Noi perspective pentru ”Drumul Uleiului” la Muzeul Etnografic ”Anton Badea” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 187 Vizualizări

Noi perspective pentru ”Drumul Uleiului” la Muzeul Etnografic ”Anton Badea”

Muzeul Etnografic ”Anton Badea” din Reghin continuă să dezvolte noi și inedite forme de exprimare grație oamenilor inimoși, meșterii populari din zona Reghin, nelipsiți din cadrul activităților organizate de muzeul reghinean. Printre aceștia se numără și meșterul popular Petruț Chirteș din Ibănești, ”Mlaștină” din Dulcea cum îl știu cei apropiați, care a meșterit o instalație de obținerea uleiului, întocmai după un model vechi din muzeu.

„Ne-am propus să reconstituim ”Drumul Uleiului” în muzeu, pentru ca vizitatorii să poată să vadă dar și să participe la procesul complet prin care, din semințele de bostan sau floarea soarelui, dar și altele (in, cânepă etc), străbunii nostri extrăgeau uleiul. Uleiurile vegetale au fost mult timp întrebuințate în alimentația tradițională, mai ales în perioadele de post. Instalațiile folosite la procurarea uleiului (pive, zdrobitori, teascuri) din muzeu, fotografiile din arhivă, replicile funcționale ale unor obiecte tradiționale, întâlnirea cu oamenii de la sat, ne pot oferi prin reconstituirea unor etape, o imagine cuprinzătoare asupra tehnicilor de prelucrare a semințelor oleaginoase, a evoluției acestora, și asupra întregului proces de obținere a uleiului. Teascul tradițional cu șurub, numit și șaitău, a fost realizat de meșterul popular Chirteș Petruț din Ibănești Dulcea, după unul din obiectele noastre de patrimoniu și piua de mână folosită la zdrobitul semințelor, este de asemenea, o replică după o piesă veche din muzeu”, a precizat Roxana Man, managerul Muzeului Etnografic ”Anton Badea” din Reghin.

Obținerea uleiului, direct în muzeu

Instalația de obținerea uleiului meșterită de Chirteș Petruț fiind funcțională, deschide noi perspective în ce privește activitățile organizare de muzeul reghinean, ”Drumul Uleiului” putând fi explorat și la modul practic.

„Este pentru prima dată când vom face ulei, ulei vegetal, este o provocare pentru noi și un efort cumulat. Am apelat la meșterul popular Chirteș Petruț pentru instalații, dar și pentru îndrumare în procesul prin care o să rezulte uleiul, pașii practici pe care trebuie să ii parcurgem, dar și la doamna Maria Bucin Crișan. În curând vom desfășura aceste activități într-un cadru organizat și le vom promova pentru ca lumea să afle de ele, să poată participa. Vine Postul Crăciunului și poate le oferim oamenilor o alternativă la alimentația actuală pe care o cunoaștem cu bune și rele. Să fie acesta un impuls să ne îndreptăm mai mult înspre o muncă și un efort poate mai mari dar cu rezultate sigur mai sănătoase, pentru că patrimoniul înseamnă înțelegerea, iubirea și aderarea la principiile sănătoase de viață”, a precizat Roxana Man.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE