FOTOREPORTAJ ANIVERSAR: Fiecare inimă contează, la ”Institutul Inimii” din Târgu Mureș Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 395 Vizualizări

FOTOREPORTAJ ANIVERSAR: Fiecare inimă contează, la ”Institutul Inimii” din Târgu Mureș

După un timp al muncii și al strădaniei, în care echipa Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș a salvat vieți și a oferit șanse noi de viață, vineri, 25 noiembrie, colectivul instituției și-a permis să răsufle, acordându-și un răgaz aniversar.

Astfel, în incinta Amfiteatrului 1 din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a avut loc un moment festiv dedicat Zilei Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, cu invitați speciali care și-au împărtășit mulțumiri și recunoștințe pentru contribuiția pe care fiecare în parte a adus-o la Viață.

”Suntem un simbol”

„Anul 2022 a fost un an greu, prin care am trecut de la pandemie la o activitate normală în ceea ce privește acordarea de servicii pentru pacienții noștri. Am ajuns la o capacitate de aproximativ 75% din capacitatea noastră optimă de funcționare. De asemenea, grație înțelegerii din partea Ministerului Sănătății cu privire la nevoile de dotare ale institului nostru, am fost finanțați cu o sumă de 11.232 de mii de lei pentru achiziția unui angiograf nou, care acum este în curs de montare, pentru achiziția a trei dispozitive speciale pentru activitatea de transplant, pentru achiziția unui aparat de radiologie digitală. De asemenea, am început o activitate de a depune diverse priecte pentru a fi finanțate. Astfel, am semnat contractul de finanțare pe Programul Operațional Infrastructură Mare, pentru creșterea siguranței pacienților internați în structurile spitalicești, un program de 2,5 de milioane de euro. Deja este în derulare la nivelul instituției noastre. Suntem în faza de depunere a proiectului de modernizare bloc operator ATI, inclusiv dotarea istitutului nostru cu dispozitive specifice prevenirii nosocomiale. Ținta noastră cea mai mare, în data de 10 noiembrie, am depus la nivelul Ministerului Sănătății pe axa de PNRR, actele preliminare în vederea selectării celor 25 de unități spitalicești pentru care se vor construi clădiri în țară. Acum suntem în faza de elaborare a documentelor de depunere definitivă, s-a publicat ghidul de finanțare și avem o perioadă de depunere până în 9 decembrie. Având în vedere faptul că suntem atât de sprijiniți, tind să cred că suntem o emblemă. Suntem un simbol datorită acestor realizări profesionale și instituționale”, a deschis evenimentul punctând câteva dintre realizări și obiective, dr. Mariana Ciorba, managerul ”Institutului Inimii” din Târgu Mureș.

Susținerea autorităților

Apoi, dr. Meda Neagoe, ambasador al Organizației „Salvați Copiii”, filiala Mureș, a prezentant un colaj de contribuții al ONG-ului, urmată fiind de prefectul județului, Mara Togănel, care a specificat: „Toți avem o slăbiciune pentru ”Institutul Inimii” și seriozitatea cu care noi tratăm acest vârf de lance al chirurgiei cardiovasculare trebuie să o luați ca un soi de recunoaștere pentru ceea ce voie faceți pentru comunitatea mureșeană și pentru români, și nu numai. Eu am două regrete. Primul este acela că Instituția Prefectului nu are buget ca să vină să sprijine și ea această operă de artă. Iar al doilea regret personal este faptul că prefectul județului Mureș ar fi dorit să ofere Fibula de la Suseni domnului prof. dr. Horațiu Suciu și echipei domniei sale, dar mi-au luat-o alții înainte”.

Primarul Municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a luat de asemenea cuvântul și a mulțumit celor pe care în zi aniversară îi consideră eroi ai epocii moderne: „Aici, la Târgu Mureș, există un personal extrem de bine pregătit, care nu se adună într-un an. Se adună în zeci de ani, putem să zicem că e o muncă de jumătate de secol. Pe lângă personal bine pregătit, trebuie pus și suflet și am văzut că voi suferiți împreună cu pacienții, deci nu e o muncă ușoară. Așadar, vă doresc multă putere și mult succes”.

