Biblioteca Județeană Mureș, 109 ani de activitate Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 135 Vizualizări

Biblioteca Județeană Mureș, 109 ani de activitate

Biblioteca Județeană Mureș a împlinit 109 ani de activitate neîntreruptă! Zilele Bibliotecii 2022 s-au desfășurat în săptămâna 21-25 noiembrie, zile în care, cetăţenii care au folosit mijloacele de transport public au putut răsfoi sau chiar lua acasă câteva cărţi oferite gratuit, din donaţiile de carte primite de la cititori, pentru că Biblioteca a adus împreună omul, cartea, poveștile și comunitatea.  

Biblioteca Județeană Mureș este inima comunității, locul în care se întâmplă mereu ceva important și frumos, se creează, gestionează și tezaurizează colecții importante de cărți și alte publicații, se indexează și se clasifică toate informațiile și întreaga cunoaștere a lumii.  „La ceas aniversar, ca de fiecare dată, am gândit programul de activități astfel încât să cuprindă cât mai multă comunitate, pentru că Biblioteca este a comunității, este a tuturor, de la mic la mare  ”, a menționat Monica Avram, directorul BJM Mureș.

Activitățile înscrise în program au urmărit să ofere un suport cunoașterii propriei persoane, pârghia unei posibile deschideri în plan relațional, relevante în plan social și în perspectiva devenirii individuale.

Iată doar câteva din evenimente

În cadrul programului „Philobiblon”, zilele Bibliotecii 2022, a avut loc dubla lansare de carte a scriitorului  mureșean Iovu Roiban Oroianu, la volumele autobiografice „Povestiri din cufărul cu amintiri și „Radiografia unei vieți”!

” Cariera – seminar pentru viitorul meu” Roxana Persa – career coach – împreună cu participanții au identificat răspunsuri la întrebări precum: Ce înseamnă o carieră? De ce trebuie să știu ce vreau și ce îmi place înainte de a lua o decizie privind viitorul meu? Cine mă poate ajuta să fac alegerile corecte pentru viitorul meu? Cum îmi folosesc punctele forte? Cum aleg conștient?

”Dezvoltarea personală pe înțelesul tuturor”- O întâlnire cu Marciana Șerban – life&business coach. Sesiunea dedicată adulților și-a propus să deschidă o cale spre înțelegerea unor metode de cunoaștere și autocunoaștere în vederea identificării mecanismelor fiecăruia de a-și stăpâni și dezvolta propria viață.

” Turismul ca misiune”- Elevi care studiază turismul la Liceul Tehnologic ”Gheorghe Șincai” la o discuție cu cadrele universitare studenții UMFST de la specializarea Istorie (licență și studii masterale). Întâlnirea a contribuit la lărgirea orizonturilor în ceea ce privește o carieră în turism, deoarece elevii studiază turismul din perspectiva unei ramuri a industriei, fiind mai puțin familiarizați cu tipologia acestuia (turism cultural, istoric, public history, dark & red tourism etc.) așa cum este definit în cadrul studiilor masterale susținute de universitate (Istorie și Turism Cultural). Totodată, a fost prezentat Ghidului studentului UMFST elaborat ca proiect al masteranzilor de la specializarea amintită mai sus, implicit prezentarea Muzeului Universității și posibilitățile de voluntariat.

” Clubul de lectură – O insulă de libertate!”- întâlnirea față în față a unui grup de persoane private de libertate (din Penitenciarul Tîrgu Mureș) cu 20 de elevi din clasele XI-XII de la Colegiul Național Pedagogic ”Mihai Eminescu”, profil educatori-învățători. Discuția – moderată de Claudia Illyés, responsabilă cu derularea proiectului în parteneriat cu Penitenciarul – s-a axat pe importanța lecturii în viața fiecăruia dintre participanți, fie elevi, fie persoane private de libertate. Un schimb de idei, de sugestii, de informații i-a ajutat pe participanți să înțeleagă mai bine modul de viață al Celuilalt.

”Academia de dezvoltare a Inteligenței Emoționale”, continuarea workshopurilor dedicate copiilor cu vârsta 9-13 ani.

Ateliere pentru copii: La mulți ani, Bibliotecă! -activități de lectură, creativitate și joacă, eveniment organizat în parteneriat cu WonderLand Kids Party. Bufnițe din hârtie (atelier de creație), Să cunoaștem biblioteca (activitate în limba maghiară), Terapie prin cusut,   Atelier de lectură cu elevii clasei a V-a de la MCC — Mathias Corvinus Collegium, profesor coordonator Melinda Crăciun, Lansarea Atelierului de Scriere Creativă dedicat copiilor între 8 și 14 ani, acest proiect se va desfășura pe durata unui an, în ultima joi a fiecărei luni, între orele 16-18.00. Atelier de Advent (activitate în limba maghiară) și Sisteme de scriere în Roma antică.

După ce au primit noile carduri de bibliotecă și au ales cărțile preferate, B-Unicii de la Căminul de persoane vârstnice din Târgu Mureș s-au bucurat să afle detaliile noului serviciu lansat: împrumutul la Cămin. Ori de câte ori B-Unicii vor dori să schimbe cărțile împrumutate și să citească altele noi, Biblioteca va asigura transportul și returnarea acestora.

În cadrul manifestărilor PHILOBIBLON MUREŞEAN 2022 Biblioteca Judeţeană Mureş a oferit distincțiile PRO LIBRO SENATOR profesorului Mircea Dorin Istrate, restaurator, poet, președintele Filialei Mureș a Ligii Scriitorilor Români și scriitorului Kali Kiraly Istvan, redactor, editor, inginer chimist. Distincția PRO LIBRO SPE a fost acordată elevei Thais Stanciu, cls. a XII-a, Colegiul Național „Unirea” .  

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE