FOTO: Ziua Națională sărbătorită prin cântec, joc și spirit patriotic la Deda Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 59 Vizualizări

FOTO: Ziua Națională sărbătorită prin cântec, joc și spirit patriotic la Deda

”Trăiască România Mare, puternică și unită! De mai bine de un secol, rostim, an de an, această rugă lăsată moștenire de românii făuritori de țară. În această zi trebuie să realizăm, cu recunoștință și cu mai multă asumare, lecția acelei vremi, și anume că sacrificiul de sine a transformat un proiect de țară într-un vis împlinit. Cei de atunci ne-au demonstrat că schimbarea destinului acestei țări și al poporului român sunt posibile prin unitate. Noi trebuie să fim uniți și să le încredințăm generațiilor viitoare visul împlinit. La mulți ani, dragi români! La mulți ani, România!. Sub aceste auspicii, Primăria și Consiliul Local al comunei Deda au marcat sâmbătă, 3 decembrie, Ziua Națională a României printr-un spectacol artistic găzduit de Căminul Cultural din Deda.

Alexandra Cotoi, prezentatorul spectacolului, a deschis spectacolul cu versurile poeziei „Cât trăim pe acest pământ” semnate de cantautorul basarabean Iurie Sadovnic din ”dorința de a demonstra încă o dată cât de importante sunt meleagurile noastre natale, cât de minunat e atunci când deschizi ochii dimineața și soarele răsare încă o dată”.

Binecuvântarea creștină a fost adusă de preoții Sergiu Andone, Parohia Ortodoxă Bistra Mureșului, și Ioan Brici, Parohia Ortodoxă Filea, moment care a precedat mesajul de Ziua Națională transmis de Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.

„Ne bucurăm că înaintașii noștri ne-au lăsat o țară frumoasă, o țară liberă în care noi trăim și ne desfășurăm activitatea de zi cu zi. Ne-au lăsat o limbă în care să vorbim, limba noastră românească. Dar neau lăsat și o zi în care să-i mulțumim lui Dumnezeu că trăim în pace, în liniște, în hotarele României Mari. Dumnezeu ne-a dat un nume, Dumnezeu ne-a dat o țară liberă și, de asemenea, ne-a dat în piept o inimă care simte și trăiește românește. Toate acestea la un loc creează emoții și, totodată, bucurie. La auzul Imnului Național, la privirea către Drapelul nostru tricolor, inima se bucură și vibrează. Aceste vibrații dovedesc faptul că simțim românește, că suntem români. Cu toții trebuie să trăim uniți, să ne suportăm unii pe ceilalți. Fără unitate nu putem merge înainte să ducem pe culmile civilizației noastre această frumoasă țară care este România. Vă urez tuturor la mulți ani fericiți, să fiți binecuvântați, să aveți parte de sănătate. La mulți ani, dragi români!, la mulți ani, România!”, a spus primarul Lucreția Cadar.

Moment special pentru primarul Lucreția Cadar

Primii care au deschis programul artistic au fost dansatorii din Ansamblul ”Cununa Călimanilor” pregătiți de instructorul coregraf Vasile Gabor cu o suită de jocuri de pe Valea Mureșului Superior. Tinerii dansatori, alături de întreaga asistență i-au oferit, în avans, o surpriză primarului Lucreția Cadar, cu prilejul zilei de naștere, un La Mulți Ani interpretat de întreaga sală în frunte cu solistul Ciprian Istrate. Primarul Lucreția Cadar s-a născut în 4 decembrie. „Le mulțumesc acestor tineri minunați, mândria comunei noastre pentru care am un respect deosebit. Au dus tot ceea ce înseamnă tradițional de la Deda, cântec, joc și port popular pe scenele festivalurilor naționale și internaționale. Aici, la Deda ne încântă de fiecare dată. Îi iubim, îi respectăm, le dorim sănătate și putere să ducă tradiția și jocul popular mai departe. În ce mă privește, vreau să vă spun tuturor că, deși fac 66 de ani, mă simt tânără, stare care mi-o dau tinerii aceștia care fac lucruri minunate pentru comuna noastră, dar și nepoțeii mei de acasă, în număr de 5, pe care îi iubesc și care mă iubesc. Ei mă fac să fiu tânără, să fiu veșnic pozitivă și veselă. Le mulțumesc tuturor pentru această minunată surpriză care mi-a fost oferită”, a spus primarul Lucreția Cadar.

Mădălina Mureșan, ”Vedeta Populară” a Văii Mureșului

După recitalul susținut de Andrei Romanică, a urmat să încânte asistența ”Vedeta Populară” a Văii Mureșului, solista Mădălina Mureșan, mereu cu drag de comuna Deda, de Bistra, locul natal purtat cu atâta drag în suflet.

„Întotdeauna mă întorc cu drag acasă. Scena de aici, de la Deda este printre puținele de care nu mă satur. Pe ea am crescut și de fiecare dată revin cu mare drag să cânt. Dacă tot am revenit acasă, nu puteam să nu cânt ”Plopcișu’”. Suntem adunați aici de pe toate satele comunei Deda și mă bucur tare mult că în versurile acestui cântec îi pomenesc pe câțiva din acești oameni minunați. Urez la mulți ani tuturor de Ziua Națională, doamnei primar pentru ziua domniei sale de naștere, să aibă putere de la Dumnezeu să conducă comuna cu o mână bună și caldă. Să nutrim speranță de mai bine, că asta e musai să o avem”, a spus solista Mădălina Mureșan.

Altă fiică a Văii Mureșului Superior care a urcat pe scena spectacolului de la Deda a fost Andreea Petruț, adoptată de cei din Deda, atât în ce privește dansul popular, ea fiind componentă a Ansambului ”Cununa Călimanilor”, cât și în ce privește educația, ea fiind educatoare la grădinița din Deda.

„Românii din orice colțișor al lumii sărbătoresc 1 Decembrie – Ziua Națională a României, cel mai important moment din istoria noastră națională. De obicei, în școli și grădinițe sunt organizate serbări, prilej pentru copii să îmbrace portul popular. Drapelul Naţional este arborat în toate instituţiile de stat din ţară, dar și în casele românilor patrioți. De această dată, Deda a îmbrăcat cu mândrie portul popular românesc și a pregătit pentru cetățeni un spectacol deosebit care să transmită emoție și bucurie. Ansamblul ”Cununa Călimanilor” a pregătit două suite de joc popular, o suită de Mureș și una de Câmpie, și din dragoste și respect pentru omul care este mereu implicat în activitățile culturale, doamna primar Lucreția Cadar, la ceas aniversar am pregătit un buchet de flori și un cuvânt de aleasă prețuire și recunoștință. La Mulți Ani!”, ne-a declarat Andreea Petruț.

Maria Butilă: „Mulțumesc acestui loc”

A urcat pe scenă alt fiu al comunei Deda, Dorin Ioan Bumbu, urmat de un joc de pe Câmpie susținut de Ansamblul ”Cununa Călimanilor”. Alt moment mult așteptat a fost recitalul susținut de Maria Butilă, mândria Văii Mureșului Superior, mereu cu drag de locurile natale, ”fiică a satului care nu a uitat niciodată de unde a plecat, cum îi place artistei să spună de fiecare dată”.

„Mă cuprinde o emoție deosebită, de câte ori vin și mă întâlnesc cu oamenii mei, de câte ori mă întorc acasă. Cel mai greu este să cânți acasă. Același sentiment îl am de câte ori mă întorc aici. Este o încărcătură emoțională ce nu se compară cu niciun loc din țară. Este locul care m-a dat acestei țări, este locul în care am crescut și am devenit om, cetățean de nădejde al acestei țări. Mulțumesc acestui loc, le mulțumesc oamenilor, le mulțumesc părinților mei, Dumnezeu să-i odihnească, le mulțumesc tuturor celor care au contribuit ca Maria Butilă să fie cea de astăzi. Nu în ultimul rând, îi mulțumesc doamnei primar Lucreția Cadar pentru invitația de a fi prezentă la acest moment de sărbătoare. La mulți ani, România, la mulți ani, români”, a spus solista Maria Butilă, care și-a încheiat recitalul cu un duet muzical pe cinste alături de solista Mădălina Mureșan.

Momentul de final al spectacolului dedicat Zilei Naționale a stat sub auspiciile cântecului patriotic însuflețit pe scena Căminului Cultural din Deda de Mihaela și Ciprian Istrate.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE