CTB-ENERGIE 2022. Aurel Botezan, Azomureș: “Repornim combinatul la începutul lui 2023” Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1397 Vizualizări

CTB-ENERGIE 2022. Aurel Botezan, Azomureș: “Repornim combinatul la începutul lui 2023”

Directorul de tranziție verde și eficiență energetică al combinatului Azomureș din Târgu Mureș speră la o redeschidere a activității, în condițiile stabilizării prețului la gaz metan.

“Creșterea prețurilor la gaz de 8-10 ori, la energia electrică de 4-5 ori ne-a făcut să oprim producția. Am avut o primă încercare de repornire în primăvară, însă condițiile actuale încă nu ne permit să fim profitabili, acum asigurăm necesarul în agricultură prin import de îngrășăminte, amoniac. Din păcate, companiile mari nu au fost sprijinite financiar de către stat, dar sperăm să găsim înțelegere la prețul la gaz metan pentru a intra în normalitate cu activitatea noastră de la începutul anului viitor”, a spus Aurel Botezan.

Azomureș a programat, într-un interval de 5-6 ani, investiții de 250 de milioane de euro.

“Ne vom focusa pe proiecte de investiții în vederea economisirii de energie, factor care impactează foarte mult profitabilitatea, avem un proiect important cu E.ON prin care convertim aburul în energie electrică.

Ne-am propus reducerea emisiilor directe de gaze cu efect de seră. Captarea CO2 ne ajută să facem trecerea pe amoniac verde, avem și un proiect pe lichefierea CO2. O direcție nouă pentru noi o reprezintă hidrogenul verde. Pe de altă parte, deoarece suntem parte a Asociației Fertilizers Europe, suntem prinși într-un proiect pilot de producere a amoniacului verde”, a mai afirmat oficialul Azomureș.

Cele mai importante proiecte, investiții și finanțări din domeniul energiei au fost prezentate, la Sibiu, în cadrul conferinței „Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor”, organizată de Transilvania Business, în colaborare cu Ghidul Primăriilor.

Partenerii evenimentului sunt: CIS Group, Prysmian Group, SNGN ROMGAZ SA, CALA, Instgaz, Geodata Services, Valserv, Crama Vinastia.

Nora DUMITRESCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE