Un click și cazi în capcana de pe site-urile de vânzări… Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 240 Vizualizări

Un click și cazi în capcana de pe site-urile de vânzări…

În cadrul Campaniei „Fii atent la ce dai click! Nu oferi infractorilor acces la banii tăi!”, demarată de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Mureș a apărut primul subiect prezentant, care vizează situația în care persoanele postează un anunț de vânzare a unui bun.

„Să presupunem că vrem să ne schimbăm telefonul sau orice alt obiect şi îl punem la vânzare, pe o pagină de anunţuri. Ne abordează o persoană, deseori la foarte scurt timp, în general pe whatsapp, şi ne întreabă despre bun. Scurt, dacă mai e valabil anunțul, daca obiectul nu are defecte, dacă e în stare bună. Acesta este şi începutul unei relaţionări cu infractorii. Motivul pentru care abordează vânzătorul pe alt canal de comunicare este ca să elimine orice posibilitate de monitorizare din partea site-ului de anunţuri. În plus, fiindcă mulţi infractori sunt din alte ţări, preferă o convorbire scrisă ca să poată folosi motoare de traducere de pe internet. Dacă suntem atenţi, e foarte probabil ca în conversaţie să vedem cuvinte sau expresii ciudate, semn că partenerul de discuţii nu este cine pretinde. Sigur, un număr de telefon de România şi o fotografie de profil “prietenoasă“ nu înseamnă deloc siguranţa că ştii cu cine ai de a face!”, au transmis reprezentanții Biroului de Relații Publice al IPJ Mureș printr-un comunicat de presă.

Atenție unde dai datele cardului!

Infractorul se strecoară pe sub pielea victimei după o scurtă conversație, trecând la următorul pas:

„Cunoşti livrarea de curierat preplătită…? Îţi pot spune!”… sau „Am văzut că aveţi livrare… disponibilă şi am folosit-o! Am plătit tot, trebuie doar să acceptaţi fonduri!” Aici ar trebui să se încheie orice comunicare cu persoana respectivă. Link-urile cu aşa zise produse preplătite sunt capcane sigure! NICIODATĂ NU E NEVOIE SĂ DAM DATELE CARDULUI PENTRU A PRIMI BANI! Nu de puține ori, dacă ai introdus datele cardului, ți se spune “nu merge, am primit mesaj de eroare, mai încearcă o dată” tocmai ca la fiecare încercare de fapt el extrage suma respectivă. Unii merg mai departe. Și îți spun să încerci și cu alt card. Mai mult, dacă vânzătorul vrea să încaseze, chipurile, banii, pe un card pe care nu are bani, i se spune că așa e politica site-ului și că trebuie să aibă o anumită sumă pe card pentru a se putea face tranzacția. E adevărat, trebuie să fie bani pe card, dar doar pentru a se putea comite o infracțiune! Așadar, rețineți: nu introduceți datele cardului pe orice link, nu e nevoie de ele niciodată pentru a primi bani!”, se mai preciza în comunicatul de presă.

I.M.  

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE