Home / Slider / Asistentul maternal profesionist, între vocație și meserie

Asistentul maternal profesionist, între vocație și meserie

Distribuie

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș a organizat marți, 15 noiembrie 2022, de la ora 11.00, în sala mică de ședințe din corpul de clădire B, o conferința de presă cu tema implementării și rezultatele obținute în cadrul proiectului TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”. Proiectul este finanțat din Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4 Incluziunea socială și combaterea sărăciei derulat în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

La eveniment au participat Elida Maria Deak – director general adjunct DGASPC Mureș, Doru Constantin – purtător de cuvânt al instituției, Adela Todoran, Şef Serviciu asistență maternală profesionistă, Alina Cerghizan, psiholog în cadrul proiectului TEAM-UP, două asistente maternale și două beneficiare.

Despre TEAM-UP

Valoarea totală a contractului de finanțare încheiat de ANPDCA în anul 2018, pentru DGASPC Mureș în calitate de partener este în valoare de 41.488.648,25 lei.

Activitatea prioritară a proiectului a constat în finanțarea cheltuielilor salariale pentru un număr de 238 de asistenți maternali profesioniști existenți în sistem pentru perioada 2014-2018, în valoare totală de 34.157.893,04 lei. Începând cu anul 2019 s-au efectuat cheltuieli salariale în valoare de 2.674.316 lei pentru un număr de 23 de asistenți maternali profesioniști care fac parte din grupul țintă al proiectului.

„Unul din obicetivele proiectului esre de angajare a 30 AMP care formează grupul țintă în perioada 2019-2023. La momentul actual al derulării proiectului am reușit angajarea unui număr de 23 de asistenți maternali profesioniști care îngrijesc la domiciliul lor un numpăr de 44 de copii. Până la sfârșitul anului în curs ne dorim angajarea a încă 2 asistenți maternali, iar pentru anul 2023, încă 5 asistenți maternali”, ne-a explicat Doru Constantin.

Un număr total de 60 de copii, plasați la asistenți materali în cadrul proiectului cu vârsta între 0-7 ani au beneficiat de îngrijire.

O altă activitate preconizată a proiectului ce urmează a se desfășura constă în organizarea cursurilor de formare profesională pentru toți asistenții maternali profesioniști angajați la această dată, 223 de persoane, 200 AMP ai DGASPC Mureș și 23 AMP angajați în cadrul proiectului. Pentru toți aceștia s-a finalizat înregistrarea datelor necesare înscrierii la aceste cursuri de formare și formarea grupelor de studiu.

Condiții pentru a deveni asistent maternal

Persoanele care au nevoie de un loc de muncă la domiciliu personal, doresc să îngrijească 2 copii cu vârsta cuprinsă între 0-7 ani, au o familie, experiență de părinte, sunt sănătoase, dețin o locuință proprietate personală corespunzătoare, fără cazier judiciar, pot avea profesia de asistent maternal profesionist.

Persoanele interesate pot afla mai multe informații la sediul instituției de pe strada Trebely nr 7 corp C etaj I, la Serviciul Asistență Maternală Profesionistă sau prin telefon la numărul 0265/213512.

„La sediul nostru oferim gratuit toate serviciile inclusiv informare privind profesia de asistent maternal profesionist, servicii de evaluare socială, analizarea documentelor doveditoare depuse de persoane privind starea de sănătate, situația materială, starea locuinței și asigurăm pregăstirea profesională la cursul de pregătire inițială în domeniu. După absolvirea cursului persoanele pot fi angajate ca asistenți maternali profesioniști ai DGASPC Mureș cu contract de muncă și vor putea primi 2 copii în plasament”, a menționat Deak Elida, director adjunct al instituței. Drepturile financiare pentru asistentul maternal sunt salariu de bază la care se adaugă sporuri (vechime, condiții de muncă deosebite, copii cu handicap etc), alocația de stat a copilului și alocația de plasament.

Părinte cu normă întreagă

Să fii asistent maternal presupune să devii părintele copiilor pe care îi accepți în grija ta și ei devin parte din familia ta, consideră Ana Deac, asistent maternal profesionist. Are 42 de ani și e din satul Balda, oraș Sărmașu, este mamă a doi copii și are acum are în plasament doi băieți, de 7 ani, respectiv 9 ani. În total s-a îngrijit de 5 copii care au plecat în adopție.

Gabor Imola are 38 de ani, de 8 ani este asistent maternal profesionist, perioadă în care a avut grijă de 8 copii în plasament, cu vârste cuprinse între 2 luni și 2 ani jumate. Primul copil l-a adoptat chiar ea, avea 9 luni atunci când a ajuns în grija ei. Consideră că este o meserie în care trebuie să pui mult suflet, responsabilitatea ridicată și îndeplinirea demnă a sarcinilor stabilite este obiectivul principal.

Antonela are 20 de ani și este studentă la Balneofiziokinetoterapie si recuperare în cadrul UMFST Târgu Mureș și a fost crescută de la vârsta de 11 luni de o familie pe care o vede ca pe un dar de neprețuit de la Dumnezeu.

Asistenții maternali sunt acei oameni care pun la dispoziţia unor copii casă, masă, pat, locuri în concedii, dar mai ales dragoste, grijă, înţelegere, astfel încât cei mici să nu simtă că soarta i-a despărţit de părinţii biologici.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.