Home / Sanatate / Transplant cu grefon osos structurat, realizat la Spitalul de Urgenţă Târgu Mureş

Transplant cu grefon osos structurat, realizat la Spitalul de Urgenţă Târgu Mureş

Distribuie

O echipă de medici din cadrul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, coordonată de șef lucrări Dr. Solyom Arpad, medic primar Ortopedie şi Traumatologie, secţie condusă de prof. dr. Tiberiu Bățagă, au realizat, în cursul zilei de joi, 13 octombrie, o intervenţie de osteoplastie a femurului stâng distal cu alogrefă osoasă, unei paciente de 50 de ani.

Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ 2 ore şi jumătate şi a constat în reconstrucţia femurului stâng cu substituţia lipsei osoase cu grefă osoasă şi osteosinteza internă (reunirea și imobilizarea fragmentelor unui os) cu ajutorul unei tije centromedulare.

”Este a doua oară când se utilizează grefon osos structurat la Târgu Mureş, prima oară fiind folosit tot de către dr. Solyom Arpad, în anul 2016. Intervenţia s-a desfăşurat în Blocul operator al Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie, iar echipa care a realizat întervenţia este formată din șef lucrări dr. Solyom Arpad, asist. univ. dr. Pal Fodor, medici primari Ortopedie şi Traumatologie, șef lucrări dr. Raluca Fodor, medic primar ATI, dr. Viragh Zsolt, dr. Virgiliu Cernit, medici rezidenţi ortopedie şi traumatologie, dr. Alexandra Gheorghe, medic rezident ATI, precum şi Daniela Muntean, asistent instrumentar, şi Florin Deteșan, infirmier. Starea şi evoluţia pacientei este una bună”, a informat Biroul de presă al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Intervenţia este a cincea realizată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş pe Programului Naţional de Transplant, Subprogramul Os-Tendon, în anul 2022.

Grefa osoasă necesară pentru intervenţia chirurgicală a fost prelevată tot în cadrul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în data de 7 iunie 2022, când a avut loc o prelevare multi-organ şi ţesut, de la un pacient de 13 ani, osul şi tendonul fiind trimise atunci la Banca de ţesut Colentina, coordonată de dr. Andrei Nica, iar osul s-a întors ieri tot la Târgu Mureş. Mulţumim donatorilor, familiilor acestora şi echipelor medicale care au făcut tot posibilul, prin profesionalism şi munca depusă, ca gestul familiilor donatorilor să nu fie în zadar şi alţi pacienţi să primească şansa la o viaţă mai bună”, a mai informat sursa citată.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferința de diseminare și promovare a Proiectului Correctional la Penitenciarul Târgu Mureș

Distribuie Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 28 martie, conferința de diseminare și promovare a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.