Armata României omagiată la Luduș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 135 Vizualizări

Armata României omagiată la Luduș

Festivitatea de omagiere a Armatei Române din 25 octombrie 2022 a fost organizată de Primăria orașului Luduș la Monumentul Soldatului Român amplasat în Parcul Primăriei, un loc consacrat pentru desfășurarea ceremoniei de sărbătorire a Armatei Române.

Conform datelor istorice, în 25 octombrie 1944, Armata Română a desăvârșit un moment important în istoria României. A fost o biruință remarcabilă realizată prin fapte de eroism pe fronturile deschise în Europa, prin sacrificii umane și materiale imense. Eliberarea Ardealului de Nord, răpit României prin Dictatul de la Viena și prin acest ultim efort militar eliberarea întregii țări de sub ocupația străină avea să devină Ziua Armatei Române. Momentul 25 octombrie venea după luptele în care Armata Română pierduse peste 640.000 de militari în campania din Est.

După intonarea Imnului de Stat a României, preoții ortodocși Lucian Voșloban, Ilie Dăian, Constantin Savu, Viorel Ormenișan și Valer Moldovan au oficiat un serviciu religios în memoria militarilor români căzuți în toate războaiele și în toate teatrele de operațiuni în care au luptat.

Col. (r) Sever Popovici, șeful Asociației Naționale a Veteranilor de Război și Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, a prezentat un istoric al Armatei Române și a parcursului prin istoria României afirmând că: „Ziua de 25 octombrie a fost declarată începând cu anul 1959 ca fiind Ziua Armatei Române, iar de atunci fiind sărbătorită în fiecare an de oștirea și cetățenii României”. Despre situația politică internațională, având în vedere și războiul din apropierea țării noastre, col. (r) Popovici a afirmat că „este necesar ca România să aibă în continuare o armată puternică, cu oameni devotați interesului național”.

Au depus coroane de flori: Primăria și Consiliul Local Luduș, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și Asociația Națională a Veteranilor de Război, Ministerul Afacerilor Interne, unitățile de învățământ din orașul Luduș, Spitalul Orășenesc „Dr. Valer Russu”, Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică, Compania Aquaserv, filiala Luduș și formațiunile politice PSD, UDMR, PNL și PMP.

Au fost prezenți la omagiul adus Armatei Române, primarul Cristian Moldovan, consilierii Liviu Botezan, Sebastian Căpușan, Claudiu Ciucă, Ioan Călugăr, Cornel Herepean, Alina Șofron, Carmen Petac, Enyedi Mihai, Gelu Puia, Adrian Banea, Emil Alecu Stan, Szekely Zoltan; conducători ai unor instituții din oraș, prof. dr. Marcela Berar, prof. dr. Adela Hagău, dr. Van Eeuwjk Adela Cristina, Gelu Oaneș, Ovidiu Tănasie Baghiu, col. (r) Ioan Rusu, col. (r) Sever Popovici și col. (r) Valerie Cecălăcean.

Au fost prezenți și câțiva cetățeni ai orașului, mereu aceeași, pentru care omagierea trecutului și a eroilor care au luptat pentru țară înseamnă un lucru sfânt, o datorie de onoare. Printre aceștia, Vasile Pop, Constantin Nemeș și Marian Balea merită toată aprecierea noastră. Festivitatea organizată de Primăria orașului Luduș cu ocazia Zilei Armatei Române s-a încheiat cu un moment de reculegere în amintirea eroilor care au luptat și s-au jertfit pentru patrie.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE