Home / Administratie / Detașarea unui consilier de la Primăria Târgu Mureș la șefia ITM Mureș notificată de Prefectură

Detașarea unui consilier de la Primăria Târgu Mureș la șefia ITM Mureș notificată de Prefectură

Distribuie

Instituția Prefectului – Județul Mureș a notificat Primăria Municipiului Târgu Mureș să respecte legislația din vigoare, respectiv Codul administrativ, în cazul recentei detașări a consilierului juridic Andrada Larisa Ogrean în funcția de inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Mureș.

Opinia juriștilor de la Prefectură: detașarea încalcă prevederile Codului Administrativ

În notificarea care a ajuns joi, 29 septembrie 2022, la Registratura Primăriei Municipiului Târgu Mureș, se arată că în urma verificării documentelor de către Serviciul Juridic din cadrul Instituției Prefectului – Județul Mureș s-a constatat că dispoziția de detașare a Andradei Larisa Ogrean din funcția de consilier juridic la Primăria Municipiului Târgu Mureș în cea de inspector șef al ITM Mureș ”nu conţine elemente cu privire la funcţia publică vacantă pe care s-a dispus detaşarea.”

Totodată, juriștii Instituției Prefectului – Județul Mureș au mai sesizat și nerespectarea prevederilor articolului 505, alineatul 3 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede următoarele: “Detaşarea se poate dispune pe o funcţie publică de acelaşi nivel, cu respectarea categoriei, clasei şi gradului profesional al funcţionarului public, sau într-o funcţie publică de nivel inferior.”

”Intrarea în legalitate”, solicitată Primăriei Târgu Mureș

Redăm, în rândurile de mai jos, textul integral al notificării, obținută la solicitarea cotidianului Zi de Zi:

”În urma exercitării controlului de legalitate de către Instituția Prefectului asupra unei dispoziții emise de primarul municipiului Târgu Mureș, având ca obiect modificarea raportului de serviciu prin detașare a unui funcționar public din cadrul Primăriei Târgu Mureș pe o perioadă de 6 luni la Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureş, Instituția Prefectului – Județul Mureș a transmis Primăriei Târgu Mureș o adresă prin care au fost constatate următoarele aspecte: 

Dispoziţia în cauză nu conţine elemente cu privire la funcţia publică vacantă pe care s-a dispus detaşarea. 

Instituția Prefectului a constatat faptul că funcţia publică vacantă pe care s-a dispus detaşarea (astfel cum rezultă din documentația atașată) nu este o funcţie publică de acelaşi nivel, nefiind respectate prevederile articolul 505, alineatul (3) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare – “Detaşarea se poate dispune pe o funcţie publică de acelaşi nivel, cu respectarea categoriei, clasei şi gradului profesional al funcţionarului public, sau într-o funcţie publică de nivel inferior. Funcţionarul public poate fi detaşat pe o funcţie publică de nivel inferior numai cu acordul său scris.” 

Totodată, Instituția Prefectului a solicitat Primăriei intrarea în legalitate cu privire la această speță, în caz contrar fiind aplicabile prevederile articolului 3, alineatul (1) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ.”

Două opțiuni: intrare în legalitate sau proces în instanță?

Pentru acuratețea informației, articolul 3, alineatul (1) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ prevede următoarele:

”Prefectul poate ataca, în termenele prevăzute la articolul 11, în faţa instanţei de contencios administrativ, actele emise de autorităţile administraţiei publice locale, dacă le consideră nelegale.”

Cum se face o detașare

Conducerea Ministerului Muncii a detașat, pe baza unei dispoziții de detașare remisă de către Primăria Municipiului Târgu Mureș, începând cu data de 1 septembrie 2022, un nou inspector șef la conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Mureș. Astfel, începând cu data respectivă, conducerea instituției este asigurată, ”pe o perioadă de cel mult șase luni”, prin Ordinul nr. 1771 din 31 august 2022, de Andrada Larisa Ogrean, care anterior detașării ocupa funcția de consilier juridic într-o altă instituție, respectiv în cadrul Primăriei Municipiului Târgu Mureș.

La momentul detașării, cotidianul Zi de Zi a scris că procedura uzitată de către Ministerul Muncii contravine prevederilor din Ordonanța de Urgență nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul Administrativ, act emis de către Guvernul României și publicat în Monitorul Oficial al României nr. 555 din 5 iulie 2019, care la articolul 505 intitulat ”Detașarea”, la alineatul (3) specifică următoarele: ”Detașarea se poate dispune pe o funcție publică de același nivel, cu respectarea categoriei, clasei și gradului profesional al funcționarului public sau într-o funcție publică de nivel inferior.”

Același act normativ reglementează și modul în care se fac transferurile pe funcții publice. Cităm din articolul 56 intitulat ”Transferul”, alineatul (2): ”Transferul se poate face pe o funcție publică vacantă la același nivel, cu respectarea categoriei, clasei și gradului profesional al funcționarului public, sau într-o funcție publică vacantă la nivel inferior.”

Posibile complicații juridice  

Situația se poate complica și mai mult în viitor, indiferent de celeritatea cu care Primăria Municipiului Târgu Mureș va reacționa la notificarea Instituției Prefectului – Județului Mureș.

Astfel, atât în cazul în care detașarea va fi anulată într-un timp relativ scurt de către Primăria Municipiului Târgu Mureș cât și în situația în care detașarea va fi anulată într-o perioadă mai îndelungată de timp de către o instanță de judecată se iscă cel puțin un semn de întrebare cu privire la valabilitatea și chiar legalitatea deciziilor luate și a documentelor semnate în această perioadă de către noul inspector șef care coordonează activitatea ITM Mureș din data de 1 septembrie 2022.

Vom urmări în continuare modul de desfășurare al acestei spețe asemănătoare cu celebrul caz ”ABA Mureș” care a fost intens mediatizat pe plan național în urmă cu doi ani.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferința de diseminare și promovare a Proiectului Correctional la Penitenciarul Târgu Mureș

Distribuie Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 28 martie, conferința de diseminare și promovare a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.