Home / Sanatate / Medicii de familie şi ONG-urile se pot afilia ca Centre de informare şi consiliere, în cadrul proiectului de screening al cancerului de col uterin

Medicii de familie şi ONG-urile se pot afilia ca Centre de informare şi consiliere, în cadrul proiectului de screening al cancerului de col uterin

Distribuie

Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a lansat procedura de afiliere pentru Centrele de informare şi consiliere din regiunea Centru, pentru derularea Proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin”.

Astfel, cabinetele de asistenţă medicală primară (medicină de familie), cabinete medicale de specialitate obstetrică-ginecologie din structura unităţii sanitare cu paturi care a organizat o reţea de screening, cabinete de planificare familială, unităţi mobile ale unităţilor sanitare care au organizat o reţea de screening şi ONG-uri pot deveni Centre de informare şi consiliere a femeilor din grupul ţinţă, pentru a furniza servicii medicale specifice de informare şi consiliere referitoare la măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi mobilizarea populaţiei eligibile pentru testarea HPV sau Babeş-Papanicolaou, precum şi managementul cazurilor depistate cu leziuni precursoare sau incipiente.

Toate informaţiile despre procedura de afiliere, criteriile de eligibilitate, documentele neecesare, calendarul de afiliere se găsesc pe site-ul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş:

“Obiectivul acestui proiect este creşterea, fără nicio discriminare, a accesului la servicii medicale orientate către prevenţie a tuturor femeilor din grupul ţintă, din regiunea Centru. Pentru atingerea acestui obiectiv, invit alături de noi în proiect toate structurile care prin activităţile lor ajung la femeile din grupul ţintă, adică ONG-uri, medici de familie, medici din cabinetele de planificare familială. Împreună putem să prevenim această maladie care afectează tot mai multe femei tinere”, a declarat șef lucrări dr. Cosmina Uzun, manager proiect.

Grupul ţintă, persoanele care vor beneficia de programele de screening, este identificat astfel:

 A. femei cu vârsta cuprinsă între:

 a. 30-64 ani pentru femeile care beneficiază de testarea HPV;

 b. 24-29 ani pentru femeile care beneficiază de testarea Babeş-Papanicolau au domiciliul/resedinţa în regiunea vizată prin proiect.

B. din punct de vedere medical, intră într-una din următoarele situații: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. In cazul acelor membri ai GT – personae vulnerabile care nu au acte de identitate, aceste persoane vor completa declarații pe propria răspundere din care să reiasă că locuiesc în regiunea de implementare vizată de proiect, respectiv regiunea Centru. Persoanele private de liberate vor fi asociate locului unde își desfasoară detenția si nu din perspectiva adresei de domiciliu.

Din cei 170.200 membri ai grupului ţintă – persoane care vor beneficia de programe de screening, provenind atât din mediul urban, cât şi din mediul rural – 51% se va încadra în una din următoarele situații vulnerabile:

 • Persoane sărace;
 • Lucrători pe cont propriu in agricultura
 •  Persoane din mediul rural;
 • Persoane din centre de plasament sau anterior instituționalizate;
 •  Persoane care au părăsit sistemul de protecție a copilului;
 •  Persoane fără adăpost
 • Cetățeni români aparținând minorității rome;
 •  Persoane cu dizabilități, inclusiv persoane invalide și cu nevoi complexe;
 •  Femei care au copii cu dizabilități;
 •  Persoane care suferă de dependența de alcool și alte substanțe toxice;
 • Victime ale traficului de ființe umane.DE URGENȚĂ TG-MUREȘ

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

(Comunicat de presă)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Sfaturi de sezon pentru cei care sacrifică porci de sărbători

Distribuie Se apropie cu pași repezi sezonul sacrificărilor de animale specific perioadei sărbătorilor de iarnă, …