Home / Slider / Eșarfă tricoloră  prezentă la Marea Unire din 1918

Eșarfă tricoloră  prezentă la Marea Unire din 1918

Distribuie

O eșarfă tricoloră de la Șardul Nirajului prezentă la Marea Unire de la Alba Iulia în 1 decembrie 1918 a fost expusă la Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș, joi, 1 decembrie 2022, între orele 11.00 și 14.00.

Eşarfa tricoloră a fost purtată de delegaţia cercului electoral Sereda  (Miercurea Nirajului), comitatul Mureş-Turda, la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, delegaţie având în frunte pe preotul greco-catolic Alexandru Gligor, din Şardul Nirajului, potrivit informațiilor furnizate de dr. Dorel Marc, cercetător în cadrul Muzeului Județean Mureș, Secţia de Etnografie şi Artă Populară.

Casa parohială a Şardului a păstrat această eşarfă ca mărturie a participării la Marea Unire a delegaţiei comunităţii lor, intrând apoi în patrimoniul Muzeului Judeţean Mureş, Secţia Etnografie şi Artă Populară. În Credenţionalul întocmit cu ocazia adunării cercului electoral Sereda, ţinută la Tg. Mureş în 26 noiembrie 1918, au fost delegaţi pentru a participa cu drept de vot la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, pentru „deciderea asupra sorţii viitoare a românilor din Transilvania” următorii domni:

Alexandru Gligor, preot în Şard

Ioan Iacob, învăţător, în St. Lorinţ (Lăureni)

Ioan Oltean l(ui) George, econom, în St. Lorinţ (Lăureni)

Ioan Oltean l(ui) Ilie, econom, în St. Lorinţ (Lăureni)

Alexandru Moldovan, Ilie, econom, în St. Lorinţ (Lăureni).

Această delegaţie a fost desemnată, conform Credenţionalului, de „bărbaţi de încredere din comună”, după formula stabilită şi consacrată în epocă. Amintim că pe teritoriul actualului judeţ Mureş, s-au înfiinţat 3 Consilii naţionale comitatense: C.N.R. Târnava Mică, la Târnăveni, în 1 noiembrie 1918; C.N.R. Mureş-Turda, la Reghin, în 5 noiembrie 1918; C.N.R. Târnava Mare, la Sighişoara, în 5 noiembrie 1918. Au mai fost înfiinţate 3 consilii cercuale (Târgu-Mureş, Miercurea Niraj, Band) şi 51 de consilii comunale. Cele 15 cercuri electorale, stabilite după Legea electorală din 1910, au ales un număr total de 103 delegați, dintre care 83 de delegaţi şi delegaţi supleanţi cu mandat (credenţional), cărora li s-au alăturat 20 de delegaţi de drept din partea diferitelor organizaţii sociale, religioase, profesionale şi culturale (cler, uniuni profesionale, gărzi naţionale), explică dr. Dorel Marc.

Din punct de vedere socio-profesional, dintre cei aleşi pentru marele eveniment din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia,  32 au fost economi (țărani), 16 preoți (5 ortodocși și 11 greco-catolici), 9 protopopi (3 ortodocși și 6 greco-catolici),13 învățători, 12 avocați, 4 proprietari, 4 funcționari (un notar și 3 funcționari de bancă).

Eşarfa tricoloră a fost declarată exponatul lunii decembrie şi este expusă la Secţia de Etnografie a Muzeului Judeţean Mureş.

 

De asemenea, verificati

Au început să înflorească bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Distribuie Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie, cel …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.