Fii critic&creativ! primul work-shop la UAT Cultură
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 146 Vizualizări

Fii critic&creativ! primul work-shop la UAT

Miercuri, 2 noiembrie 2022, a avut loc la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș primul atelier din seria de workshop-uri reunite sub umbrela Fii critic&creativ!

Intitulat Unlocking art. De la chei de interpretare la cuvinte cheie, atelierul coordonat de teatrologul Eugen Păsăreanu și-a propus, prin exercițiile și temele abordate să răspundă următoarelor întrebări: Ce putem spune despre un film de scurt-metraj? Care sunt temele posibile? Cum importăm imagini din film și le acomodăm unui text?

Invitației adresată de specializarea Teatrologie (Jurnalism teatral) din cadrul UAT i-au răspuns elevi de la mai multe licee târgumureșene, și, împreună cu colegul nostru, conf.univ.dr. Eugen Păsăreanu, tinerii prezenți și-au exercitat gândirea critică și creativă pornind de la o serie de poezii și un film de scurt-metraj.

Seria întâlnirilor va continua miercuri, 9 noiembrie 2022, ora 16.00 cu atelierul Punctul de plecare, coordonat de teatrologul Raluca Blaga, iar miercuri, 23 noiembrie 2022, ora 16.00, în cadrul atelierului Să construim un personaj elevii târgumureșeni coordonați de dramaturgul Elise Wilk vor construi, printr-o serie de exerciții, biografia lui personaj.

Atelierele, organizate de specializarea Teatrologie (Jurnalism teatral) din cadrul UAT cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Mureș, se adresează elevilor de liceu, din clasele IX-XII, indiferent de profilul la care studiază în prezent, care doresc să-și pună în valoarea latura critică și creativă a personalității lor.

Descrierea proiectului:

Fii critic&creativ!

Ești elev de liceu?  Ești pasionat de cultură, artă și – în mod particular – de teatru? Te așteptăm la atelierele noastre din luna noiembrie!

Specializarea Teatrologie (Jurnalism teatral) a Universității de Arte din Târgu-Mureș îți propune, în luna noiembrie a anului 2022, o serie de workshop-uri. Atelierele, desfășurate sub umbrela #critic&creativ, vor fi conduse de Eugen Păsăreanu, Raluca Blaga și Elise Wilk.

***

Workshop-urile din seria Fii critic&creativ! se adresează elevilor de liceu, din clasele IX-XII, indiferent de profilul la care studiază în prezent, care doresc să-și pună în valoarea latura critică și creativă a personalității lor.

Atelierele propuse de Universitatea de Arte din Târgu-Mureș sunt GRATUITE și vor fi coordonate de cadre didactice ale Universității. Astfel, elevii târgumureșeni interesați sunt invitați să se înscrie la aceste workshop-uri trimițând un email pe adresa teatrologie@uat.ro, până, cel târziu, cu o zi înainte de data atelierului. Totodată, pentru a putea lua parte la aceste întâlniri, elevii vor avea nevoie de acordul scris din partea părinților.

Descrierea atelierelor:

Unlocking art. De la chei de interpretare la cuvinte cheie

Data: 2 noiembrie 2022, ora 16.00 (str. Köteles Sámuel nr. 6)

Locul: Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, sala 3, etaj 3

Descriere atelier: Ce putem spune despre un film de scurtmetraj? Care sunt temele posibile? Cum importăm imagini din film și le acomodăm unui text? Întrebări la care vom încerca să răspundem împreună în cadrul atelierului, vizionând un film de scurtmetraj și conturând un discurs critic într-o cronică. Deschidem filmul cu chei de interpretare și cuvinte cheie.

Tutore: conf.univ.dr. Eugen Păsăreanu

Eugen Păsăreanu este teatrolog, doctor în teatru și conferențiar în cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș. Absolvent al programului de master Drama in Education la Trinity College Dublin, Irlanda, realizează proiecte artistice și academice în aria artei aplicate, colaborând cu instituții din Marea Britanie, Irlanda, Spania, Italia, Croația, Ungaria și România. A publicat volumele De ce nu dispare teatrul? Arta dramatică între dislocare și consolidare (2017) și Introducere în pedagogia teatrală (2021).

Număr maxim de participanți: 10

Participarea la atelier se face pe bază de înscriere la adresa de email: teatrologie@uat.ro

Data limită de înscriere: 1 noiembrie 2022, ora 16.00

Acte necesare: acordul scris din partea părinților elevului care dorește să ia parte la atelier + consimțământul cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.

Punctul de plecare

Data: 9 noiembrie 2022, ora 16.00

Locul: Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, sala 3, etaj 3 (str. Köteles Sámuel nr. 6)

Descriere atelier: Ce spune despre o povestire prima propoziție pe care ne-o oferă autorul? Ce putem descoperi despre personajele implicate într-un film pornind de la prima secvență a unui scurt-metraj? Având drept motto: cheia de interpretare e la început, workshop-ul Punctul de plecare îți propune o călătorie la capătul căreia să poți să identifici o parte dintre ingredientele artistice folosite de autori în construcția operelor lor pornind doar de la o propoziție sau o secvență.

Tutore: lect.univ.dr. Raluca Blaga

Raluca Blaga a absolvit, în anul 2006, Universitatea de Artă Teatrală, specializarea Teatrologie (Jurnalism teatral). În perioada 2006-2008 a fost manager de proiect al TEATRU 74 din Târgu-Mureș. În anul 2012 obține titlul de doctor în teatru. În prezent este lector universitar la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș. Temele sale curente de cercetare se înscriu în zona relației dintre spectacol și public. Raluca Blaga este și autoarea volumului (Su)poziții teatrale sau ancore împotriva nostalgiei confortului (Eikon, 2018). Unul dintre proiectele recente în care s-a implicat este Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc (www.dmtr.ro).

Număr maxim de participanți: 10

Participarea la atelier se face pe bază de înscriere la adresa de email: teatrologie@uat.ro

Data limită de înscriere: 8 noiembrie 2022, ora 16.00

Acte necesare: acordul scris din partea părinților elevului care dorește să ia parte la atelier + consimțământul cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.

Să construim un personaj

Data: 23 noiembrie 2022, ora 16.00

Locul: Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, sala 3, etaj 3 (str. Köteles Sámuel nr. 6)

Descriere atelier: Îți iei ghiozdanul, mergi spre ușă, ieși din casă, treci strada, ai ajuns la școală. Îți iei ghiozdanul, mergi spre ușă, ieși din casă, deodată în fața ta apare un dragon. Din care dintre cele două situații ar putea rezulta mai ușor o piesă de teatru? Aproape în toate textele dramatice e vorba despre cineva care e împiedicat să-și ducă până la capăt planurile. Foarte des autorii pornesc de la un personaj atunci când scriu o piesă de teatru. De aceea, la atelierul de dramaturgie vom construi un personaj de la zero. Îi vom inventa o biografie, îi vom afla cele mai ascunse secrete și vom încerca să răspundem la toate întrebările posibile legate de el, cu ajutorul unor exerciții. Apoi îl vom pune într-o situație limită. Din care va trebui să iasă.

Tutore: lect.univ.dr. Elise Wilk

Elise Wilk este dramaturg, jurnalist și traducător de teatru. În 2008, s-a numărat printre câştigătorii concursului dramAcum5 cu primul ei text de teatru, S-a întâmplat într-o joi. De atunci, textele ei sunt montate în numeroase teatre din România şi din străinătate, fiind traduse până acum în 13 limbi. A câștigat Premiul Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun text montat în stagiunea 2012-2013 (Pisica verde), Concursul Naţional de Dramaturgie organizat de Teatrul Național Timișoara (2015, Avioane de hârtie) și Concursul de dramaturgie-monodramă organizat de Teatrul George Bacovia din Bacău (2017, Crocodil). O parte din textele ei au fost adaptate pentru radio. În 2017 și 2018, spectacolul cu piesa Exploziv, o producție a Teatrului Național Radiofonic, a fost marele câștigător la competiții de pe trei continente, obținând Marele Premiu Asia-Pacific Broadcasting Union 2017, Premiul Grand Prix Marulic 2018 și Medalia de Aur la New York Festivals 2018. Revista Forbes Romania a numit-o printre tinerii trendsetteri ai anului 2014, iar Decât o Revistă printre cei 100 de oameni pentru România de mâine (2018). A participat în programe internaționale ca Forumul Tinerilor Autori Europeni din cadrul Bienalei de Teatru de la Wiesbaden, Germania (2014), Hot Ink la Teatrul Lark din  New York (2015), Fabulamundi. Playwriting Europe (2013-2020) și Galata Perform Istanbul (2021). În 2019 primește distincția Personalitatea anului în diaspora germană din partea Internationale Medienhilfe. În anul 2021, textul Crocodil, tradus în italiană de Roberto Merlo, câștigă premiul internațional Carlo Annoni la Milano, iar în 2022, textul Dispariții este nominalizat la premiul internațional de dramaturgie Aurora din Polonia. Este doctor în Teatru și Artele Spectacolului, iar din 2021 predă cursuri de scriere dramatică la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș.

Număr maxim de participanți: 10

Participarea la atelier se face pe bază de înscriere la adresa de email: teatrologie@uat.ro

Data limită de înscriere: 22 noiembrie 2022, ora 16.00

Acte necesare: acordul scris din partea părinților elevului care dorește să ia parte la atelier + consimțământul cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE