La Reghin, lansarea unei cărți originale Cultură
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 385 Vizualizări

La Reghin, lansarea unei cărți originale

 Dumitru Gherman, Dimitrie Gherman și jurnalistul Mihai-Robert Matei vor lansa cartea„ Istoria nescrisă în cărți, este înscrisă în cimitire„, Personalități marcante din centrul Transilvaniei care își dorm somnul de veci în cimitirul Bisericii Ortodoxe Române ”Sfânta Treime” – Reghin. Evenimentul va avea loc duminică, 27 noiembrie 2022, ora 11,30, la Biserica „Sfânta Treime”.

Lucrarea este structurată pe şase capitole şi conţine 444 de pagini, potrivit detaliilor date de Matei Robert Mihai, Capitolul I se referă la Istoricul Parohiei şi al Bisericii Ortodoxe Române „Sfânta Treime” din Reghin, judeţul Mureş. Capitolul II, prezintă pe larg, şirul preoţilor slujitori la altarul Bisericii „Sfânta Treime” în perioada 1804-2022, a cărei piatră de temelie a fost pusă de protopopul greco-catolic Petru Maior în anul 1803 şi care a fost finalizată în anul 1817. Capitolul III al cărţii descrie istoria şi evoluţia primei şcoli româneşti coonfesionale din Reghinul-Săsesc până în zilele noastre. Capitolul IV se referă la Fundaţiile şi Asociaţiile care au funcţionat pe lângă Biserica „Sfânta Treime” şi prezintă în exclusivitate numele bursierilor care au urmat studii universitare în perioada 1861-1911 prin intermediul Asociaţiunii pentru Literatura română şi cultura poporului român” *(ASTRA) prin Fundaţia „Marinovici” familie de negustori români, originari din Macedonia care este în acelaşi timp şi cea mai importantă din şirul ctitorilor Bisericii „Sfânta Treime”. Capitolul V descrie biografiile celor mai importante personalităţi din centrul Transilvaniei care îşi dorm somnul de veci în cimitirul Bisericii „Sfânta Treime” din Reghin. Capitolul VI ilustrează prin intermediul a peste 70 de fotografii rezultatul lucrărilor de restaurare şi conservare a mormintelor, a crucilor şi cavourilor personalităţilor celor mai importante, înmormântate în ultimii 200 de ani în cimitirul Bisericii „Sfânta Treime” din Municipiul Reghin.

În cadrul evenimentului cultural-social, bisericesc-istoric vor susţine alocuţiuni: ÎPS Irineu Arhiepiscop al Alba Iuliei, Prof. Univ. Dr. Cornel Sigmirean, Prof. Univ. Emerit Ioan Sabău-Pop, Directorul Direcţiei pentru Cultură Mureş, Nicolae Băciuţ, Prof. Dr. Liviu Boar şi Prof. Simion Bui.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE