Home / Sanatate / Ministrul Sănătății dezminte intenția de taxare dublă a pacienților din România

Ministrul Sănătății dezminte intenția de taxare dublă a pacienților din România

Distribuie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că în proiectul Strategiei Naţionale de Sănătate a României, lansat în dezbatere publică în urmă cu o zi, nu e vorba de niciun fel de taxare dublă a pacienţilor, ci de posibilitatea alegerii profesionistului care oferă servicii de sănătate, în baza unei plăţi reglementate legal şi suportate de beneficiari, după programul normal de lucru al medicului.

„Nu este vorba de nicio taxă suplimentară. Este o minciună. Repet acest lucru: nu e vorba de niciun fel de taxare dublă a pacienţilor din România. A fost prezentat neprofesionist (în presă n.red), este vorba doar de un proiect-pilot propus în această strategie, care trebuie să se desfăşoare între 2026 şi 2028. Această strategie este supusă dezbaterii publice şi, în mod evident, dacă Guvernul României nu consideră oportun, acest proiect-pilot între 2026 şi 2028 poate să dispară din acest plan de acţiune (…) În acesta se prevede pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii elective în unităţile sanitare publice, cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă servicii de sănătate, în baza unei plăţi reglementate legal şi suportate de beneficiari, precum şi a posibilităţii programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări. Se precizează asta pentru ambulator, este unul similar şi pentru asistenţa medicală spitalicească, dar aici spune foarte clar. Rezultatul aşteptat: cadrul legal de furnizare de servicii ambulatorii contra cost în unităţile sanitare publice; servicii ambulatorii realizate în unităţile sanitare publice în afara normei de bază programate, adică în afara normei de bază a unui medic”, a declarat Alexandru Rafila, în conferinţa de presă.

Ministrul Sănătăţii a arătat că acest proiect-pilot ar avea rolul de a stabili dacă într-o unitate sanitară publică, după încheierea programului de lucru, un medic poate să presteze în regim privat o anumită activitate medicală, pacientul plătind la spital faptul că vrea să fie consultat, operat sau investigat de un anumit medic.

„Dar asta nu înseamnă că pacientul este în vreun fel împiedicat să aibă acces la serviciile obişnuite. E vorba de opţiune. În momentul de faţă, această opţiune este doar în zona unităţilor private, sunt în toată lumea (…) Şi propunerea de pilot este doar pentru una, două sau trei unităţi sanitare, în anul 2026, în care să se încerce pentru medicii din spitalul respectiv dacă doresc să lucreze peste program, dacă există solicitări pentru anumiţi medici, dincolo de program. Adică e vorba de reţinerea unei sume de bani de către spital, de spitalul public, şi cu o altă sumă de bani este retribuit pentru activitatea medicală suplimentară, medicul sau asistenta medicală. Deci este cu totul şi cu totul altceva. Am văzut şi eu titlurile, că au fost şi foarte mult politizate. Nu e cazul să inducem în eroare populaţia pentru că avem nevoie de o strategie naţională de sănătate în România”, a adăugat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că aceasta este doar o idee care trebuie dezbătută, care poate fi sau nu agreată.

„Această strategie n-a fost făcută de ministrul Sănătăţii sau de angajaţii permanenţi ai Ministerului Sănătăţii, a fost făcută de un grup de experţi în sănătate publică şi ca să existe transparenţă totală în ceea ce priveşte realizarea acestei strategii, pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la transparenţă decizională, găsiţi şi cel de-al patrulea document, o notă de informare pentru public sau pentru presă în ceea ce priveşte modul în care a fost realizată această strategie şi echipa care a lucrat la redactarea acestei strategii (…) Acest subiect a fost lansat ieri după ce Ministerul Sănătăţii a afişat pe site şi a lansat în dezbatere publică proiectul strategiei naţionale de sănătate a României pentru perioada 2022-2030”, a mai declarat ministrul Alexandru Rafila.

(www.agerpres.ro)


De asemenea, verificati

Programe de formare profesională prin AJOFM Mureș

Distribuie În cursul anului 2022, Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Mureș a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.