Home / Cultură / Colocviu național la Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș

Colocviu național la Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș

Distribuie

Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș organizează, în perioada 25-26 noiembrie, Colocviul Național „Societăți, comunități şi identități culturale. Valorizări culturale, patrimoniale, muzeale recente”. Deschiderea oficială a colocviului va avea loc vineri, 25 noiembrie 2022, ora 10.00, în Sala Oglinzilor din Palatul Culturii. Intrarea este liberă. Programul comunicărilor în plen va fi disponbil pe site-ul muzeului.

La această manifestare cultural-științifică participă specialiști invitați din diferite centre muzeale, universitare, institute ale Academiei Române, centre pentru conservarea tradiției populare, alte instituții culturale. Se vor susține comunicări științifice, din perspectiva disciplinelor etnografie, etnologie, folclor, antropologie, etnomuzicologie muzeologie, istorie, teologie și vor fi organizate workshopuri, prezentări de film documentar etnologic ș.a.

Întrucât anul acesta, am aniversat Centenarul  încoronării suveranilor români, eveniment cu mare încărcătură simbolică, desfășurat în 15 octombrie 1922 la Alba Iulia,  organizatorii colocviului și-au propus un panel special pentru prezentarea unor lucrări, proiecte și expoziții care să scoată în evidență rolul monarhiei în evoluția societății românești în general, a societății rurale în special, implicarea casei regale române în evoluția și valorificarea patrimoniului cultural, inclusiv în susținerea culturii populare tradiționale.

Totodată, vor fi prezentate invitaților expozițiile temporare ale Muzeului Județean Mureș, un moment special fiind rezervat expoziției „Mureșeni în tranșeele Marelui Război”, proiectată tematic pentru a marca Centenarul Primului Război Mondial, al Marii Uniri și momentul Încoronării suveranilor români. Expoziția este găzduită de Secția de Etnografie și Artă Populară din Palatul Toldalagi.

Menționăm că în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Budapesta, în data de 3 noiembrie 2022, Societatea Pulszky – Asociația Maghiară Muzeală a decernat în cadrul competiției „Expoziția anului 2022”, – unde au concurat și au fost nominalizate șapte expoziții finaliste – premiul special  expoziției „Mureșeni în tranșeele Marelui Război” pentru conceptul vizual inedit, pentru profesionalismul și diversitatea surselor folosite în redarea dramelor soldaților și civililor implicați direct sau indirect în Primul Război Mondial.

În cadrul colocviului se va decerna medalia cu titlul onorific „Meritul cultural etnografic” pentru specialiști care și-au adus un aport deosebit în cercetarea, valorificarea și salvgardarea patrimoniului cultural etnografic de-a lungul carierei profesionale desfășurate în cadrul Muzeului Județean Mureș. Evenimentul special va fi deschis publicului și va avea loc în Palatul Culturii, Sala Oglinzilor, vineri 25 noiembrie 2022, la ora 13.00.

(Comunicat de presă, Muzeul Județean Mureș)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.