Sprijin politic consistent

La eveniment a participat și deputatul social-democrat Florin Buicu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

„Trecând de felicitările pentru cei care vă desfășurați activitatea în cadrul institutului, fiecare dintre noi facem ”trafic de influență.” Dar în momentul în care beneficiul ”traficului de influență” e sănătatea pacientului, cred că nimeni nu are curajul să vină în fața nimănui și să ne acuze de așa ceva. Practic, orice demers pentru ca Institutul să primească finanțare, indiferent că se numesc documente într-un cadru oficial sau ”trafic de influență”,  orice fel de manipulare de tipul acesta este importantă, pentru a vedea ”Institutul Inimii” în primele 25 de obiective, așa cum prevede PNRR-ul”, a subliniat deputatul Florin Buicu.

Ministerul Sănătății a fost reprezentat la eveniment de către dr. Vass Levente, subsecretar de stat, care a precizat: „Ați câștigat de fapt prima bătălie, în 2021, pentru că ați fost introduși pe acea listă de 49 de spitale, din care sperăm, o să ajungeți la construcția clădirii, până la urmă. Am reușit împreună, iar asta înseamnă pentru Mureș să lucrăm împreună. Vă transmit dispoziția noastră și disponibilitatea de a vă ajuta în continuare. Vrem să fim vioara a doua, dar o vioară a doua care se aude”.

Susținere pentru Excelență

Prof. univ. dr. Klara Brînzaniuc, fost manager al IUBCvT Târgu Mureș, prorector al UMFST „George Emil Palade” și președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, ec. Rodica Biro, director general al CAS Mureș, și ec. Mariana Cernat, manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și fost director economic al ”Institutului Inimii” din Târgu Mureș și-au împărtășit apoi gândurile, cu emoție, participanților la eveniment.

„Trebuie să felicit întregul colectiv pentru excelența în munca de zi cu zi a Institutului, atât dacă ne gândim la activitatea medicală, activitatea științifică și cea didactică. Numeroase premiere naționale, și nu numai, s-au născut în aceste colective, pasiunea pentru sănătatea semenilor noștri prin demnitatea actului medical caracterizează fiecare membru al acestei echipe”, a spus prof. univ. dr. Klara Brînzaniuc, care a adăugat că ”în România performanța trebuie apreciată, sprijinită și dezvoltată”, respectiv că pentru echipa ”Institutului Inimii” din Târgu Mureș ”fiecare om contează, indiferent la ce nivel.”

„Întotdeauna am susținut că excelența în medicina cardiovasculară aparține Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare. Instituția pe care o reprezint a fost, este și va fi alături de voi, pentru că este foarte bine cunoscut faptul că pentru a face excelență este nevoie de finanțare foarte serioasă, este nevoie de investiții, de dotare. Bineînțeles, din categoria celor care susținem financiar Institutul sunte și noi, Casa de Asigurări de Sănătate”, a evidențiat ec. Rodica Biro.

„Vă doresc succes în realizarea obiectivului la care s-a lucrat mulți ani. Din poziția în care mă aflu astăzi, nu pot decât să vă sprijin în tot ceea ce ține de noi, de spital”, a transmis ec. Mariana Cernat.

Performanță, la spitalele de stat

Cuvântul de final i-a aparținut șefului Clinicii de Chirurgie Intervențională din cadrul ”Institutului Inimii” din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Horațiu Suciu.

„Anul acesta am reușit să facem cât mai multe intervenții și să ne perfecționăm, să putem să salvăm cât mai multe vieți, pentru că practic asta facem noi. Lucrăm pe un organ nobil, un organ vital fără de care nu se poate trăi și de aceea fiecare dintre noi are un rol important pentru ca acest lucru să se realizeze. A fost un an bun nu doar pe partea medicală, pentru că am reușit să facem un număr mare de intervenții si să ne diversificăm și gama intervențiilor, atât în zona cardiologiei intervenționale, în zona chirurgiei cardiovasculare, și aș vrea să menționez aici un început destul de puternic în zona chirurgiei minim invazive. Spitalele de stat sunt cam negativ prezentate în presă, dar noi cu toții știm că nu este așa. Performanța, personalul și excelența în medicină se face la spitalele de stat. Fără spitalele de stat acest lucru nu se va putea face, de aceea statul trebuie să vină în întâmpinarea acestor realități care uneori apar distorsionate”, a specificat prof. univ. dr. Horațiu Suciu, care nu a omis să mulțumească tuturor celor care s-au implicat și au fost alături de echipa ”Institutului Inimii” din Târgu Mureș.

La final, invitaților speciali le-au fost oferite ”Diplome pentru merite desebite” în semn de recunoștință pentru eforturile făcute și pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului.

Ioana MĂRGINEAN

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE