Home / Sanatate / Frecvența bolilor metabolice și de nutriție, în creștere permanentă

Frecvența bolilor metabolice și de nutriție, în creștere permanentă

Distribuie

Frecvenţa bolilor metabolice şi de nutriţie este într-o creştere permanentă, iar vârsta la care acestea apar este din ce în ce mai timpurie, a declarat, miercuri, profesor universitar Rodica Bălaşa, de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureş, în cadrul Conferinţei Naţionale ”Interdisciplinaritate şi cercetare în diabet, nutriţie şi boli metabolice”.
”Din păcate, frecvenţa acestor boli metabolice şi de nutriţie este într-o creştere permanentă. Din păcate, vârsta la care aceste boli apar este din ce în ce mai timpurie, iar complicaţiile pe care aceste boli le generează în aproape toate specialităţile medicale, ne face să fim cu toţii împreună (la conferinţă – n.r.). Eu sunt neurolog şi trebuie să vă spun că bolile cerebrale, cu excepţia celor neuro-degenerative, sunt consecinţa celorlalte boli ale organelor. Iar problemele de metabolism, mai ales diabetul zaharat, produc un impact devastator asupra sistemului nervos. Universitatea noastră este într-o emulaţie ştiinţifică permanentă, astfel încât organizarea aici a unei conferinţe naţionale, cu o participare atât de largă, este pentru noi un moment foarte important, care, evident, ne încurajează să continuăm”, a declarat Rodica Bălaşa.
Decanul Facultăţii de Medicină, profesor universitar doctor Ovidiu Cotoi, a arătat că evenimentul organizat de Asociaţia Medicală Română şi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureş abordează diabetul, nutriţia şi bolile metabolice într-o formă de interdisciplinaritate.
”Aşa cum acest cuvânt nou, interdisciplinaritate, a intrat în vocabularul nostru, iată, a venit şi momentul în care diabetul, nutriţia şi bolile metabolice sunt abordate într-o formă de interdisciplinaritate. Şi nici nu se poate acest lucru altfel, întrucât dumneavoastră, ca profesionişti în tratarea diabetului şi a tuturor boilor de nutriţie, ştiţi foarte bine că fiecare sistem de organe din corpul uman este afectat, începând de la nivel de celulă, mitocondrie, ribozom şi până la sistemul complet şi întreg corpul uman. De aceea, cred că această conferinţă inaugurată la Târgu Mureş se doreşte a fi una care va avea o continuitate. (…) Uitându-mă la programul conferinţei, pe lista de lectorilor invitaţi, uitându-mă pe temele abordate, nu pot decât să fiu foarte impresionat şi foarte onorat de prezenţa şi de participarea dumneavoastră”, a declarat Ovidiu Cotoi.
Asociaţia Medicală Română şi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureş organizează, începând de miercuri până vineri, Conferinţa Naţională ”Interdisciplinaritate şi cercetare în diabet, nutriţie şi boli metabolice”, eveniment ştiinţific sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale şi a Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. 

(www.agerpres.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Faceți o treabă bună!”. Ministrul Sănătății Alexandru Rafila, în vizită la Sala Polivalentă

Distribuie Ministrul Sănătății, prof.univ.dr. Alexandru Rafila, a făcut astăzi, 11 martie, de la ora 13.3o, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.