FOTO: Ansamblul ”Mureșul”, recital de nota 10 la Festivalul ”Ioan Macrea” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 483 Vizualizări

FOTO: Ansamblul ”Mureșul”, recital de nota 10 la Festivalul ”Ioan Macrea”

Centrul Cultural ”Ion Besoiu” din municipiul Sibiu a găzduit, în perioada 23-25 noiembrie, Festivalul Național de Folclor ”Ioan Macrea”, eveniment care a bifat cea de-a XXIV-a ediție. Festivalul a fost organizat de către Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Cindrelul – Junii” Sibiu, cu susținerea Primăriei Municipiului Sibiu.

Crâmpeie din bogăția culturii tradiționale

În ultima zi a festivalului, eveniment care a reunit profesioniști în domeniul jocului și al cântecului popular românesc, vineri, 25 noiembrie, pe scenă au fost invitați să performeze și reprezentanți ai Ansamblului Artistic Profesionist ”Mureșul” din Târgu Mureș, evoluția artiștilor mureșeni fiind foarte apreciată atât de către organizatori, cât mai ales de publicul spectator.

”În 1956 lua ființă Ansamblul pe care am să vi-l prezint în clipele următoare, vorbim de Ansamblul ”Mureșul”, un ansamblu care de-a lungul acestor ani, vorbim de peste șase decenii de activitate, și-a consolidat un repertoriu divers, ilustrativ pentru specificul culturii române, dar și al creației populare specifice etniilor conlocuitoare. Membrii Ansamblului ”Mureșul” nu puteau lipsi așadar de la festivalul nostru pentru că trebuie să vă spun că ani de-a rândul au legat o prietenie specială cu ”Junii Sibiului”. Sub semnul acestei prietenii artiștii ansamblului ne vor dărui astâzi crâmpeie din bogăția culturii tradiționale și anume: Jocul din Cipăieni, o suită de jocuri feciorești care va cuprinde Fecioresc, Barbunc, Jocul femeilor din Crihalma, Ponturi și Jocuri de pe Târnava Mare. Le vor sta alături Dorina Grad, Dorina Oprea, Maria Neag, Maria Sântean Faghiura și Leontina Pop. Aranjamentul orchestral este semnat de dirijorul Zoli Bambo, coregrafia este semnată de Florin Cerghedi, director adjunct Teodor Țogorean, director Barabási Attila-Csaba”, au fost cuvintele prezentatoarei Festivalului Național de Folclor ”Ioan Macrea”, vedeta de televiziune Iuliana Tudor.

Prietenie mureșeano-sibiană

La finalul recitalului, Teodor Țogorean, director adjunct al Ansamblului Artistic Profesionist ”Mureșul” din Târgu Mureș a primit, pe scena festivalului, o Diplomă de Participare.

”Bună seara, oameni buni, vă mulțumim din toată inima, ne-ați primit cu atâta căldură, venim cu atâta drag la Sibiu în fiecare an. Mulțumim doamnei manager Silvia Macrea și dumneavoastră, oameni buni, Sărbători cu pace să avem și Doamne Ajută”, a fost mesajul rostit pe scena festivalului de către Teodor Țogorean.

Mulțumiri speciale

Totodată, la încheierea Festivalului Național de Folclor ”Ioan Macrea” echipa Ansamblului Artistic Profesionist ”Mureșul” din Târgu Mureș a transmis următorul mesaj pe pagina de Facebook a instituției: ”Mulțumim Ansamblului Folcloric Profesionist ”Cidrelul – Junii Sibiului” pentru invitația de a participa la Festivalul de Folclor ”Ioan Macrea” Sibiu 2022, publicului sibian pentru prețuire și nu în ultimul rând colegilor noștri pentru profesionalism și dăruire. Să ne reîntâlnim cu bine!”, au transmis reprezentanții Ansamblului Artistic Profesionist ”Mureșul” din Târgu Mureș.

Peste șase decenii de tradiție

Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureşul” din Târgu Mureș a fost înfiinţat în anul 1956 cu menirea de a pune în valoare cultura populară tradiţională, portul, obiceiurile, cântecele şi jocurile populare aparţinătoare şi specifice celor ce locuiesc în această zonă sud-estică a Transilvaniei: români, maghiari, romi, saşi şi altor etnii.
Din anul 1990 Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureşul” din Târgu Mureș fiinţează cu două secţii romană şi respectiv maghiară, fiecare dintre acestea având compartimentele artistice – orchestră, corp de balet, solişti, personal tehnic – necesare realizării unor spectacole complexe sub patronajul Consiliului Judeţean Mureş, ordonator principal de credite.

”Cu deosebită satisfacţie menţionăm că ansamblul nostru dispune de un sediu propriu cu toate anexele necesare desfăşurării activităţilor de pregătire dar şi de o sală proprie de spectacole cu o capacitate de 332 de locuri pe fotolii”, se precizează pe pagina web a instituției, www.ansamblulmuresul.ro.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE