Home / Administratie / ”ANIVERSARE” TRISTĂ: Un an de la închiderea ”temporară” a Cinematografului ”Arta”

”ANIVERSARE” TRISTĂ: Un an de la închiderea ”temporară” a Cinematografului ”Arta”

Distribuie

Recent, la începutul lunii noiembrie 2022, s-a împlinit un an de la închiderea ”temporară” a Cinematografului ”Arta” din Târgu Mureș, așa cum era anunțată de către autoritățile locale.

Promisiune de acum un an: cinematograful va fi redeschis ”în cea mai scurtă perioadă de timp”

În urmă cu un an, în data de 6 noiembrie 2021, administratorii Cinematografului ”Arta” anunțau, prin intermediul unui comunicat de presă, că instituția de cultură și-a închis porțile, dar  ”nu definitiv” așa cum ”s-a speculat în sânul comunității”, întrucât ”în cea mai scurtă perioadă de timp” va fi ”redeschis la standardele actuale.”

„Cinematograful ”Arta” este o emblemă a orașului nostru. Încă de la inaugurarea sa, în urmă cu 61 ani, a găzduit cu preponderență evenimente dedicate celei de-a 7-a arte: cinematografia. În ultimii ani s-a transformat într-un hub de cultură, găzduind manifestări artistice diverse, de la festivari de film independent sau cu tematică anume până la expresii culturale particulare care încurajează toleranța, diversitatea și celebrează umanitatea. Astăzi, instituția de cultură și-a închis porțile, nu definitiv, cum s-a speculat în sânul comunității! Sperăm că în cea mai scurtă perioadă de timp el va fi redeschis la standardele actuale. Motivele închiderii sunt multiple și diverse dar numărul redus al spectatorilor, ca rezultat direct al pandemiei, este una din cauzele principale. Totodată, Universitatea de Arte Târgu Mureș și-a manifestat dorința de a prelua Cinematograful și a-l moderniza, transformându-l într-un laborator de artă cinematografică. Cinematograful Arta este, și va fi în continuare, unul dintre simbolurile istorice ale orașului nostru. Iar noi, ca administrație, dorim să dăinuie și să devină un centru cinematografic de interes national.”

Soós Zoltán, în noiembrie 2021: ”Nu se închide Cinematograful ”Arta”

Tot în urmă cu un an, în data de 8 noiembrie 2021, primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, declara următoarele, cu prilejul unei conferințe de presă: ”În mod comercial, acest cinematograf ar fi o pierdere prea mare și constantă pentru oraș, din acest motiv s-a decis să predăm spre Universitatea de Arte. Deci nu se închide Cinematograful ”Arta”, va fi dat în folosința Universității și credem că va ieși o coloborare mult mai bună. Noi putem sprijini și anumite programe culturale organizate de Universitatea de Arte și Târgu Mureș are și festival de film, deci avem o strategie despre cum se dorește folosirea în continuare dar sub nicio formă să fie în forma actuală cu foarte puțini vizitatori. Urmează să fie predat materialul Consiliului Local, și până la urmă Consiliul Local va decide dacă se dă în administrație pe termen lung, deci proprietatea rămâne a Primăriei, noi cerem garanții din partea Universității de Arte să rămână în funcțiune cinematograful. Restul spațiilor vor fi folosite în scop educativ”, a precizat Soós Zoltán.

Alex TOTH


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Distincții importante acordate de Biblioteca Județeană Mureș

Distribuie Conducerea Bibliotecii Județene Mureș a acordat vineri, 25 noiembrie, la sediul instituției, într-un cadru …