Home / Învățămînt / ”Sănătoși de vrem să fim, de natură îngrijim”, proiect finalizat cu succes la Grădinița P.P. 4 Reghin

”Sănătoși de vrem să fim, de natură îngrijim”, proiect finalizat cu succes la Grădinița P.P. 4 Reghin

Distribuie

Grădinița cu Program Prelungit Nr. 4 Reghin a fost gazda activităților desfășurate în cadrul proiectului „Sănătoși de vrem să fim, de natură îngrijim!” inițiat de Asociația „Steluțe Reghinene” și finanțat din fonduri nerambursabile de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Reghin. Proiectul a urmărit implicarea factorilor educaționali – copii, părinți, cadre didactice, comunitate locală – în acțiuni ecologice, menite a cultiva respectul față de natură și protecția mediului, precum și adoptarea unui stil de viață sănătos, prin stabilirea echilibrului atât de necesar dintre alimentație, efort fizic și recreere.

„Realitatea prezentului ne-a demonstrat, în numeroase rânduri, că acțiunile noastre, ale tuturor, influențează în mod direct, viitorul. Am abordat această problemă stringentă, dorind să formăm noi atitudini ecologice în comunitate, începând de la cele mai fragede vârste. Ne-am axat pe transmiterea unor mesaje în scopul formării pentru viitor şi crearea unui mediu şcolar prietenos, bazat pe respectul față de mediul înconjurător. De asemenea, am urmărit formarea și dezvoltarea deprinderilor specifice mișcării în aer liber, îmbinate în mod armonios cu atitudinea pozitivă față de mediu, caracterizată de flexibilitate, înţelegere și empatie pentru tot ceea ce ne înconjoară. Activitățile desfășurate au asigurat stimularea și dezvoltarea creativității, dând noi valențe anumitor materiale reciclabile, urmărind în același timp crearea unui spațiu armonios în curtea grădiniței, care să determine o stare de bine tuturor”, au precizat inițiatorii proiectului.

Activități cu caracter ecologic

Prima activitate desfășurată în cadrul proiectului s-a intitulat ”Vis de copil!”. Activitatea a fost gândită și desfășurată sub forma unui marș ecologic, preșcolarii Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 4 fiind implicați activ în realizarea de medalioane, stegulețe, postere, pliante cu mesaje ecologice, desene, articole informative referitoare la problemele globale ale mediului. „Marșul ecologic, desfășurat în cartierul din apropierea grădiniței și Parcul Central al Municipiului Reghin a avut drept scop sensibilizarea membrilor comunităţii locale și creşterea gradului de conştientizare la nivelul factorilor de decizie în vederea aplicării politicilor şi a planurilor de acţiune pentru protecţia mediului. Micii activiști au împărțit trecătorilor pliante cu mesaje ecologice. Au vizitat apoi Primăria, unde au avut onoarea de a discuta despre importanța protecției mediului și a naturii cu edilul orașului și alți reprezentanți ai instituției”, au afirmat organizatorii proiectului.

 ”Grădina senzorială”

Activitățile care au urmat s-au desfășurat în curtea grădiniței, printre care se numără și o acțiune de plantare și ecologizare ”Bucuria verde!”. Activitatea a implicat preșcolarii, cadrele didactice, părinți voluntari și alte persoane dispuse a da o mână de ajutor în amenajarea unui spațiu educațional armonios. „Am reușit astfel să amenajăm o mini-grădină de legume bio, o zonă cu plante aromatice căreia ne place să îi spunem „Grădina senzorială”. Au fost plantați mai mulți arbori și arbuști ornamentali, de care preșcolarii vor avea grijă în viitor. Aceștia au nevoie de exemple de bune practici deoarece câştigă motivaţie, deschidere către cooperare, comunicare, atitudine pozitivă în faţa naturii”, au precizat reprezentanții Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 4 Reghin.

A urmat activitatea de ecologizare „Ne jucăm și reciclăm”, acțiune ce a a presupus realizarea unor ornamente de grădină din materiale reciclabile și naturale (cauciuc, flacoane, paleți, pietre,ș.a.), precum și realizarea unui traseu senzorial din astfel de materiale. Aspectul spațiului exterior al grădiniței a fost vizibil îmbunătățit, toți cei implicați fiind entuziasmați de rezultatele obținute.

”Natura și Sportul!” a fost o altă activitate îndrăgită de cei mici. Desfășurată interactiv, implicând mișcare, jocuri și concursuri, întreceri sportive, s-a reușit valorificarea întreg spațiul verde al grădiniței, folosindu-se echipamente specifice mișcării îmbinate în mod armonios cu elemente realizate din materiale reciclabile.

Finalul proiectului a fost marcat prin activitatea „Iubim și ocrotim natura!”. Parada costumelor create din materiale reciclabile a pus în valoare creativitatea cadrelor didactice, a copiilor și părinților. Toți s-au implicat în crearea unor obiecte vestimentare deosebite, creațiile lor fiind prezentate cu succes.

„Scopul și obiectivele propuse în cadrul proiectului „Sănătoși de vrem să fim, de natură îngrijim!” au fost atinse. Am reușit să formăm o echipă compactă, puternică. Pe parcursul întregului proiect ne-am bucurat de sprijinul familiilor preșcolarilor, care au demonstrat interes crescut față de activitățile desfășurate. Părinții au dat dovadă de multă implicare, surprinzându-ne în cel mai plăcut mod. Atitudinea acestora a fost exemplară! Rezultatele obținute au fost apreciate și de reprezentanții Primăriei și Consiliului Local. Dovadă stau frumoasele cuvinte adresate de către aceștia. „E o senzație plăcută atunci când vezi că piticii încă din grădiniță învață arta grădinăritului și a înfrumusețării curții. E o senzație plăcută să vezi creativitatea și entuziasmul educatorilor, a copiilor și atitudinea pozitivă a părinților. Felicitări din inimă întregii echipe a căminului de pe strada Salcâmilor pentru ideea genială și execuția profesională !”, au precizat membrii echipei de implementare a proiectului care le cuprinde pe profesoarele Sütő Tünde, Aurelia-Ramona Gliga, Marinela Cirilescu, Ana-Maria Ciurba, Maria Halați, Mihaela Pușcaș, Földvári Adél, Adriana Mare, Bondor Tünde și Vidia Rodica Luca.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

INTERVIU. Reghineanca Mirona Maura Toncean, două medalii de argint la Campionatul Național de Dans Sportiv

Distribuie Perechea alcătuită din Darius Gabriel Danciu și Mirona Maura Toncean, sportivi legitimați la clubul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.