”Centru de inovare și parcări subterane”, concurs de soluții pentru zona Teatrului Național Târgu Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 611 Vizualizări

”Centru de inovare și parcări subterane”, concurs de soluții pentru zona Teatrului Național Târgu Mureș

Primăria Municipiului Târgu Mureș a demarat, în data de 10 octombrie 2022, o licitație estimată la valoarea de 2.151.552 de lei, fără TVA, pentru un concurs de soluții privind obiectivul de investiții ”Centru de inovare și parcări subterane”, informează www.licitatiapublica.ro.

Zonă de 6.332 de metri pătrați

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 16 ianuarie 2023, iar amplasamentul care face obiectul concursului de soluții are o suprafață totală studiată de 6.332 de metri pătrați și este situată în zona construită protejată, în spatele Teatrului Național și între Banca Română de Dezvoltare și Hotelul Continental, cu ieșire la strada Călărașilor.

”În demersul pe care îl justificăm aici mai ținem cont și de faptul că Târgu Mureșul este un oraș cu puternice atracții turistice fundamentate pe valorile de patrimoniu construit și de patrimoniu imaterial; municipiul este recunoscut în special pentru arhitectura Art Nouveau, iar Piața Teatrului și Piața Trandafirilor reprezintă locul de desfășurare a mai unor evenimente culturale, alături de alte evenimente sportive, festivaluri, târguri de produse locale sau meșteșugărești. Încurajarea turismului presupune, printre altele, crearea unor facilități de parcare pentru autocare și autoturisme în apropiere de zonele de interes turistic”, se menționează în Tema de proiectare a concursului de soluții.

În căutare de parcări ”cu impact vizual redus”

În același document se mai arată că ”în zona construită protejată” se impune amenajarea de locuri de parcare pentru autocare, deoarece ”în prezent singurul spaţiu de parcare pentru autocarele destinate turiştilor se află la o distanţă de peste 500 de metri faţă de amplasamentul studiat, respectiv pe Bulevardul Cetăţii”, precum și ”eliberarea străzilor de parcările la bordură și înlocuirea acestora cu parcări cu impact vizual redus, recomandându-se introducerea acestora în subteran.”

”Municipiul Târgu Mureș a identificat în zona adiacentă nucleului central mai multe locații posibile de realizare a acestor parcări, dintre care prezentul concurs se organizează pentru locația din vecinătatea Teatrului Național. De asemenea, în vederea încurajării deplasărilor cu impact redus asupra mediului, se mai impune realizare de parcări pentru biciclete/ trotinete și amplasarea unei stații de transport public în directă legătură cu parcările pentru autoturisme și autocare pentru facilitarea conectăriilor intermodale”, mai precizează sursa citată.

Totodată, în tema de proiectare a concursului de soluții se mai specifică faptul că proiectul privind realizarea unei parcări pe amplasamentul propus a fost cuprins în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Târgu Mureș sub denumirea ”Construire parking subteran/ suprateran în spate la Piața Teatrului”, acesta fiind integrat la poziția nr. 35 în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Târgu Mureș 2016-2023, aprobate prin Hotărârea Consiliului Local nr. 222/2017, respectiv prin Hotărârea Consiliului Local nr. 221/2017. De asemenea, proiectul a fost integrat și în documentația de Reactualizare Plan Urbanistic General al municipiului Târgu Mureș, aflată în procedură finală de aprobare.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE