Respect pentru veteranii din teatrele de operații! Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 174 Vizualizări

Respect pentru veteranii din teatrele de operații!

Un omagiu s-a înălțat spre cer în tonurile Imnului României, vineri, 11 noiembrie, pentru veteranii mureșeni din teatrele de operații. Ceremonia a debutat cu întâmpinarea Locțiitorului Comandantului Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, urmată de oficierea serviciului religios.

Au fost rostite alocuțiuni în cinstea acestei zile și mai presus, în cinstea celor care au fost sărbătoriți și amintiți în această zi.

11 Noiembrie, „Ziua Armistițiului”

Mihai Florin Ilaș, președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, sucursala Mureș și-a început discursul punctând însemnătatea acestei zile:

„Ziua de 11 Noiembrie este extrem de importantă pentru Armata României. Este Ziua Veteranilor din teatrele de operații, o aniversare instituită prin lege, încă din anul 2014. E o zi în care se cinstesc faptele de vitejie ale veteranilor care prin curajul și devotamentul lor au dus la îndeplinirea misiunii în cele mai periculoase zone ale globului și au făcut ca armata țării să fie printre cele mai apropiate la nivel NATO. Ziua Veteranilor din  teatrele de operații este sărbătorită anual de Ministerul Apărării Naționale, în acord cu practicile din armatele altor țări NATO. În total, peste 55 de militari au asigurat încadrarea detașamentelor dislocate în Afganistan, Irak, în Balcanii de Vest, ori în alte misiuni din Africa sau Europa. Misiuni îndeplinite cu succes, însă și misiuni la care la întoarcere, s-a strigat în dreptul unor nume de militari „Absent, căzut la datorie”.

„Inițial, data de 11 Noiembrie a fost denumita „Ziua Armistițiului” și a marcat încheierea oficială a Primului Război Mondial, la orele 11, în cea de-a 11-a zi din a 11-a lună a anului 1918, când fost semna armistițiul cu Germania. Ziua Armistițiului este celebrată în mai multe țări, cărora România li s-a alăturat în 2014 prin adoptarea Legii 150 pentru Modificarea și Completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 82 din 2006, pentru recunoașterea meritelor personalului armatei, participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestora și urmașilor celor decedați… Pentru Armata României, această zi este tristă, pentru că în 11 noiembrie 2003, sergent major Iosif Silviu Fogorași a fost împușcat mortal, iar sergentul major Mihail Anton Samuilă a fost rănit în timp ce o coloană de blindate aparținând Batalionului 15 Infanterie Războieni Lupii Negri, aflată în misiune în apropiere de granița cu Pakistan, se afla în patrulare. Ambii au fost înaintați post mortem la gradul de Sublocotenent și decorați cu „Virtutea Militară” în grad de cavaler, cu însemne de război”, a povestit generalul maior în rezervă, Gheorghe Popa, președintele Asociației Veteranilor și Veteranilor de Război, filila Mureș.

”Să ne amintim de cei 6…”

Locotenentul colonel Sergiu Colceriu a dat citire mesajului șefului Statului Major al Apărării, cu prilejul acestei zile:

„Este ziua în care privim cu admirație către toți militarii care departe de casă și familii și-ai îndeplinit misiunile încredințate și îi pomenim pe cei care și-au jertfit viața. Veteranii reprezintă pentru noi toți exemple de curaj și loialitate față de țară și valorile naționale. Profesionalismul militarilor români a fost elementul comun al tuturor misiunilor la care instituția apărării a participat, lucru confirmat de aprecierea la scară larga a aliaților și partenerilor. Armata României continuă să asigure o prezență consistentă în operațiile de stabilitate din Balcani, pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic al alianței. De altfel, țara noastră este cel mai mare contributor cu trupe, în cadrul misiunii Uniunii Europene din Bosnia și Herțegovina, al cărei mandat a fost prelungit recent pentru încă 12 luni… Dragi veterani ai teatrelor de operații, dragi camarazi, astăzi vă prezentăm onorul pentru serviciul dumneavoastră în slujba țării. Armata României vă este recunoascătoare!”.

„Astăzi aș vrea să ne amintim de cei 6 care și-au pierdut viața în operații, colegi ai noștri, din Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale. O să dau citire momentului în care i-am pierdut, astfel încât să înțelegem fiecare că sacrificiile de la distanță ne sunt utile nou astăzi. Maiorul post-mortem, Tiberiu-Marcel Petre și-a poerdut viața în urma unei misiuni de intervenție rapidă, în sprijinul unei subunități americane atacată de insurgenți în teatrele de operare din Afganistan. Sublocotenenții post-mortem Adrian Postelnicu și Vasile Claudiu Popa au decedat în decembrie 2013, căzând la datorie în urma unui atac cu dispozitiv exploziv improvizat, în estul Afganistanului. Sublocotenenții post-mortem Adrian Vizirianu și Iulian Dumitrescu și-au pierdut viața în urma unui incident care a avut loc în apropierea localității Kandahar, pe timpul executării unei misiuni de instruire a polițiștilor afgani. Sublocotenentul post-mortem, Ciprian Ștefan Polschi, 5 septembrie 2019, și-a poerdut viața ca urmare a exploziei unei mașini capcană, în capitala Afganistanului, în timp ce se afla la volanul unui autovehicul de serviciu. Vă rog să îi păstrăm în memoria noastră pe acești 6 eroi și pe colegii lor răniți care duc cu ei urmele traumelor prin care au trecut”, a punctat  locțitorul comandantului Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, generalul de brigadă, Claudiu Ovidiu Dobocan.

Ceremonia s-a încheia cu depunerea coroanelor de flori la mormântul maiorului post-mortem, Tiberius-Marcel Petre, urmată de defilarea gărzii de onoare.
Ioana MĂRGINEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE