Home / Invatamant / 130 de ani de existență a Liceului Tehnologic Avram Iancu

130 de ani de existență a Liceului Tehnologic Avram Iancu

Distribuie

Sala Tonitza a hotelului Grand Hotel Continental a găzduit miercuri, 17 octombrie, de la ora 12.00, festivitatea de aniversare a 130 de ani de existență a Liceului Tehnologic Avram Iancu. Evenimentul stă sub semnul proiectului „130 de ani în 130 de zile”, care a adunat 130 de mărturii scrise, audio, video ale celor care, de-a lungul timpului s-au lăsat pătrunși de spiritul acestui liceu.

Un cuvânt de deschidere a rostit Togănel Andreea-Augusta, profesor de limba și literatura română timp de 21 de ani în cadrul liceului, directorul Liceului Tehnologic Avram Iancu, care a mulțumit celor prezenți la eveniment, reprezentanți ai Prefecturii Mureș, Consiliului Județean Mureș, Primăria Târgu Mureș, AJOFM Mureș, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Casa Corpului Didactic Mureș, CJRAE mureș, Sindicatul Spiru Haret, inspectori școlari, directori ai altor liceee tehnologice, profesori, elevi și foști elevi.

„Acum 5 ani se încheiau manifestările dedicate liceului la împlinirea a 125 de ani de existență, sub deviza Purtăm cu fală-n nume. Să ne bucurăm că timpul și timpurile au îngăduit să-i spunem din nou, La mulți ani școlii, în cadrul acestei festivități, parte a proiectului nostru de suflet, 130 de ani în 130 de zile, proiect care și-a propus să sădească, pe calea eterului, în sufletele tuturor, 130 de amintiri, experiențe, trăiri, născute în ființa Liceului Tehnologic Avram Iancu. Oameni care s-au desăvârșit aici, în calitate de elevi, cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic, colaboratori ai liceului, au lăsat mărturie, (și încă mai fac acest lucru), peste timp, înregistrări audio-video, mărturii scrise, ce vor lumina calea liceului și a celor cu care acesta își va împleti destinul”, a menționat prof. Togănel Andreea-Augusta.

De mai bine de un sfert de secol (1992) instituția poartă, cu mândrie, numele lui Avram Iancu și a încercat constant să se ridice la nivelul ultimei sale dorințe și anume Unicul dor al vieții mele este să-mi văd națiunea mea fericită. Dar nivelul de fericire al unei națiuni este dat și de nivelul său de educație, de accesul facil și fără discriminare la educație, misiunea școlii ghidându-se mereu după aceste repere. Cu o istorie lungă și deseori potrivnică, cu o listă de denumiri la fel de impresionantă, școala și-a asumat drept viziune Educăm pentru a învăța tineretul să citească viitorul, astfel încât, prezentul devine mereu o treaptă pe care cei care vor urma sunt datori să o urce cu aceeași dăruire ca precedesorii lor.

Potrivit celor adăugate de prof. Bencze Rozalia, director adjunct al liceului, școala este o a doua casă, în care în fiecare zi o așteaptă prieteni dragi, colegii, elevii cu ochi sclipitori, dar și modele demne de urmat, oameni care au scris istoria, suflete mari de la care zilnic poate învăța. „Nicolae Iorga spunea Școala trebuie să te învețe a fi propriul tău dascăl, cel mai bun și cel mai aspru. Această unitate m-a ajutat să mă formez pe plan profesional, să devin nu doar un profesionist, ci un dascăl, să am puterea și curajul nu doar de a vorbi, ci și de a asculta. Acești 130 de ani ne obligă…suntem datori să ducem mai departe tradițiile școlii, a menționat prof. Bencze Rozalia.

Școala, a doua casă

Din partea colectivului de cadre didactice a transmis un gând bun prof. Băldean Maria, coordonatorul proiectului 130 de ani în 130 de zile, sub truda căreia mărturiile s-au transformat în adevărate urări de mulți ani în împlinirea menirii acestui liceu.

“Aniversarea unu eveniment trezește amintiri în sufletele celor care omagiază, amintiri despre oameni, despre experiențe, despre evenimente și genrează energie pentru ceeea ce va urma. Firele cu care s-au țesut aceste amintiri sunt multe, lungi și de diferite culori, modelele țesute sunt numeroase, alambicate și delicate. Liceul nostru drag, căruia îi aniversăm vârsta de 130 de ani, s-a îmbrăcat cu țesăturile obținute prin diferite metode și diferite materiale, dăruind rezultatele sale comunității și mediului economic”, a menționat prof. Băldean Maria.

Din partea elevilor, un cuvânt de deschidere a rostit Dan Darius, elev în clasa a XII a A, copleșit de emoțiile unui moment atât de festiv. “Mai bine de 3 ani am avut onoarea să-i petrec aici și să fac parte din acest colectiv atât de drag mie. Școala mea este a doua familie și nu, nu sunt cuvinte aruncate în vânt”, a subliniat elevul.

Animați de cuvintele lui Tudor Arghezi, Cartea mea-i, fiule, o treaptă, participanții au avut sentimentul că trecutul, care a format atâtea generații, care a însumat un număr impresionant de emoții și prietenii, i-a învățat prezentul, să lupte, să meargă mai departe spre un singur și trainic viitor.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.