Experiența muncii în comisiile ONU pentru elevii de la ”Blaga” Învățămînt
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 177 Vizualizări

Experiența muncii în comisiile ONU pentru elevii de la ”Blaga”

Toamna anului 2022 reprezintă un moment de bilanț pentru Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” care bifează cu succes o serie de proiecte menite să pună în valoare preocupările celor de la ”Blaga” în ce privește educația.

„Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” a pus mereu accent pe proiecte, noi toți știind că ele facilitează colaborarea și comunicarea în cadrul școlii, contribuie la dezvoltarea personală a elevilor etc. Conform zicalei ”Toamna se numără bobocii”, toamna aceasta ne-a adus multe satisfacții, dovedind încă o dată că orice efort merită dacă este făcut spre binele, în sprijinul și cu implicarea elevilor. Astfel enumăr doar câteva dintre proiectele cu care ne mândrim în acest sezon. Proiectul nostru de Service Learning TEI, Trasee Educaționale Interactive, a ajuns finalistă europeană și a obținut Premiul Național pentru Practici Eficiente de Service Learning 2022. În septembrie am participat în Visegrad, Bosnia Herțegovina la un proiect Erasmus+ Interkulturelle Jugend baut eine Brücke des Friedens. De asemenea, din septembrie am reluat și Conferințele Blaga, reușind să avem în septembrie un invitat din SUA, iar în octombrie din Regatul Unit. Nu în ultimul rând, în data de  8 noiembrie am finalizat proiectul internațional Virtual Calendar, un proiect de 2 ani cu participanți din 8 țări”, ne-a declarat Cristina Drescan, profesoară de limba engleză în cadrul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga”.

Cel mai recent proiect s-a derulat în  10-11 noiembrie 2022, perioadă în care Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” din Reghin  a participat la proiectul internațional de dezbatere – International Summit for Youth.  Timp de două zile,  tineri din 16 țări au lucrat în comisiile ONU, dezbătând problemele lumii, prezentându-și punctele de vedere, propunând soluții etc.

„În 10-11 noiembrie am participat cu succes în cadrul proiectului International Summit for Youth la o simulare ONU. În cadrul acestui proiect elevii noștri au făcut parte din comisiile ONU unde, individual, li s-au atribuit câte o țară pe care au reprezentat-o. Partenerii noștri în acest proiect au fost  din India, Indonesia, Italia, Lituania, Malaesia, Moldova, Rusia, Ungaria, Slovenia, SUA, Suedia.  Elevii  au dezbătut probleme mondiale, au prezentat discursuri, au punctat nevoile țărilor, au propus soluții etc. Sunt foarte fericită că elevii noștri au putut vedea cum funcționează ONU și noi toți suntem foarte bucuroși că am obținut două dintre premiile mari și trei mențiuni speciale”, a precizat prof. Cristina Drescan.

Cei mai activi elevi

Dintre elevii care s-au făcut remarcați în cadrul proiectului îi amintim pe Miruna Papp, care a obținut Premiul  ”BEST in photography”, Ștefana Chiorean, Mențiune Specială în Comisia Organizației Mondiale a Sănătății, Ștefana Chiorean, Oana Socolean și Mihai Stainbock, câștigătorii premiului  ”SPECIAL Mention in Committee Work”.

„De când am auzit de la doamna profesoară Cristina Drescan de această conferință internațională, am fost extrem de încântată să particip. Cu atât mai mult cu cât, am avut ocazia să intru în contact cu elevi din 16 țări și să descopăr mai profund „arta fotografiei”. Am avut de realizat 4 fotografii pe temele „Monochrome nature” și „Still life photography” care au fost mai apoi jurizate. Toată atmosfera a fost minunată și mi-aș fi dorit mai multe zile împreună cu participanții.Fiecare persoană a avut ocazia să-și exprime talentul în ceea ce privește: dezbateriile, ideile poetice, desenul artistic, talentul fotografic și arta jurnalistică. Îmi doresc ca pe viitor să mai particip la astfel de conferințe ca SMSIMUN”, ne-a declarant Miruna Papp, elevă în clasa a 12-a. A obținut premiul ”BEST in photography”.

„Evenimentul la care am participat pe parcursul celor 2 zile  a fost o experiență care mi-a deschis calea înțelegerii importanței comunicării și colaborării dintre oameni și prin care am avut oportunitatea de a cerceta și a descoperi necesitatea Organizației Mondiale a Sănătății în circumstanțe precum a dezastrelor neprevăzute și a stabilirii protocoalelor prin care am putea preveni apariția altor pandemii. De asemenea, am avut ocazia de a-mi perfecționa abilitățile lingivstice și asertive datorită cărora am putut  comunica într-un mod eficient și înțelegător cu restul participanțiilor. A fost o activitate specială și memorabilă care mi-a deschis un nou orizont al minții și care mi-a lărgit perspectiva asupra lumii și asupra importanței acțiunilor stabilite și ajutorul oferit de către Organizația Mondială a Sănătății. Îmi doresc să pot participa în viitor și la alte activități asemănătoare”, a precizat Ștefana Chiorean, elevă în clasa a 11-a, Mențiune Specială în Comisia Organizației Mondiale a Sănătății.

„Ideea de activități în parteneriat cu școli din alte țări se încadrează în activitățile care nu fac parte din sistemul de învățământ actual, fiind o idee care ar trebui mediatizată mai mult, încercând să se pună accent pe dezvoltarea abilităților elevilor, cunoașterea mai aprofundată a diferitelor domenii care reușesc să compună un astfel de proiect și descoperirea culturii sau omenirii din fiecare parte a globului. Consider că aceste proiecte sunt extrem de benefice pentru comunitatea elevilor de la Lucian Blaga întrucât ne deschide noi orizonturi de cunoaștere și îmi permit să mulțumesc doamnei profesoare Drescan Cristina în numele tuturor elevilor de la liceul nostru pentru sprijinul pe care ni-l oferă la fiecare proiect și răbdarea de care dă dovadă mereu”, a declarat Diana Marcu, elevă în clasa a XI-a.

„Participarea la acest World Summit a reprezentat o oportunitate care ne-a adus mai aproape de colegii noștri din întreaga lume. Ni s-a repartizat câte o țară pe care a trebuit s-o reprezentăm cu onoare. Astfel, am reusit să dezbatem cu reprezentanți din peste 25 de țări un subiect care în ultimii 3 ani a afectat întreaga lume: pandemia de Covid-19”, a spus Delia Grama, elevă în clasa a XI-a.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE