”Săptămâna gastronomiei și vinului mureșean” Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2908 Vizualizări

”Săptămâna gastronomiei și vinului mureșean”

Asociația Educație pentru Europa cu sprijinul Consiliului Județean Mureș a organizat, în perioada 28-29 septembrie 2022, în incinta Orobianco Ristorante Târgu Mureș, cea de-a doua ediție a evenimentului ”Săptămâna gastronomiei și vinului mureșean”. Evenimentul este susținut de CTB – Transilvania Business Conferences.

În cadrul acestuia, organizatorii și-au propus să promoveze obiceiurile și produsele culinare tradiționale, precum și vinurile locale, autohtone, demers considerat ”un pas mic înspre cea ce înseamnă stabilirea identității culinare locale și microlocale.”

”Ideea proiectului decurge din dorința și capacitatea de a da valoare unora dintre produsele noastre gastronomice, pentru a spori consumul local și pentru a genera noi preparate folosind produsele tradiționale în moduri inovative, fuzionând cu alte bucătării ale lumii într-un mod creativ. Punem astfel în valoare resursele turistice de patrimoniu local, care, împreună cu gastronomia, pot crea o nouă valență turistică atractivă. În acest caz, pe lângă populația locală, ne gândim mai ales la turiști și vizitatori care ne vor vizita județul”, au menționat reprezentanții Asociației Educație pentru Europa.

Meniu 100% din produse locale

În cadrul ”Săptămânii gastronomiei și vinului mureșean” a fost realizat un meniu 100% din produse locale, au fost organizate degustări de produse tradiționale și vinuri locale și o expoziție de produse culinare tradiționale în incinta Orobianco Ristorante Târgu Mureș, unitate HoReCa a cărei activitate este coordonată de către Roberto Ghincea, unul dintre cei mai renumiți profesioniști care activează în industria ospitalității din județul Mureș.

”Scopul evenimentului a fost promovarea produselor locale și a rețetelor tradiționale din județul Mureș, educarea publicului cu privire la importanța culturală deosebită a acestor valori, dar și punerea față în față a producătorilor și propietarilor de restaurante. Avem produse tradiționale românești recunoscute european, Telemeaua de Ibănești, avem manufactură de brânză la Cund, unde laptele vacilor locale se transformă în brânzeturi maturate, avem centrul de produse tradiționale de la Saschiz și multe alte produse locale care au nevoie să fie cunoscute în primul rând de către comunitatea locală. Avem vin – Vila Vineea – Liliac – vinuri de pe Târnave, de la Bălăușeri și de la Tezaur de Lechința, de Călimănești – Petry, vinuri care câștigă medalii la concursuri naționale și internaționale, dar care nu sunt îndeajuns de cunoscute de către comunitatea autohtonă și nu se regăsesc în meniurile restaurantelor. Este important să se creeze premisa realizării unor fuziuni între produse mureșene din diferite areale geografice locale, fapt ce le sporește valoarea gastronomică și ajută la extinderea pieței potențiale de desfacere”, au menționat organizatorii ”Săptămânii gastronomiei și vinului mureșean”.

De precizat faptul că meniul a fost realizat din produse locale mureșene și gatit în bucătăria restaurantului gazdă, iar vinurile degustate în cadrul evenimentului au fost vinuri locale produse în cramele locale și de către micii producători. La eveniment au participat aproximativ 100 de persoane provenind din mediul universitar (profesori, studenți), oficialități locale și reprezentanți ai mediului de afaceri local.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE