Statuia lui Nicolae Bălcescu, dezvelită cu mândrie! Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1235 Vizualizări

Statuia lui Nicolae Bălcescu, dezvelită cu mândrie!

Un eveniment numai potrivit sărbătorii care stă să vină zilele următoare, un eveniment despre istorie, despre aducere aminte și despre mândrie. Marți, 29 noiembrie a avut loc dezvelirea statuii liderului pașoptist, Nicolae Bălcescu. Aceasta a fost mutata nu de mult din zona Pieței Victoriei, în locul ei fiind amplasat Ansamblul Statuar „Școala Ardeleană”. Statuia se află acum pe Bulevardul Cetății din Târgu Mureș, numărul 43, în fața Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale.

170 de ani de veșnicie

Printre raze de soare și tricoloruri fluturând în vânt, alături de oficialități ale județului, elevi și cetățeni curioși, evenimentul a debutat cu întâmpinarea locțiitorului comandatului Garnizoanei Târgu Mureș, generalul de brigadă, Claudiu-Ovidiu Dobocan, urmată de intonarea Imnului Național al României.

Primarul Municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán a adresat apoi câteva cuvinte: „Astăzi, când se împlinesc 170 de ani de la trecerea în neființă a unuia dintre cei mai renumiți pașoptiști, Nicolae Bălcescu, dezvelin acest bust, într-o locație din inima orașului, aici pe Bulevardul Cetății. Târgu Mureș este un oraș în care apreciem trecutul, un oraș în care personalitățile istorice sunt celebrate prin opere ale uimitorilor artiști și devin repere pentru noile generații. Acest lucru nu se datorează faptului că trăim în trecut. Este mai degrabă, pentru că vrem să învățăm din el, deoarce, cei care nu învață din istorie sunt condamnați să o repete. Statuia de față se află în rașul nostru din anul 1968 și a fost recondiționată, iar de astăzi va putea fi admirată aici, în noua locație”.

„Un loc care inspiră liniște și pace”

După dezvelirea bustului de către primarul Municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, subprefectul județului Mureș, Nicolae-Florin Pălășan și viceprimarul Municipiului Târgu Mureș, György Alexandru a urmat oficierea serviciului religios.

În fața publicului a luat apoi cuvântul, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, director al Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” al Academiei Române, amintind cronologic, secvențe importante din viața marelui Nicolae Bălcescu. „Ca istoric, exprim recunoștință edililor orașului pentru reașezarea bustului marelui Bălcescu într-un loc special, pe Bulevardul Cetății, un loc care inspiră liniște și pace între oameni, între membrii comunității Municipiului Târgu Mureș”, a punctat în final, Cornel Sigmirean.

Subprefectul județului Mureș, Nicolae-Florin Pălășan și-a punctat de asemenea recunoștința față de situarea bustului în această locația și a mai adăugat: „Nicolae Bălcescu era de părere că „istoria este cea dintâi carte a unei nații, într-însa, ea își vede trecutul, prezentul și viitorul. Astăzi, reamplasarea bustului său pe Bulevardul Cetății, ne oferă un nou privilegiu de a ne aminti de cei care au scris istoria neamului românesc”.

Din partea Primăriei Municipiului Târgu Mureș s-a depus o coroană de flori, iar apoi, evenimentul a luat sfârșit în tonuri mărețe și cu inimile tresărinde în ritmul defilării Gărzii de onoare.

Ioana MĂRGINEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE