Home / Administratie / Târgu Mureș: Proiect 18,6 milioane de lei pentru construirea de ”insule ecologice digitalizate”

Târgu Mureș: Proiect 18,6 milioane de lei pentru construirea de ”insule ecologice digitalizate”

Distribuie

Consilierii locali târgumureșeni au fost convocați la o ședința de îndată luni 26 septembrie, în vederea aprobării implementării proiectului „Construirea de insule ecologice digitalizate în Municipiul Târgu Mureș”.

Potrivit votului consilierilor locali, Soós Zoltan, primarul municipiului Târgu Mureș, a fost desemnat să reprezinte municipiul în relația cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) în derularea proiectului prin care se vor înființa și dota 200 de locații din Târgu Mureș cu insule ecologice, care conțin cinci containere aferente celor cinci fracții de deșeuri, și anume: biodegrababil, rezidual, sticlă, plastic/ metal, hârtie/ carton.

Fiecare insulă ecologică va deservi minimum 200 de locuitori/ apartamente, astfel va fi asigurat, prin finanțare, și un număr de 200 de cartele de acces.

”Obiectivele investiției: creșterea gradului de colectare selectivă a deșeurilor de la generatorul primar (cetățeni), creșterea gradului de recuperare a materialelor reciclabile (hârtie, carton, plastic, metal, sticlă), reducerea cu până la 65% a cantității de deșeuri biodegradabile”, a informat Serviciul Relații Interne și Internaționale din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Mureș.

Potrivit aceleiași surse, insulele ecologice digitalizate vor avea impact direct la nivelul comunității, având următoarele beneficii: comunitate mai curată, reducerea impactului asupra sănătății publice, aspect mult mai plăcut, eliminarea mirosurilor neplăcute, prezența animalelor fără stăpân, a rozătoarelor și a insectelor în apropierea insulelor va fi redusă drastic, ocupă un loc mult mai mic decât containerele tradiționale, recuperarea materialelor reciclabile si transformarea acestora în materii prime.

”Insulele ecologice vor fi protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, vor fi dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, fiind colectate informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate precum și persoanele care introduc deșeurile în containere. În acest fel se va contribui la implementarea, concomitent, a principiului economic „plătești pentru cât arunci”. Acest principiu are scopul de a impulsiona generatorii de deșeuri să-și reorganizeze consumurile proprii din gospodărie astfel încât să predea în sistemul de salubrizare o cantitate cât mai mică de deșeuri, separate, astfel încât facturile lunare pe care le plătesc să fie cât mai reduse”, se mai menționează în comunicat.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului „Construirea de insule ecologice digitalizate în Municipiul Târgu Mureș” în vederea construirii a 200 de insule ecologice digitalizate, este de aproximativ 18,6 milioane de lei fără TVA.

”Proiectul face parte din Planul National de Redresare si Reziliență (PNRR) și urmează a fi depus spre obținerea finanțării la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor”, au mai informat reprezentanții Primăriei Municipiului Târgu Mureș.

(Redacția)

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Tentativă de sinucidere prin aruncare de la etajul 5, în cartierul Tudor din Târgu Mureș

Distribuie Poliția municipiului Târgu Mureș a fost sesizată vineri, 12 aprilie, în jurul orei 18.00, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.