Masa rotundă „Să îndrăznim să cerem ajutor!” Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 401 Vizualizări

Masa rotundă „Să îndrăznim să cerem ajutor!”

Vineri, 25 noiembrie 2022, ora 10:00, sala mică al Instituţiei Prefectului Mureş a găzduit Masa rotundă „Să îndrăznim să cerem ajutor!”, eveniment organizat la inițiativa deputatului UDMR, Csép Éva Andrea.

În fiecare an, la 25 noiembrie, este marcată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, violența domestică reprezentând una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului. Din păcate în ţara noastră violenţa şi hărţuirea sunt probleme  întâlnite foarte des. Studiile arată că, în România, una din trei femei este victima violenţei în familie, în urma acestor agresiuni în 2021 în țara noastră au fost 6731 persoane victime ale violenței domestice.

Datele acestea sunt înspăimântătoare şi dovedesc faptul că persoanele din România nu-şi cunosc drepturile, şi nu ştiu cărei autorităţi să se adreseze într-o astfel de situaţie. Impactul actelor de violenţă sunt devastatoare nu doar asupra victimelor, ci şi asupra celorlalţi membri ai familiei, asupra prietenilor şi asupra întregii societăţi. Trebuie să discutăm, să analizăm și să decidem următorii pași de urmat pentru protecția victimelor violenței domestice. Împreună ne asumăm schimbarea și  NU acceptăm violenţa de nici un fel, ca fiind vreun act normal.

Brățara electronică

Județul Mureș este printre primele din țară în care s-a implementat proiectul pilot al brățărilor electronice pentru protecția victimelor violenței domestice și tragerea la răspundere a agresorilorSistemul informatic de monitorizare electronică este funcțional în județul Mureș, unde vor fi monitorizate prin brățări electronice persoanele faţă de care se emit ordine de protecţie dispuse de poliţie sau de instanţă. Conform Poliției, este prima etapă a acestui proiect care protejează victimele violenţei în familie.

Am fost aleși, împreună cu alte două județe și municipiul București, pentru implementarea brățărilor electronice, funcționează de la 1 octombrie dar, ca orice debut, nu a fost ușor. Există o procedură legală a montării brățărilor, vă asigur că nu vom lăsa garda jos niciodată în ceea ce înseamnă violența domestică. Eu provin dintr-o structură de combatere mult mai puternică anterior funcției acesteia, combaterea crimei organizate, unde am întâlnit cazuri mult mult mai dure, cunosc și ca bărbat, și ca polițist acest fenomen și îi acord o atenție deosebită,  a menționat comisarul șef de poliție Mihalache Constantin, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.

Comisar șef de poliție Fărcaș Mihai a semnalat o creștere cu 5,05% a numărului de sesizări ale cetățenilor, în primele 10 luni ale anului 2022, o creștere semnificativă a ordinelor de protecție emise de instanțele de judecată cu 42,85%, dar și a ordinelor de protecție provizorii emise de polițiști, de 66,84%. Cifrele ne demonstrează că, cetățenii au început să aibă o mai mare încredere în instituțiile statului, a menționat Fărcaș Mihai. De la 1 octombrie, odată cu funcționalitatea brățărilor electronice, au fost emise 10 ordine de protecție provizorii cu monitorizare electronică, în momentul de față 5 sunt active.

Sistemul de supraveghere electronică constă într-un kit cu brăţara care se prinde de gleznă, ori în cazuri determinate de lege de încheietura mâinii agresorului, un telefon mobil înmânat agresorului, care are montat un sistem de urmărire şi pe care agresorul este obligat să îl poarte, încărcat, asupra lui, în caz contrat declanşându-se alarma. Brăţara conţine elemente de siguranţă care nu permit agresorului să o îndepărteze. Un al doilea telefon este înmânat persoanei care este protejată, care va avea de asemenea obligaţia de a-l purta asupra sa.

Nasturele prins în campanie

În ziua de 25 noiembrie a debutat campania celor 16 zile de  activism împotriva violenţei, 25 noiembrie  – Ziua Internaţională de luptă împotriva violenţei asupra femeii, iar 10 decembrie este Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, ceea ce sublinizaă faptul că violenţa este o încălcare a drepturilor omului. Timp de 9 ani de zile, în județul noastru simbolul acestei campanii este Nasturele, fiind cel ce încheie o haină, leagă, unește, adună oameni într-un scop comun, a explicat comisar șef Gabriela Pîncă,  coordonator Compartiment Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ Mureș.

Polițist sub acoperire

Violența asupra femeilor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. Are loc acasă, pe stradă, la scoală, la locul de muncă, în tabere de refugiați, in spitale. În măsura mai mare sau mai mică, se petrece în toate țările din lume, indiferent de etnie, rasă, vârstă, mediul de proveniență, venit sau nivelul de educație.

Data este aleasă pentru a comemora asasinarea violentă a trei dintre surorile Mirabal, care au fost ucise în Republica Dominicană în 25 noiembrie 1960, în timpul dictaturii lui Rafael Trujillo. Elena Micheu, director executiv al Institutului Est-European de Sănătate a Reproducerii, și-a amintit primul eveniment organizat pentru a atrage atenția publicului asupra problemei violenței împotriva femeilor, în anul 2003, în centrul orașului, la Ceasul Floral, cu un banner și girofarul a două mașini de poliție. „Lumea se oprea curioasă să vadă de ce este poliție și ce se întâmplă, copiii mei erau mici pe atunci și credeau că lucrez polițist sub acoperire.”

Speranța că va fi mai bine

Teodora Baba, psiholog în cadrul Centrului de Prevenire și Combatere a Violenței Domestice din Târgu Mureș,  a subliniat principalul motiv pentru care unele femei nu vor să plece dintr-o relația abuzivă. Violenţa în familie nu se rezumă doar la un singur act de agresiune, ci are un caracter ciclic şi vicios cu consecinţe negative pentru victime şi societate în ansamblu. Cea mai înșelătoare perioadă într-o relație abuzivă este așa numita Luna de miere în care, agresorul face tot posibilul sa recâștige controlul și să țină victima și copiii în acea relație, încearcă să se revanşeze comportându-se curtenitor şi de o manieră iubitoare, pentru ca apoi să o ia de la început.

Violența domestică se poate manifesta prin acțiuni fizice, sexuale, emoționale, economice sau psihologice sau amenințări de acțiuni care influențează o altă persoană. Acestea includ orice comportamente care sperie, intimidează, terorizează, manipulează, rănesc sau umilesc pe cineva. Masa rotundă „Să îndrăznim să cerem ajutor!” a adunat lalolaltă reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Mureș, Parlamentului României, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţiei Copilului, Inspectoratului de Poliţie Județeană Mureș, Institutului Est European de Sănătate a Reproducerii, precum şi Primăriei Târgu Mureş, instituţii care luptă pentru combaterea violenţei domestice şi cărora victimele li se pot adresa.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE