Extindere de canalizare în Agrișteu (Bălăușeri) Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 360 Vizualizări

Extindere de canalizare în Agrișteu (Bălăușeri)

Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, cu prilejul unei ședințe, că proiectul “Extindere canalizare menajeră și extindere stație de epurare, localitatea Agrișteu, comuna Bălăușeri județul Mureș” propus a fi realizat în comuna Bălăușeri, sat Agrișteu, nu se supune evaluării impactului asupra mediului.

Potrivit proiectului Deciziei etapei de încadrare, document publicat pe pagina web a Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, investiţia prevede execuția rețelei de canalizare în localitatea Agrișteu (rest) și extindere stație de epurare cu modul biologic 3 (2300 LE).

”Stația de epurare este amplasată în localitatea Agrișteu cu descărcarea apei uzate epurate în emisar, râul Târnava Mică”, se precizează în document.

5,8 kilometri de rețea

Lungimea totală a rețelei de canalizare proiectată este de 5.876 de metri, din care 4.596 de metri de canalizare gravitațională și 1.208 de metri de canalizare sub presiune.

”Sunt prevăzute două stații de pompare a căror echipare se prezintă astfel: SPAU 1 Agrișteu – 2 bucăți, lungimea conductei de refulare: 50 de metri, SPAU 2 Agrișteu – 2 bucăți, lungimea conductei de refulare: 1.230 de metri”, mai informează aceeași sursă.

Totodată, vor fi realizate și cinci subtraversări ale cursurilor de apă, zone în care ”conducta va fi pozată în tub de protecție sub cota de afuiere.”

În ceea ce privește stația de epurare a apei uzate menajere, aceasta va fi extinsă ”cu o linie biologică suplimentară dimensionată pentru 2.300 L.E. cu utilizarea treptelor de tratare mecanică și tratare a nămolului prevăzute în primul proiect”, iar stația de epurare mecano-biologică ”va avea tehnologie de epurare biologică secvențială cu nămol activ care prezintă flexibilitate în preluarea unor volume și încărcări influente variabile.”

”Proiectul de extindere se referă la adăugarea a încă unui modul SBR dimensionat pentru 2300 L.E. dispus în paralel cu cele existente având volumul de 292 de metri cubi, unde va avea loc epurarea biologică a apelor uzate în prezența nămolului activ. Un ciclu de epurare se compune din secvențele: alimentare aerare (secvența aerobă), agiatre (secvența anoxică), sedimentare și golire apă/ nămol exces. Durata fiecărei secvențe poate fi ajustată la decizia tehnologului, în vederea obținerii randamentelor maxime de epurare. Pentru desfășurarea succesivă a proceselor de nitrificare/ denitrificare reactorul este echipat cu un sistem de aerare cu bule fine – pentru faza aerobă/ nitrificare. După finalizarea acestor secvențe, urmează secvența de sedimentare când are loc sedimentarea nămolului activ la partea inferioară a tancului, iar apa tratată este descărcată gravitațional”, se mai precizează în proiectul Deciziei etapei de încadrare.

De asemenea, documentul conține și o precizare importantă în ceea ce privește perioada de operare a investiției.

”Deşeurile rezultate în urma lucrărilor de revizie şi intervenţie la reţele şi instalaţii se vor valorifica prin unităţi specializate, autorizate; reziduurile rezultate din tehnologia de epurare se vor transporta în locuri special amenajate – depozite de deșeuri autorizate. Utilizarea nămolului ca îngrășământ natural pe terenurile agricole se va putea face doar în condițiile și cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului mediului și gospodăririi apelor nr. 708/2004 și doar cu avizul autorităților competente”, se menționează în proiectul Deciziei etapei de încadrare.

Comuna Bălăușeri are în componență satele Agrișteu, Bălăușeri, Chendu, Dumitreni, Filitelnic și Senereuș, iar la Recensământul din 2011 avea o populație de 4.889 de locuitori, dintre care maghiari (64,9%), români (17%) și romi (13,5%). Localitatea este administrată de Varga András-Adorján (UDMR), primar aflat în funcție din anul 2020.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE