Kacso Sándor, City Manager al Târgu Mureșului Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1075 Vizualizări

Kacso Sándor, City Manager al Târgu Mureșului

În cadrul unei conferințe de presă organizată marți, 4 octombrie, primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, l-a prezentat oficial pe noul City Manager al Municipiului Târgu Mureș, în persoana lui Kacso Sándor, fost director al clubului CSM Târgu Mureș.

De ce Kacso Sándor?

„Răspunsul este foarte simplu, ca să avem o administrație eficientă este nevoie de îmbunătățiri încontinuu. Deși s-au făcut numeroase îmbunătățiri în doi ani de mandat, funcționarea Primăriei consider că mai are nevoie de o persoană experimentată, care poate să facă față în timp util numeroaselor sarcini și provocări care ne așteaptă. Avem, după cum știți, de rezolvat probleme uitate de zeci de ani pentru a trasa și a plasa orașul pe o traiectorie ascendentă, sustenabilă. Acesta este motivul pentru care s-a creat postul de Administrator Public sau City Manager. Nu a existat nicio îndoială că am avut nevoie de un lider experimentat. Căutam pe cineva care are atât experiență în administrație publică cât și eficiență în luarea deciziilor în administrația publică locală. De la înființarea funcției, care a fost susținută de Consiliul Local, am avut numeroase întâlniri și discuții în vederea selectării persoanei potrivite la acest post, iar experiența profesională și managementul pe care l-a aplicat la nivelul Clubului Sportiv Municipal timp de un an au fost criteriile care au înclinat balanța în favoarea mandatării domnului Kacso Sándor pentru această funcție”, a precizat primarul Soós Zoltán.

Potrivit acestuia, Kacso Sándor va ocupa funcția de City Manager până la finele actualului mandat, respectiv 2024, și va avea printre atribuțiuni coordonarea Administrației Domeniului Public, Serviciului public de ecologie peisagistică, salubrizare dar și a Clubului Sportiv Municipal. De asemenea, va avea sarcina de a participa activ la elaborarea Planului de dezvoltare locală, va putea face propuneri în vederea creerii unor noi posibilități de investiții, va oferi suport și consiliere economică în ceea ce privește fundamentarea proiectelor, a politicilor publice și a dezvoltării economice.

De ce această funcție? Era necesară?

„Cred că Primăria trebuie să aibă toate serviciile transparente. În ultimii 20 de ani nu știam care e situația cu contractul de salubrizare, cu deszăpezirea, cu deratizarea, toate astea erau niște enigme. Câteodată ne izbeam de problemele astea moștenite, mai ales la salubrizare, cu facturări de mult peste serviciile efectuate și așa mai departe, problemele care efectiv au luat foarte mult din energia pe care ar fi trebuit să o punem în proiectele de dezvoltare orașului. Eu cred că City Managerul are în primul rând sarcina de a ajuta munca primarului și normal și a executivului pentru a coordona și a urmări toate serviciile publice care în mod normal ar trebui să funcționeze normal. Domnul Kacso având experiența necesară, desigur, poate să urmărească, să semnaleze în timp util, să nu așteptăm până expiră un contract. Sunt foarte multe neconcordanțe pe care un manager public le va putea urmări eficient nu se mai întâmplă asemenea probleme. Eu cred personal că este o soluție bună și vreau să mulțumesc domnului Kacso pentru a acceptat această provocare”, a precizat Soós Zoltan.

De ce nu fac această muncă consilierii primarului?

„Consilierii nu au aceste sarcini. Numai administratorul public, prin lege poate să aplice, să facă licitație, să pornească, să semneze delegat de primar. Acest lucru nu pot să facă consilieri. Ei ajută primarul, pregătesc documente, fiecare se ocupă de un domeniu, dar administrator public are un rol anume stabilit de codul administrativ”, a fost răspunsul dat de primarul municipiului Târgu Mureș.

Kacso Sándor a preferat să vorbească mai mult despre planurile de viitor, decât despre CV-ul său ce urmează să fie făcut publiv pe site-ul Primăriei. „Tot timpul am dorit ca să dezvolt și să fac față provocărilor, motiv pentru care în momentul de față m-am apucat de diagnosticul infrastructurii, a instituțiilor care au fost delegate, să văd pe viitor cam ce se poate îmbunătăți, fiindcă asta este pregătirea, dar mai ales provocarea pe care am acceptat”, a precizat Kacso Sándor.

Ce vă recomandă pentru funcția de City Manager?

„Cel mai mult cred că a contat experiența, plus referințele care le am, și nu în ultimul rând ultimul an de activitate. Consider că am demonstrat că se poate ca o instituție să funcționeze independent de presiunile, chiar de execuțiile financiare sau economice, și am demonstrat cum se poate conduce o instituție eficient. O instituție trebuie să se organizeze singură, fără presiuni pe care, normal suntem supuși toți. Toată lumea încearcă să vină cu diferite idei, toată lumea crede că din banii publici se poate orice. Pur și simplu trebuie învățat să spunem și nu. Cred că experiența asta, din punctul meu de vedere, a contat cel mai mult că am putut să și demonstrez. Luând în considerare că am condus și o instituție, luând în considerare că acest contract de management este prevăzut până la finalul mandatului primarului, aș dori ca orașul să simtă că a apărut acest post de City Manager în sensul bun. Sper că se va simți acest lucru în doi ani de zile sau cât a mai rămas din mandatul actual”, a subliniat Kacso Sándor.

Care sunt primii pași?

„În momentul de față nu pot să zic ceva concret, luând în considerare că la ADP am să intru azi la ora 12 pentru prima dată pentru a putea începe o colaborare. Va fi o discuție deschisă, încerc cum am zis, să pun un diagnostic ca și la doctor. Pur și simplu trebuie să văd ce se întâmplă, cum merg acuma lucrurile, ce se poate îmbunătăți la modul ușor, sau radical acolo unde este cazul”, a precizat noul City Manager al Municipiului Târgu Mureș.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE