Câmpie), pe teritoriul administrativ al comunelor Zau de Câmpie și Valea Largă, în partea centrală a Depresiunii Colinare a Transilvaniei.

CE ESTE BUJORUL DE STEPĂ?

Bujorul de stepă este o plantă care crește în România de peste 10.000 ani și are o înălțime între 10 și 30 cm. Crește în tufe și fiecare plantă dă o singură floare de un roșu aprins, la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, dacă vremea este răcoroasă. Într-o tufă pot conviețui până la 60 de plante, iar durata de viață a unei plante este de cel mult 60 de ani.

Mai există și alte locuri în lume unde sunt prezenți bujori de stepă, dar nicăieri nu mai crește această plantă la o altitudine atât de mare, precum la Zau de Câmpie. De asemenea, este singurul loc din România în care se dezvoltă această specie de bujor.

Bujorii de stepă au intrat pentru prima dată în atenția botaniștilor occidentali în prima jumătate a secolului XIX, fiind prezentați savanților în capitala Austriei. În rezervația botanică din această comună, alături de bujorii de stepă, mai sunt prezente și alte specii de plante rare, 350 la număr, printre care stânjenelul sălbatic, frăsinelul, laleaua pestriță, zăvăcusta sau untul vacii.

Cu toții avem ocazia să  vizităm acest loc, însă cum ar fi să aflăm câteva informații și păreri chiar de la pesoana care aduce culoare rezervației, prin drag și implicare în îngrijirea ei.   

Ei bine, în cele ce urmează, veți lectura răspunsurile custodelui rezervației, Ciprian Cenan, la câteva dintre întrebările cel mai des adresate.

Reporter: Cine a fost prima persoană care a avut grijă de bujori?

Ciprian Cenan: Prima persoană care s-a ocupat de bujori a fost primul custode, Marcu Sâncrăian. El a avut grijă de ei pentru o perioadă de peste 60 ani.

Rep.: Ce te motivază să ai grijă de bujori în continuare?

Ciprian Cenan: Ce mă motivează? Faptul că sunt conștient de valoarea lor. Este un loc unic, o floare rară pe care ar trebui să o apreciem și să o protejăm cât mai mult. Totodată și dorința de a determina cât mai mulți oameni să conștientizeze unicitatea și frumusețea acestei plante

Rep.: Care este cel mai dificil lucru în ceea ce privește îngrijirea acestor bujori?

Ciprian Cenan: Cred că cel mai dificil este să ai grijă de ei în perioada de înflorire, când rezervația este vizitată intens. După mai mulți ani, ne dăm seama că este destul de greu de protejat rezervația, florile, potecile, precum și ordinea locului în fața miilor de vizitatori.

Rep.: Ce înseamnă pentru tine această rezervație?

Ciprian Cenan: Bună întrebare. Locul cu multă liniște și flori magice de care mă simt legat aparte, pe care l-am vizitat ori de câte ori am putut în orice anotimp, încă din copilărie. Iar acum din postura de custode și fotograf am șansa de a duce mai departe frumusețea acestui loc.

  Sperăm ca frumusețea acestui loc magic, cald și primitor să nu dispară niciodată, iar voi, vizitatorii, să vă bucurați din plin de peisajele pline de culoare.

Vă așteptăm cu drag să treceți pragul acestui meleag fermecător!

Articol scris de Anca Mara Emilia

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE