Zona 2 Târgu Mureș, copleșită de gunoaie. Demers pentru rezilierea contractului cu Brantner Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 920 Vizualizări

Zona 2 Târgu Mureș, copleșită de gunoaie. Demers pentru rezilierea contractului cu Brantner

Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, care deține și funcția de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Mureș, a anunțat luni, 14 noiembrie, cu prilejul unei conferințe de presă, că autoritățile locale din cele 18 orașe și comune care fac parte din Zona 2 Târgu Mureș din cadrul proiectului ”Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în Județul Mureș” au căzut de acord, în urma unei ședințe care a avut loc în aceeași zi, să înceapă demersurile pentru rezilierea contractului cu operatorul zonei, firma SC Compania de Salubritate Brantner Veres SA.

Decizia a fost luată după ce din data de 4 noiembrie și până în prezent respectivul operator ”nu lucrează cu forțele necesare pentru a putea colecta întreaga cantitate de deșeuri care se adună”, după cum a afirmat Péter Ferenc.

135 de zile de pregătire, fără rezultate

”Astăzi am rugat colegii primari din aceste localități să vină la o discuție pentru a discuta situația creată și pentru a lua măsurile de rigoare ce se impun în astfel de situații”, a spus, în debutul conferinței de presă, Péter Ferenc.

”Licitația a fost pornită în anul 2021, în mai, contractul a fost semnat în 2022, în iunie. Între timp au fost contestații, au fost decizii, au fost o mulțime de demersuri, dar a fost semnat în iunie. Societatea Brantner Veres SA a avut 120 de zile în care să se pregătească, această perioadă a fost prelungită cu încă 15 zile, pentru perioada de conformare, și după această perioadă a început colectarea deșeurilor de către societatea Brantner SA și în acest moment ne aflăm în situația pe care o vedeți și dumneavoastră zi de zi în cartiere și nu numai în Târgu Mureș, deși aceasta este cel mai vizibil, dar și în localitățile limitrofe municipiului Târgu Mureș. În așa fel, astăzi în discuțiile avute cu primarii din Zona 2 am decis să începem procesul de reziliere a contractului cu societatea Brantner Veres SA. Asta nu înseamnă că se reziliază de mâine sau de poimâine contractul, asta înseamnă că facem demersurile în acest proces în care în final poate fi reziliat contractul cu această societate. Aceste detalii ale acestui demers au fost discutate și practic am căzut de acord că acest demers de demarare a procesului de reziliere să fie comunicat și companiei după ce vom avea o Adunare Generală a Acționarilor din ADI Ecolect – Zona 2. După ce va primi notificarea de reziliere, compania are dreptul ca în 30 de zile să remedieze acele deficiențe care sunt semnalate, iar în cazul în care nu va putea să remedieze această situație atunci contractul poate fi reziliat de drept”, a explicat situația președintele ADI Ecolect Mureș.

De asemenea, Péter Ferenc a informat că din monitorizările realizate rezultă faptul că în perioada 4 – 14 noiembrie doar în două din cele 18 localități care alcătuiesc Zona 2 Târgu Mureș, respectiv în Hodoșa și în Livezeni, operatorul de salubritate ”a reușit să colecteze conform contractului și conform graficului.”

Stare de urgență sanitară?

În cazul în care această situație va persista, președintele ADI Ecolect Mureș a spus că va cere convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, ”ca să încercăm să analizăm această situație și din perspectiva unei situații de urgență, deoarece aceste mormane de deșeuri care sunt momentan în acele cartiere și în acele localități nu pot fi acceptate.”

”Să nu uităm că vine perioada Sărbătorilor, aceste cantități vor crește, nu vor scădea”, a avertizat Péter Ferenc.

”Asta e decizia DSP-ului (declararea stării de urgență sanitară – n.a.) și nu este decizia noastră. Bineînțeles că în cazul în care nu este altă soluție, da, dar acesta este ultimul pas care există”, a adăugat președintele Consiliului Județean Mureș.

Promisiuni…

În aceeași conferință de presă, Péter Ferenc a dezvăluit că în decursul aceleiași zile a avut o întâlnire și cu un reprezentant al operatorului de salubritate.

”A spus că în două-trei zile o să vedem cu totul și cu totul altă față a companiei și a localităților. Aștept să văd, aș dori să văd neapărat”, a arătat președintele ADI Ecolect Mureș.

Alex TOTH

Ioana MĂRGINEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE