Îngrijorare în rândul palestinienilor Stiri din vecinatatea Romaniei
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 202 Vizualizări

Îngrijorare în rândul palestinienilor

Perspectiva revenirii la putere a lui Benjamin Netanyahu ca lider al uneia din coaliţiile cele mai de dreapta din istoria Israelului a provocat îngrijorare în rândul palestinienilor, care se tem de o nouă escaladare a conflictului lor cu statul evreu.
Alegerile din Israel au avut loc în contextul celor mai sângeroase violenţe din ultimii ani între israelieni şi palestinienii care nu par să se apropie de obiectivul lor de a avea un stat funcţional. Forţele israeliene au ucis anul acesta peste 100 de palestinieni în Cisiordania ocupată, iar atacurile acestora au făcut 20 de victime în Israel şi în coloniile evreieşti.
Oficiali palestinieni din Cisiordania şi din Gaza au apreciat că orientarea naţionalistă a coaliţiei lui Netanyahu, din care face parte şi Itamar Ben-Gvir, lider de extremă dreaptă care a propus în trecut expulzarea palestinienilor, îi face pe mulţi să se teamă de creşterea tensiunilor.
„Nu e nicio îndoială că rezultatul unei astfel de coaliţii va creşte ostilitatea faţă de poporul palestinian şi va face şi mai extreme măsurile de ocupaţie”, a declarat Bassam Salhe, membru al Comitetullui Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), la Ramallah.
Grupul islamist palestinian Hamas, care a purtat mai multe războaie cu Israelul în ultimul deceniu, se aşteaptă la şanse mai mari de violenţe.
„Este clar că israelienii înclină mai mult către extremism, ceea ce înseamnă şi creşterea agresiunii împotriva poporului nostru”, a afirmat Hazem Oassem, purtător de cuvânt al Hamas. „Guvernele conduse de Netanyahu, care a început mai multe războaie împotriva poporului nostru palestinian, şi prezenţa celor mai extremiste figuri într-o coaliţie înseamnă că ne vom confrunta cu mai mult terorism sionist”, a adăugat el.
Un purtător de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas a refuzat să comenteze rezultatele preliminare ale alegerilor, declarând că preşedinţia palestiniană – care exercită doar o autonomie limitată în oraşele şi satele din Cisiordania – aşteaptă rezultatul final.
Negocierile între Autoritatea Palestiniană şi Israel sunt blocate, dar cele două părţi au avut contacte şi anul acesta. Abbas s-a întâlnit cu ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, pentru a calma tensiunile şi a coordona măsurile de securitate. În septembrie, liderul palestinian a salutat ca „o evoluţie pozitivă” apelul premierului Yair Lapid la o soluţie cu două state.
În schimb, Netanyahu s-a opus de multă vreme ideii unui stat palestinian.
Analista politică Reham Owda din Gaza consideră că procesul de pace şi în special Autoritatea Palestiniană vor avea cel mai mult de pierdut în urma revenirii lui Netanyahu, având în vedere „ostilitatea personală” a acestuia faţă de Abbas şi opoziţia sa faţă de soluţia celor două state. „Cu Netanyahu, sloganul va fi nicio pace, nicio soluţie cu două state, noi colonizări, iar în centrul atenţiei se va afla Iranul. (…) Cea mai mare problemă a sa va fi modalitatea de a readuce calmul în Cisiordania, de a se confrunta cu rezistenţa în creştere a palestinienilor şi de a proteja coloniile şi pe colonişti”, a spus ea.
Militarii israelieni au împuşcat mortal, în această săptămână, un palestinian suspectat de un atac cu autovehiculul la un punct de control, unde un soldat a fost rănit grav, au informat surse din ambele părţi.
Presa reaminteşte şi escaladarea violenţelor din Gaza, în august, când în mai puţin de trei zile de lupte şi-au pierdut viaţa cel puţin 49 de oameni, inclusiv 17 copii. Israelul a susţinut că a efectuat lovituri aeriene preventive împotriva grupului palestinian Jihadul Islamic, care a lansat sute de rachete către teritoriul israelian.
„Poporul palestinian nu va obţine nimic de la acest guvern în afară de război, distrugere, ucideri, vărsare de sânge, demolări de case, confiscări de terenuri şi construcţia de noi colonii pe socoteala poporului palestinian”, a avertizat regizorul de televiziune Youssef Khattab din Gaza.

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE