Home / Politic / Dumitrița Gliga (PSD): Vot pentru reglementarea pieței de energie

Dumitrița Gliga (PSD): Vot pentru reglementarea pieței de energie

Distribuie

Votez astăzi în Camera Deputaților pentru reglementarea pieței de energie. 𝐍𝐢𝐦𝐞𝐧𝐢 𝐧𝐮 𝐯𝐚 𝐩𝐥𝐚̆𝐭𝐢 𝐮𝐧 𝐩𝐫𝐞𝐭̦ 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝟏,𝟑 𝐥𝐞𝐢 𝐊𝐖𝐡, 𝐢𝐧𝐝𝐢𝐟𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦 𝐬𝐚𝐮 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐭𝐞𝐠𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦𝐚𝐭𝐨𝐫, 𝐩𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝟐𝟎𝟐𝟓.

❗Prin amendamentele susținute de PSD privind reglementarea prețurilor la energie se va pune capăt speculei din piață și se va asigura protecția consumatorilor casnici și a economiei naționale. O parte dintre acestea:

🔴Prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:

✅ maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de către clienții casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0-100 KWh inclusiv; maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 𝟏 𝐢𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑 – 𝟑𝟏 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟓 de către următoarele categorii de clienți:

🔹clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 KWh inclusiv

🔹clienții casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere. Prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

🔹clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere. Prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

🔹clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învațământ, în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere. Pretul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

✅ maximum 𝟎,𝟖𝟎 𝐥𝐞𝐢/𝐤𝐖𝐡, 𝐜𝐮 𝐓𝐕𝐀 inclus pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de către clienții casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01-300 kWh pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh; maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către clienții casnici al căror consum lunar la locul de consum este cuprins între 100,01 și 255 kWh; Consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 KWh/lună se facturează la prețul maxim de 1,3 lei kWh, cu TVA inclus, iar în cazul în care consumul depășește 300 KWh/ lună întreg consumul se facturează la prețul maxim de 1,3 lei/kWh;

✅ 𝐦𝐚𝐱𝐢𝐦𝐮𝐦 𝟏 𝐥𝐞𝐮/𝐤𝐖𝐡, 𝐜𝐮 𝐓𝐕𝐀 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐬, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferența de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la prețul maxim de 1,3 lei kWh, cu TVA inclus, în baza declarației pe propria răspundere a reprezentatului legal pentru următoarele categorii de consumatori:

🔸𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐩𝐫𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐦𝐢𝐜𝐢 𝐬̧𝐢 𝐦𝐢𝐣𝐥𝐨𝐜𝐢𝐢, astfel cum sunt definite în Legea nr.346/2004 privind stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare IMM-uri;

🔸 𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢/𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐢 definiți la art.2 lit.g) şi h) din Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr.51/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ce prestează/furnizează serviciile de utilități publice prevăzute la art.1 alin.(2) lit.a), b), b1), c) şi h) din Legea nr.51/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi Metrorex S.A.;

🔸𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐞𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐜𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐝𝐨𝐦𝐞𝐧𝐢𝐮𝐥 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞, identificaţi prin cod CAEN 10, precum şi cei din domeniul 𝐚𝐠𝐫𝐢𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐬̧𝐢 𝐩𝐞𝐬𝐜𝐮𝐢𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢, identificaţi prin cod CAEN 01 şi 03;

🔸Autoritățile şi instituţiile publice locale, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, companiile şi societăţile comerciale de interes judeţean, municipal sau local, regiile autonome și toate entitățile publice și private care prestează un serviciu public, în temeiul legii, dacă sunt înfiinţate sau organizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, judeţelor, municipiului Bucureşti şi, după caz, la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor sau la nivelul asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, sub conducerea, coordonarea, controlul şi responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale.

🔸maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar, realizat la locul de consum, pentru instituţiile publice, altele decât cele prevăzute la lit.d), precum şi pentru cele aparținând 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬𝐜𝐮𝐭𝐞 𝐨𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐢̂𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚, potrivit Legii nr.489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, republicată. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează la prețul maxim de 1,3 lei kWh, cu TVA inclus.

Camera Deputaților este decizională. Legea urmează a fi transmisă pentru promulgare.

Dumitrița Gliga, deputat PSD de Mureș


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.