Sighișoara. Casa cu multe fete (interese) rămâne nemăturată (UPDATE) Administrație
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 687 Vizualizări

Sighișoara. Casa cu multe fete (interese) rămâne nemăturată (UPDATE)

Acum mai bine de trei săptămâni, ne întrebam – oarecum retoric – dacă va rămâne Sighișoara nemăturată și nespălată din octombrie? Chiar nedeszăpezită când va fi să vină iarna? Ceea ce era acum mai bine de trei săptămâni încă o incertitudine, astăzi a devenit o realitate certă. Cine suferă? Bineînțeles, sighișorenii, prinși în interese care nu sunt ale lor.

Cum s-a ajuns aici? Simplu.

Fostului concesionar al serviciilor de curățenie, colectare și transport deșeuri, deszăpezire din Sighișoara – compania Schuster Ecosal – i-a expirat contractul de concesiune pe partea de prestare a serviciilor de măturat și spălat, respectiv deszăpezire a domeniului public din municipiu, iar consilierii locali nu au dorit să îl prelungească prin act adițional, pe de altă parte firma a reziliat contractul de colectare și transport deșeuri cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect din motive neimputabile operatorului sighișorean.

Dar să le luăm pe rând.

În 31 august, Schuster Ecosal a solicitat Primăriei și Consiliului Local Sighișoara prelungirea contractului de concesiune a serviciilor de salubritate și deszăpezire, încheiat pe o durată de 10 ani.

În ciuda acestei solicitări, primarul Sighișoarei Iulian Sîrbu a pus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 29 septembrie a.c. proiectul de hotărâre privind atribuirea directă a serviciului de măturat-spălat stradal, a celui de deszăpezire și a altor servicii aferente salubrizării orașului companiei Ecoserv Sig, deținută integral de deliberativul local. Ecoserv Sig nu avea, la acea dată, licență ANRSC, nu avea experiență într-un asemenea domeniu, nu dispunea de un parc suficient de utilaje necesare prestării acestor servicii, nu deținea autorizație de mediu etc. Asupra acestor aspecte vom reveni mai jos.

În 29 septembrie, reuniți în ședință ordinară, consilierii locali sighișoreni, cu o singură abținere – Călin Stupariu, de la PMP, care a fost și președintele de ședință, au votat proiectul de hotărâre privind atribuirea serviciului, cu toate documentele aferente, contract de delegare, caiet de sarcini etc. Și în ciuda unor ciudățenii juridice, cu iz nelegal, și anume stabilirea generală a cuantumului redevenței și neprecizarea valorii tarifelor la care vor fi prestate serviciile.

Răspuns în 34 de zile

Am amintit mai sus că Schuster Ecosal a solicitat în 31 august prelungirea contractului. Primăria Sighișoara a “catadicsit” să răspundă după 34 de zile, în ciuda termenului legal de 30 zile… În adresa din 5 octombrie, semnată de data aceasta de viceprimarul Bogdan Burghelea, companiei Schuster Ecosal i se explică că, ținând cont de ajungerea la termen a contractului de concesiune, de atribuirea directă a serviciilor de măturat-spălat stradal, respectiv deszăpezire potrivit votului consilierilor locali dat în 29 septembrie, de rezilierea contractului de colectare și transport deșeuri încheiat de Schuster Ecosal cu ADI Ecolect și de deschiderea procedurii insolvenței față de fostul concesionar, primăria nu consideră oportună prelungirea contractului. În paranteză fie spus, înregistrarea unui dosar privind deschiderea procedurii insolvenței nu înseamnă automat că va fi declanșată procedura insolvenței față de companie, iar viceprimarul ar fi trebuit să știe asta, fiind avocat de profesie.  

Ca răspuns la adresa primăriei, în aceeași zi de 5 octombrie, Schuster Ecosal informează Primăria și Consiliul Local Sighișoara, printr-o adresă, că începând cu 23 octombrie, data la care contractul de concesiune ajunge la termen, compania nu va mai presta niciun fel de serviciu de salubrizare deoarece ADI Ecolect care s-a angajat încă din 2019 să transforme stația de sortare din municipiu în stație de transfer nu și-a îndeplinit această obligație, astfel încât depozitarea deșeurilor nu se poate realiza în condițiile legale, respectiv din cauză că beneficiarul serviciilor nu dorește să plătească tariful aferent. Beneficiarul de care vorbim este tot Primăria Sighișoara care a informat în 12 octombrie ADI Ecolect și Consiliul Județean Mureș că serviciul de colectare și transport deșeuri va fi operat doar de la 1 ianuarie 2023 în Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor pentru că în buget nu au fost alocate fonduri pentru achitarea acestui serviciu, mai exact taxa pentru activitatea de colectare deșeuri municipale.

Ecoserv Sig, tot fără autorizație

Deci, Schuster Ecosal nu mai face curățenie și nici nu mai colectează și transportă deșeurile, iar pe de altă parte Ecoserv nu a depus diligențele pentru a obține măcar autorizația de mediu pentru prestarea cel puțin a serviciului de măturat și spălat stradal, pentru că de licență ANRSC nici nu poate fi vorba încă.

După cum ne-au informat reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului, Ecoserv Sig nu a depus până la ora închiderii ediției documentația pentru solicitarea autorizației de mediu, proces care durează cel puțin 60 de zile dacă dosarul este complet.

Iar fără autorizația de mediu, conform legislației în domeniu, nu pot fi prestate nici serviciul de măturat, spălat, deszăpezit stradal, nici colectarea și transportul deșeurilor. Mai clar, prestarea acestor servicii fără autorizație de mediu este interzisă.

Curat-murdar la Sighișoara

În consecință, ceea ce a pornit acum aproape o lună ca o întrebare s-a transformat azi într-o afirmație.

Sighișoara rămâne nemăturată, nespălată și cel mai probabil și nedeszăpezită, servicii care ar trebui prestate de o firmă care nu a întreprins nici măcar acțiunea de a depune o documentație pentru autorizația de mediu, care nu are licență ANRSC și nici nu deține o infrastructură indispensabilă realizării activităților enumerate în contractul de delegare și în caietele de sarcini, dar nici utilaje suficiente care să îi permită derularea în condiții optime a serviciilor amintite anterior – în condițiile în care volumul de lucrări a fost majorat semnificativ cum am scris în articolul din 28 septembrie. Cu toate acestea, firma a fost cadorisită de Consiliul Local Sighișoara, unicul său acționar, cu un contract frumușel pe 35 de ani – nu mai insistăm pe durata excesivă a contractului – din rațiuni care, dați-mi voie să spun, ne scapă, atâta vreme cât cele care ar trebui să predomine – cele economice nu au fost nici prezentate și cu atât mai puțin demonstrate.

Și, din nou, nu pot să nu amintesc că pentru încredințarea acestor servicii nu a fost organizată nicio procedură competitivă care ar fi însemnat mai mulți operatori care ar fi participat în competiție, iar concurența ar fi asigurat cel mai probabil și tarife mai reduse pentru sighișoreni.

La cât de prompt mi-au răspuns edilii sighișoreni, adică niciodată, nu am simțit nevoia să îi mai întreb ceva. Dacă doresc, aștept să îmi scrie, am același număr de telefon și aceeași adresă de email.

UPDATE. Luni, 24 octombrie 2022

Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului ne-au informat în această dimineață că Ecoserv Sig a depus documentația pentru obținerea autorizației de mediu. Dosarul a fost înregistrat vineri, în jurul amiezii, și a intrat pe flux astăzi.

Cel mai devreme, autorizația de mediu va fi emisă în 60 de zile.

Ligia VORO
Sursa foto: depositphotos.com

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE