Home / Slider / Smaranda Enache: ”Valoarea gândirii altfel este mesajul nostru esențial”

Smaranda Enache: ”Valoarea gândirii altfel este mesajul nostru esențial”

Distribuie

A fost mereu o voce a societății civile, nu de puține ori părerile sale au dus la reacții din cele mai diverse și radicale, dar de fiecare dată s-a impus prin a fi directă, dar mai ales sinceră. Smaranda Enache, căci despre ea e vorba, a fost primul speaker, primul mentor care a pășit, recent, pe bulina roșie din cadrul TEDx Cornișa Woman, prilej să le vorbească celor prezenți despre sacrificiu, complementaritate, echilibru, și nu în ultimul rând despre filozofia feminină într-o lume care continuă să-și caute echilibrul între El și Ea.

Între ”arderea pe rug” și mentor la TEDx

„Despre Târgu Mureș se spun multe lucruri minunate. E bine așa, dar îmi amintesc că în acest oraș, în frumoasa noastră cetate, în secolul al XVIII-a a fost executată ultima vrăjitoare din Europa. A fost ultima execuție publică din Europa. De ce? Pentru că secase laptele vacilor. Astăzi, pentru opiniile noastre suntem invitate pe acest punct roșu, chiar dacă în întreaga noastră activitate am vrut să tragem un pic deoparte cortina care cosmetizează realitatea și am vrut să vorbim despre ceea ce este tabu, despre ceea ce nu se vorbește, despre ceea ce e uneori adânc înrădăcinat în noi și ne ține pe loc”, a spus Smaranda Enache.

Smaranda Enache

Fundamentul unei gândiri ”altfel” își are rădăcinile în timpul și locul și în care te naști și crești, este convingerea exprimată de Smaranda Enache în cadrul evenimentului. „Eu am avut această șansă extraordinară să mă nasc într-o regiune în care toți copiii trăiau în mai multe culturi. Mâncam pască de Paștele evreiești, ciocneam ouă roșii de două ori pe an, colindam în mai multe limbi. Îmi amintesc de Reghinul unde mi-am petrecut copilăria, de frumoasa comunitate de romi care exista acolo. Îmi amintesc de extraordinara curiozitate pe care o aveam, copil fiind, să ajung exact în aceste locuri cât mai interesante și cât mai diferite față de familia mea burgheză de medici. O familie burgheză la care, uneori noaptea, părinții mei erau treziți cu bătăi în geam, și mama mă lua de mână și îmi spunea: vino cu mine, că trebuie să mergem, un copil undeva e bolnav. Coboram împreună cu ea în unele din cele mai vulnerabile locuri din acel oraș. Cred că acest univers pe care l-am deschis toată viața spre ceilalți e un univers extrem de bogat, care ne formează”, a precizat Smaranda Enache.

Începuturile firavei societăți postdecembriste a fost marcat de un negativism acerb asupra vocilor care veneau cu o gândire cu totul altfel. „Eu sunt cunoscută ca o avocată a minorităților și de multe ori pentru asta am primit diferite, n-aș spune amenințări, deși au fost și din acelea, nu le-aș spune pietre, deși au fost și pietre, dar au fost rezerve. Oamenii poate n-au înțeles la început anumite lucruri, poate n-au înțeles că ceilalți suntem noi, că fiecare dintre noi este o minoritate. Pentru că tema noastră de astăzi sunt femeile, da, noi femeile suntem cea mai mare majoritate minoritară din lume. Generația mea nu a putut să spargă plafonul de sticlă pe care ni l-au pus partidele, și ne-am refugiat aproape toate în artă, cultură, administrație, în societatea civilă. De la Doina Cornea, Ana Blandiana, Mihaela Miroiu, Renate Weber, Vincze Anikó, atâtea și atâtea persoane care au construit societatea civilă românească. A fost un moment extrem de important care acum cere un nou angajament. Putem să-l facem, pentru că până aici drumul a fost plin de sacrificii, dar și de succes. Am recoltat primele rezultate, cifre care încep să vorbească, 17%, 60%, 30%, depinde de societate. Dar aș vrea ca împreună să reflectăm dacă ajunge să ne mulțumim cu cifre, dacă ele reflectă gândirea și filozofia noastră, acea filozofie feminină care este complementară cu cea masculină și împreună formează totul. Care este filozofia noastră feminină? Este cea a compasiunii, a toleranței, a înțelegerii, a inițiativei, a incluziunii, a relațiilor orizontale dintre oameni, a ierarhiilor de valori care se suportă unele pe altele. Nu vreau să spun că e nevoie numai de acest tip de gândire pentru ca să construim o lume mai bună, dar e nevoie ca ea să existe și de aceea nu ajung doar cifrele. Noi trebuie să ducem în viața publică, în toate locurile în care suntem acel mesaj al filozofiei noastre, al felului cum noi judecăm lucrurile”, a menționat Smaranda Enache.

”Să nu fim doar o cifră într-o statistică”

Statistica, cifrele nu sunt îndeajuns să întrepte dezechilibrele prezentului, este de părere Smaranda Enache. „De ce există aceste dezechilibre? Pentru că noi, întâi am luptat pentru cifre, am luptat să fim acolo, să ne ocupăm și noi locul meritat și pentru asta le suntem recunoscătoare străbunicelor, bunicelor, mamelor, mătușilor, tuturor. Dar acum va trebui să facem un salt, să ducem acolo unde nu am dus mesajul nostru și să nu mai fim obsedate numai de a intra undeva într-o statistică, ci de a da sens locului în care am ajuns, să nu mai fim poate obsedate de succesul imediat, ci de responsabilitate, de perspectivă. Trebui să avem și puterea să plecăm de undeva. Am avut această putere, deși am avut poziții importante, chiar și într-un partid la nivel național, dar atunci când valorile mele nu au mai fost tolerate, atunci când valorile pe care le-am reprezentat erau disprețuite, pur și simplu am plecat. Aș fi putut să fiu o femeie de succes, să vin să vă spun astăzi că am bifat în viața mea totul, că am reușit, asta și asta și asta și asta. Nu, trebuie să vă spun cu sinceritate, acum când sunt un om bătrân, că sunt sacrificii pe care trebuie să le faci și că acele sacrificii sunt investiții pentru viitor. Așa cum alte femei s-au sacrificat ca să deschidă niște drumuri, ca să spargă acea bulă care ne înconjoară, tot așa și noi avem o responsabilitate, să colorăm în culorile gândirii noastre locul pe care-l ocupăm. Să nu fim doar o cifră într-o statistică, pentru că dacă vom fi 60% într-un Parlament care va gândi totuși numai unilateral, numai cu jumătate din mintea umanității, ignorând cealaltă jumătate a minții și sensibilității umanității, acea cifră va fi o capcană. Ceea ce trebuie noi să aducem este vocea noastră, vocea noastră care înseamnă incluziune, care înseamnă respect pentru autoritate, care înseamnă bunătate, care înseamnă serviabilitate, care înseamnă demnitate, care înseamnă iubire de oameni”, a precizat Smaranda Enache.

Când jumătățile umanității se completează

Finalul a fost marcat de același mesaj, sincer și direct, o ștefetă predată generațiilor prezentului de una din cele mai prezente voci ale societății civile românești a ultimilor 30 și ceva de ani. „Mesajul meu de la Târgu Mureș este că da, merită. Da, cineva, cândva a trebuit să fie arsă pe rug aici în acest oraș, dar lucrurile s-au schimbat. Azi vrăjitoarea nu mai este arsă pe rug, în schimb, nu de mult, tocmai într-o comunitate minoritară, o jurnalistă a fost amenințată aici la noi și că ar trebui să fie spânzurată pentru că gândește altfel. Eu cred că valoarea gândirii altfel este mesajul nostru esențial. Cred că niciun om nu este identic cu altul. Cred că cele două jumătăți ale umanității se completează. Dacă una este în prea mare măsură prezentă, derapajele sunt mari. Nu vrem să luăm locul celeilalte jumătăți a umanității. N-aș fi de acord cu asemenea idei radicale. Este important să lucrăm împreună pentru binele lumii, pentru lumea aceasta care este tot mai complicată, în care temperaturile cresc, în care temperamentele debordează, în care individualismul înconjoară totul, în care suntem toți până la urmă, și eu desigur, de aceea am și venit aici, obsedate de oarecare succes, de oarecare recunoaștere. Lucrul cel mai important este să ajungem împreună spre echilibru, să ne relaxăm, să ne iubim, să ne înțelegem. Diferențele noastre există, dar există și ceea ce ne leagă. Sunt optimistă că multe dintre cele care sunteți aici veți face acel salt pe care generația mea l-a pregătit, dar n-am mai avut avântul necesar să ne ridicăm de la sol, să facem acea săritură minunată”, a conchis Smaranda Enache.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.