Home / Cultură / Declarații de dragoste rostite de Vlad Rădescu

Declarații de dragoste rostite de Vlad Rădescu

Distribuie

Lacrimile actorului Vlad Rădescu au oglindit o multitudine de trăiri ale sufletului ajunse la intensitate. Universitatea de Arte din Târgu Mureș i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

Vineri, 14.10.2022, începând cu ora 11.00, la Teatrul Studio al Universității de Arte din Târgu Mureș,  a avut loc decernarea titlului de Doctor Honoris Causa actorului Vlad Rădescu.

În deschiderea evenimentului, un impresionant Laudatio a rostit Prof. univ. dr. habil. Sorin Crișan, rectorul UAT Târgu-Mureș. “Este unul din momentele cele mai fericite la început de an universitar când putem să onorăm unul dintre cele mai strălucite personalități ale culturii și vieții teatrale și cinematografice din România, Vla Rădescu, un colaborator constant al Universității noastre care, prin tot ceea ce a făcut, a dat dovadă că este un ambasador al educației teatrale, al filmului românesc, un om cu principii și carieră redutabilă în spate”.

„Târgu Mureș este dragostea mea”

Actorul Vlad Rădescu a impresionat sala plină de participanți, exprimându-și emoția prin declarații de dragoste adresate oamenilor care, pregătiți, motivați, implicați, l-au ajutat de-a lungul vieții în cariera sa profesională.

“Prima declarație de dragoste ar fi cea dedicată, firește, prețioasei și restrânsei mele familii, două Mihaele și un câine, Lona. Fără de ele nu aș fi ajuns astăzi, aici, și le datorez ceea ce sunt. Le mulțumesc părinților mei pentru educația care mi-au dat-o, recunoștința mea nu poate fi cuprinsă în cuvinte. Nu am cum să-i uit nici pe dascălii mei, chiar dacă nu am primit de fiecare dată nota 10, cu excepția bacalureatului”, a menționat Vlad Rădescu.

O altă declarație de dragoste a rostit-o pentru UAT Târgu Mureș, exprimându-și recunoștința față de membrii Senatului, colegilor cu care a colaborat, în special prof. univ. Oana Leahu și prof. univ. Daniela Lemnaru. Totodată, emoția actorului Vlad Rădescu s-a îndreptat și spre studenți cărora le-a urat vânt în pupă și orizonturi nemărginite la care să ajungă, fiecare în parte și toți împreună în cariera lor artistică. Mai apoi a transmis un gând profesorilor Constantin Codrescu și Adriana Piteșteanu cu care a colaborat mulți ani. „Târgu Mureș este dragostea mea” a menționat în final actorul, mulțumind mureșenilor pentru încrederea și aprecierea cu care l-au copleșit.

Cariera profesională

Vlad Rădescu s-a născut la 18 noiembrie 1952 la București. A urmat Liceul Dimitrie Cantemir și clasa a XII-a la Liceul Ion Luca Caragiale, ambele din București, unde a absolvit în 1971. Și-a dorit să devină marinar, medic, jurnalist și arheolog, dar în cele din urmă a ales teatrul și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC), Departamentul de Teatru, în 1975, după ce a studiat sub îndrumarea doamnelor Sanda Manu și Geta Angheluță.

A fost repartizat la Târgu Mureş în 1975 unde a rămas până în 1994. În această perioadă cariera sa de teatru şi film a continuat să prospere. A fost remarcat de regizorul Gheorghe Vitanidis încă în primul an şi ulterior i-a acordat rolul principal din filmul Ciprian Porumbescu, care a avut un mare succes. În 1980 a jucat rolul lui Comosicus în epopeea istorică Burebista. Câțiva ani mai târziu l-a jucat pe Avram Iancu, personajul principal din filmele Munții în flăcări și La răscrucea marilor furtuni (1980), de această dată în regia lui Mircea Moldovan. În producții de televiziune străine, a jucat rolurile lui Charlemagne în 1996 și Otto von Bismarck în 2007, 2008 și 2009.

A fondat Festivalul Internațional de Teatru „Întâlnirile Școlilor și Academiilor europene de teatru”, care s-a desfăşurat timp de patru ani: primii doi la Târgu Mureș (1993, 1994) și ultimii doi la Târgoviște (1995, 1996). A fost și inițiatorul – în 1998 – al spectacolului de succes „Costume” regizat de Dan Puric, care a scos în evidență peste 100 de costume de teatru create de Irina Solomon și Dragoș Buhagiar, câștigând peste 10 premii în diverse festivaluri de teatru din țară.

La începutul anului 2009, la solicitarea conducerii Ministerului Culturii, a revenit la Teatrul Național din Târgu Mureș ocupând funcția de director interimar până în martie  2011.

Între 1987 și 1994 a fost conferențiar la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș. Din 1996 până în 2002, a predat actorie și management cultural la Universitatea Ecologică din București, iar acum este cadru didactic asociat al UAT Târgu Mureș.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO-FOTO: Compozitorul Bartók Béla comemorat de prefectul Ciprian Dobre

Distribuie Prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, a depus marți, 26 septembrie, o coroană de flori …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.