ÎPS Părinte Irineu a târnosit biserica cu hramul „Tuturor Sfinților” din Luduș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 215 Vizualizări

ÎPS Părinte Irineu a târnosit biserica cu hramul „Tuturor Sfinților” din Luduș

După evenimentele din luna decembrie 1989, credincioșii ortodocși din zona cartierului Dacia al orașului Luduș și-au exprimat dorința de a avea în apropierea lor un lăcaș de cult, o biserică a lor. În anul 1991 a fost înființată o nouă parohie ortodoxă concretizată prin amenajarea unei capele cu hramul „Sfântul Vasile Cel Mare” sub îngrijirea părintelui Eugen Chirilă Părău (1955-1999). Această zidire s-a dovedit insuficientă pentru numărul tot mai mare de credincioși și în anul 1995 s-a pus piatra de temelie sfințită de ÎPS Teoctist a noii biserici. Acum, după o perioadă în care a fost înălțată și înzestrată noua biserică a venit vremea sfințirii ei.

Duminică, 9 octombrie 2022, a fost târnosit acest lăcaș de cult ortodox în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei care a fost prezent la înălțătorul eveniment creștin al credincioșilor din Luduș. Începând cu ora 9.00 când a fost primit la biserica cu hramul „Tuturor Sfinților” din parohia Luduș III de părintele protopop Lucian Voșloban, de preotul paroh Ilie Dăian și de un sobor de preoți din Protopopiatul Luduș, ÎPS Irineu a oficiat pregătirea mesei altarului în mijlocul căreia a fost fixat pentru vecie hrisovul, pisania și moaștele, conform normelor bisericii ortodoxe. A urmat ungerea cu mir, s-a stropit cu apă sfințită și după înconjurarea bisericii s-a sfințit interiorul, după care înaltul Ierarh a celebrat Dumnezeiasca Liturghie Arhierească a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în care a subliniat că „Dumnezeu nu vindecă pe fiecare om bolnav și nu întâmpină fiecare procesiune funebră ca să învie persoana moartă, cum a făcut cu fiul văduvei din Nain. În cele din urmă, fiecare din voi va muri de boală, de bătrânețe sau de accident, dar nu trebuie să ne înspăimântăm. Creștinul adevărat este optimist, pentru că el știe că nu viața aceasta fizică, viața biologică este cel mai înalt bun, ci viața veșnică, viața cu Dumnezeu. Or, pe aceasta nu o vom pierde niciodată, decât dacă deliberat întoarcem spatele lui Dumnezeu”.

La încheierea slujbei, ÎPS Irineu a acordat părintelui paroh Ilie Dăian Crucea „Sfinților Ierarhi Bălgrădeni” pentru „truda și osteneala de care a dat dovadă pe parcursul anilor de slujire”. Pentru întregul sprijin oferit pentru construirea bisericii cu hramul „Tuturor Sfinților”, Iosif Mocanu a primit din partea înaltului Ierarh Ordinul „Credință și Unire”. Pentru merite deosebite în ridicarea și dotarea importantului lăcaș de cult din orașul Luduș au primit Diplome de Aleasă Cinstire primarul Cristian Moldovan, Sorin Nemeș, Ioan Ciolomic, Florin Urcan, precum și membrii Consiliului și Comitetului parohial al bisericii cu hramul „Tuturor Sfinților” din Luduș.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE