Home / Cultură / Atelier despre arheologie publică la Muzeu

Atelier despre arheologie publică la Muzeu

Distribuie

Muzeul Județean Mureș prin Centrul de Cercetare a Limesului Roman organizează în peroada 18-20 noiembrie, la Târgu Mureș, primul atelier de arheologie publică destinat atât specialiștilor din domeniul arheologiei, cât și publicului larg interesat de evenimentele de reconstituire istorică și de aspecte ce țin de culisele săpăturilor arheologice. Workshop-ul „Rostra” se va desfășura în limba engleză și va debuta vineri, 18 noiembrie, de la ora 18.00, în Sala Tonitza a Hotelului Continental din Târgu Mureș.

„Pornind de la practicile de management al patrimoniului construit, workshopul  își propune să pună în discuție problema sensibilizării publicului și felul în care socitatea se raportează la patrimoniul său cultural. Importanța educării comunității în sensul protejării și conservării patrimoniului prin participarea activă a publicului și necesitatea unor politici culturale adecvate în acest sens. În cea de-a doua zi de workshop, 16 vorbitori din instituții publice de profil din România, Ungaria și Germania vor participa sâmbătă, 19 noiembrie, la 3 sesiuni de comunicări și o masă rotundă”, se precizează în descrierea evenimentului.

Conversații cu oameni din diverse colțuri

Pima sesiune de sâmbătă se va desfăura între orele 9.30-11.30, va viza „Practici de arheologie publică internațională”, iar vorbitorii vor fi Lóránt Vass – Universitatea Catolică Pázmány Péter, Ungaria; Tibor Ákos Rácz – Asociația de Arheologie Publică, Ungaria; Christoph Lindner – Universitea Johannes Gutenberg, Germania. Modratorul discuției va fi Katalin Sidó de la Muzeul Județean Mureș. Sesiunea a doua va începe la ora 12 și va consta în studii de caz. Vorbitorii vor fi Marie-Hélène Lindner – Parcul arheologic din Nettersheim, Germania; Eszter Horváth – Institutul de Studii Avansate Kőszeg, Ungaria; Miruna Libiță – Universitatea din București, România; Zoltán Major și Péter Müllner – Universitatea din Debrecen, Ungaria; Gergely Sági – Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta, Ungaria, iar moderatorul,  Tibor Ákos Rácz – Asociația de Arheologie Publică, Ungaria. A treia sesiune se va desfășura între orele 15.30-17.30 și se va pune în discuție Arheologia publică din România. Vor vorbi : Fábián István – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie G. E. Palade, România; Katalin Sidó – Muzeul Județean Mureș, România; Szilamér Péter Pánczél – Muzeul Județean Mureș, România; Orsolya Szilágyi – Muzeul Județean Mureș, România, iar discuția va fi moderată de Lóránt Vass – Universitatea Catolică Pázmány Péter, Ungaria. Apoi, la Masa rotundă, care va avea loc la ora 18.00 vor fi abordate discuții ce privesc prezentul și viitorul arheologiei publice. Moderate de Orsolya Szilágyi de la Muzeul Județean Mureș.

„În cea de-a treia zi, participanții la workshop vor face două vizite ghidate în expoziția  „Mureșeni în tranșeele Marelui Război”, deschisă la Secția de Etnografie și Artă Populară și în expoziția „Paulinii”, deschisă la Secția de Istorie și Arheologie. Ghidajele vor fi susținute de curatorii expozițiilor amintite, Szilamér Péter Pánczél și Ünige Bencze, ca parte a practicilor de sensibilizare a publicului asupra patrimoniului expus de Muzeul Județean Mureș”, au mai comuncat organizatorii.

Programul complet „Community Archaeology Workshop” poate fi consultat pe site-ul muzeului: http://muzeulmures.ro/exhibition/community-archaeology-workshop/.

Ioana MĂRGINEAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.